Hírvilág

Lebomló mikrochipek

2012. SZEPTEMBER 28.Biológiailag lebomló elektronikai eszközök kifejlesztésén dolgozik egy amerikai kutatócsoport, az új technológia segítségével hamarosan ideiglenes implantátumok készülhetnek, például a műtéti fertőzések leküzdésére vagy a csontnövekedés serkentésére.

Hasonló lebomló elektronikai eszközöket alkalmazhatnak majd egyebek mellett olajkiömléseknél, vagy a későbbiekben akár fogyasztási cikkeknél is, hogy csökkentsék az egyre halmozódó elektronikai hulladék környezetet terhelő hatását.

Az eszközeinket alkotó mikrochipeket vagy integrált áramköröket eddig minél hosszabb élettartamra tervezték, az Illinois-i Egyetem anyagkutatói és mérnökei azonban ennek ellenkezőjét célozták meg: lebomló elektronikai eszközöket terveznek.

John Roger és kutatócsoportja a Science tudományos magazinban számolt be új megközelítésükről, amelyben meghatározott ideig stabil teljesítményű, de utána teljesen lebomló integrált áramköröket hoznak létre.

A lebomló elektronikához az inspirációt orvosi implantátumok kidolgozása közben szerezték. Ezeknél az eszközöknél alapvetően fontos a biokompatibilitás, biztosnak kell lenniük abban, hogy a testben elhelyezett implantátum nem irritálja környezetét és nem lökődik ki.

Roger és csoportja három év alatt fejlesztette ki azt a mikrochipet, amelynek minden egyes eleme lebomlik. A mikrochipben vékony, porózus szilíciumlapkák vannak, az elektródok magnéziumból készültek, olyan elemből, amely megtalálható az emberi testben is, a kapszulázáshoz használt magnéziumoxid bevonatokat pedig selyemhernyógubóból nyert selyemmel burkolták be. Az így előállított kapszulaburkok az elsők, amelyek feloldódnak, ahogy telik az idő. Az, hogy hány réteget alkalmaznak belőle, meghatározza az elektronikai eszköz élettartamát, amely napokat, heteket, hónapokat vagy akár éveket is jelenthet.

A felhasznált anyagok teszteléséhez kidolgoztak egy orvosi implantátumot, amely saját maga által termelt hőt használt arra, hogy megóvja a megműtött egerek sebét a bakteriális fertőzéstől. Három hét elteltével a műtéti sebhelynél alig volt nyoma a fertőzésnek és az implantátum maradványai is alig látszódtak. A kutatók kidolgoztak a kísérletekhez egy teljesen átlátszó, 64 pixeles kamerát is.

Az új megközelítés rengeteg területen válthatja fel a jelenleg használt elektronikai eszközöket, akár a fogyasztási cikkek, a szórakoztató elektronika területén is - idézte Rogerst a LiveScience című ismeretterjesztő portál (https://www.livescience.com/23520-vanishing-electronics-implants-trash.html).MTI 2012. szeptember 28., péntek

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Rokkantnyugdíj helyett emberhez méltó fizetést

Magyarország tízmillió lakosából nyolcszázezer kap valamilyen rokkantsági ellátást. Köztudott, hogy a munkanélküliség egyik egérútja a rokkanttá nyilvánítás. Ebben az esetben az ellátott vagy nem tud dolgozni, mert nem talál munkát, vagy nem is akar. De közülük sokan munkába állnának, csak nincs hol dolgozniuk. Amikor a munkainterjú második körében kiderül, hogy leszázalékoltak, már le is írják őket a munkaadók. A Magyar Szervátültetettek Szövetsége elnökének, Székely Györgynek kész terve van a fogyatékkal élők, megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására.

Hírvilág

Megállj a természet kirablásának!

ÖkoKörök a pazarlás mérséklésére

Egészségpolitika

Az emberi agyat utánzó számítógép-csipek

Nincs olyan számítógép, amely annyira hatékonyan működne, mint az emberi agy.

Hírvilág

Halak és antidepresszánsok

Közismert, hogy a nemi hormonok az ökológiai egyensúlyt miként befolyásolják.

Hírvilág

A harmatfűalapon az idegsejtek képesek az osztódásra

Gyilkos növény segíthet a sebgyógyulásban