Hírvilág

Koordinált donáció

2011. AUGUSZTUS 15.

Három éves csökkenés után 2010-ben mind az élő, mind pedig a halott szervdonorok száma nőtt hazánkban – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodájának vezetője. A négy egyetemi város hat transzplantációs centrumában négyféle transzplantációs program működik, egy-egy ilyen bonyolult folyamatban 80-100 ember munkáját kell összehangolni.
Az általános donor és szervhiány nem csak Magyarországon jelent problémát, Európában a középmezőnybe tartozunk, ami nem túl jó arány, ha figyelembe vesszük, hogy kétszer annyian várnak szervre hazánkban, mint amennyi rendelkezésre áll.

Agyhalott betegből tavaly 159 esetben távolítottak el szerveket, ami több mint 13%-os emelkedést jelentett az előző évhez képest. A donorok többsége, 67%-a agyi érkatasztrófa miatt hunyt el, egynegyedük pedig koponyasérült volt. A halott szervdonorok számának emelkedéséhez az is hozzájárult, hogy egyre idősebb donorok is elfogadásra kerülnek, így a legidősebb donor 72 éves, míg a legfiatalabb mindössze 8 hónapos volt. Az összesen 287 donorjelentés az ország 63 kórházából érkezett, szervkivétel 46 intézményben történt, a legtöbb donort, összesen 16-ot a nyíregyházi kórház adta.

Javítanunk kell azonban a szervkivételek arányán, hiszen míg Európában egy donorból 2 külön szervet az esetek 67 százalékában távolítanak el, addig nálunk ez az arány száz esetből mindössze negyvenkettő.

Az élődonoros szervátültetések számában még kiugróbb, 75 százalékos emelkedés volt 2009-hez képest, ennek oka, hogy tavaly óta mind a négy vesetranszplantációs központban van élődonoros szervátültetés. Összesen 42 ilyen műtétet végeztek 2010-ben. Fehérvári Imre, a Magyar Transzplantációs Társaság főtitkára elmondta, az élő donáció évekig stagnált, nagy örömükre szolgál a vesetranszplantációk területén megfigyelt kiugró emelkedés.

Behatárolt a betegszám, ezért stagnál a vese-hasnyálmirigy együttes transzplantációk száma. Szívátültetésen az elmúlt időszakban 6 gyermek esett át az Országos Kardiológiai Intézetben, a felnőtt átültetések száma viszont csökkent, mert szerv ugyan van, de nincs kibe transzplantálni. Még rosszabb a felhasználási arány a tüdőátültetések terén – amelyet a Bécsi Egyetem Szív- és Mellkassebészeti Osztályán végeznek el magyar donor esetén. Hiába volt bőséggel alkalmas tüdő, kevesen vannak a betegek, akikbe beültethetnék, pedig COPD esetén világszerte a transzplantáció áll az első helyen, mint javasolt kezelés. A főorvos szerint a kezelőorvosok nem mindig tartják evidenciában a szervátültetés lehetőségét, mint szóba jöhető gyógymódot. Jó lenne, ha egyre több kolléga alternatív lehetőségként tartaná számon a transzplantációt, mint lehetőséget, ehhez azonban politikai intézkedések és forrásbevonás is szükséges.

Az élénkülő donációs aktivitás annak is köszönhető, hogy a Szervkoordinációs Iroda tavaly 120 orvost és közel 750 szakdolgozót képzett tovább kórházlátogatási programjának keretein belül. Négy intézményben kórházi, további ötben pedig országos donor koordinátorok kezdték meg a munkát, s ezeken a helyeken szignifikánsan emelkedett a donációs aktivitás. A kórházi programba az elkövetkező három évben további 41 intézményt szeretnének bevonni majd.

Sok esetben a hozzátartozók tiltakozása miatt hiúsul meg a szervek kivétele. Hazánkban a feltételezett beleegyezés elve alapján válik donorrá az agyhalott, ha valaki életében nem tiltakozott az ellen, hogy halála esetén testéből szervet, szövetet távolítsanak el transzplantációs céllal, akkor az megtehető. Mihályi Sándor szerint a Koordinációs Iroda 15 olyan esetet regisztrált, amikor a családtagok tiltakozása miatt hiúsult meg a szervkivétel, ám a nemrégiben megszüntetett Egészségbiztosítási Felügyelet egyik utolsó jelentése szerint a transzplantációk 27 százaléka maradt el emiatt. Mihályi azonban hozzátette, hogy ezekben az esetekben sem a donáció ellenzéséről van szó, inkább az agyhalál tényét nem tudják feldolgozni és elfogadni a rokonok. A probléma az orvosok kommunikációs képzésével orvosolható lenne az irodavezető szerint.

eLitMed.hu – T.O.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

PharmaPraxis

Legyen gyógyszerész a bentlakásos intézményekben is

Milyen klinikai és gazdasági előnnyel jár a gyógyszerész bevonása egy közösségi kórházhoz tartozó, betegközpontú bentlakásos intézmény működésébe?

Egészségpolitika

Kollegiális Vezetés -- az új Háziorvosi Szakfelügyelői Rendszer

Bár a szakmának kerek két évet kellett várnia arra, hogy a 2015 júniusában elfogadott alapellátási törvényhez a főhatóság (legalább részben) elkészítse a végrehajtási rendeleteket, idén júniusra megszületett a kollegiális szakmai vezetői rendszer létrehozását elrendelő szabályozás.

Egészségpolitika

Speciális ellátóhelyekre van szükség

A Nemzeti Mentális Egészségügyi Program egyike annak az öt stratégiának, amelyet a legutóbbi kormányülésen fogadtak el. Ezt ugyan megelőzte az elmúlt évtizedekben több másik is, ezek azonban leginkább az asztalfiókban landoltak. A „Társadalmi és betegszervezetek a Népegészségügyért” elnevezésű nemzetközi konferencián dr. Németh Attila, a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet főigazgatója beszélt a várakozásokról és arról, miben más ez a mostani stratégia.

Idegtudományok

Mi történik az agyunkban, amikor meghalunk?

Először rögzítették EEG-vel egy haldokló ember agyhullámait. Az agy az átmenet során és 30 másodpercig a halál után is aktív és koordinált maradt. Az átmenet során az álmodásra, a memória-előhívásra és a meditálásra jellemző EEG-hullámok jelentek meg.