Hírvilág

Kiszáradt a Fátyol-vízesés

2012. JÚLIUS 06.


Hőség - Emelkedik az ózonkoncentráció, többszörösére nőtt a hideg italok fogyasztása -

A hőség miatt megemelkedett a levegő ózonkoncetrációja, de a tájékoztatási határértéket még sehol nem lépte át. Jelentősen emelkedett a ventillátorok és a hideg italok iránti kereslet a múlt szombat óta tartó rendkívüli melegben.

Gaál Áron, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta: az ország jelentős részén a jövő hét elejéig 37-38 Celsius-fok körül alakul legmagasabb hőmérséklet. Mérsékeltebb kánikulára elsősorban az ország nyugati területein lehet számítani, de ezeken a területeken is 31-32 fok várható.

Ezzel együtt többfelé várhatók záporok, zivatarok, de ezek következtében is inkább csak fülledt lesz a levegő - tette hozzá a meteorológus.

Tájékoztatása szerint szerdán nem dőlt meg sem az országos, sem a budapesti melegrekord, és erre az elkövetkezendő napokban sem kell számítani. Csütörtökön 32-37 fokos csúcsértékek várhatók, de az országban ezen a napon valaha mért legmagasabb hőmérséklet 41,7 fok.

A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint a levegő ózonkoncentrációja a tartósan sok napsütés következtében az ország több területén meghaladta a köbméterenkénti 120 mikrogrammos egészségügyi határértéket, de a 180 mikrogrammos tájékoztatási küszöbértéket sehol nem lépte túl.

Az érintett területek között szerepel Budapest, Sopron, Székesfehérvár, Miskolc és Pécs környéke. Mivel a hétvégéig marad a meleg és a tűző napsütés, a szennyezettség tovább növekedhet, és az arra érzékenyeknél - légzőszervi és krónikus, valamint szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél, gyermekeknél, időseknél - panaszokat okozhat. Az ózon irritálja a szemet, az orr- és toroknyálkahártyát, köhögést, fejfájást okozhat.

A Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) tájékoztatása szerint a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. vezérigazgatója, Klug Lajos az eddig szolgálaton kívüli, meghibásodott locsolóautók felújítását és forgalomba állítását rendelte el, így szerdától már 30 locsolóautó, kétszer 12 órában hűti folyamatosan a főváros fő- és tömegközlekedési útvonalait, a villamossíneket, a lakótelepeket és a sűrűn lakott városrészeket.

Többszörösére nőtt a hideg italok forgalma a hőség miatt a CBA és az Auchan áruházaiban, utóbbiban ventillátorokból négyszer annyit adtak el, mint tavaly ilyenkor.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója az MTI érdeklődésére elmondta, hogy üzleteikben minden italféleség forgalma jelentősen nőtt. Ásványvízből fogy a legtöbb: egy szokásos nyári átlaghőmérsékletű naphoz képest négyszeres, négy és félszeres mennyiséget értékesítenek üzleteikben a mostani hőségben.

Gillemont Katalin, az Auchan Magyarország Kft. kommunikációs vezetője arról számolt be, hogy az utóbbi két hétben megugrott a kereslet a klímaberendezések, ventillátorok iránt, utóbbiból négyszer annyit adtak el, mint tavaly ilyenkor. Hozzáfűzte: klímaberendezésból egy-egy nap alatt adnak el annyit, mint tavaly egy hétvégén összesen.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közlése szerint a hőség miatt az idén is engedélyezik a könnyített ruházatot a minisztériumi munkatársaknak, a nők számára nem kötelező a harisnya, rövidebb is lehet a szoknya, a férfiak esetében pedig eltekintenek a nyakkendő és a zakó viselésétől.

A rendőrség közleményében arra figyelmeztetett, hogy a Balatonon is be kell tartani az alapvető szabályokat. A balatoni vízi rendészet járőreinek kedden a tó déli partjáról, Siófok és Balatonföldvár strandjairól elsodródott embereken kellett segíteniük, a Balatonszéplak-alsó előtti vízterületen pedig azért kellett két embert kimenteni a vízből, mert az erős szél miatt nem tudtak visszaúszni a partra.

Az elmúlt időszak aszályos időjárása nyomán, illetve a jelenlegi kánikula miatt kiszáradt Magyarország egyik leglátványosabb természeti képződménye, a szilvásváradi Fátyol-vízesés. Papp Gyula, a területet kezelő Egererdő Zrt. Szilvásváradi Erdészetének vezetője az MTI-nek elmondta: már a tavaly őszi aszályos időszak óta csak csordogált a vízesés, a téli csapadékhiány csaknem teljesen elapasztotta a vízfolyást, az elmúlt időszakban pedig a nagy forróság hatására a talaj annyira kiszáradt, hogy elnyel minden csepp nedvességet, így nem marad víz a mederben.MTI 2012. július 4., szerda

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Lukrécia öngyilkossága

NÉMETH István

Bizonyos esetekben az öngyilkosságot elkövető személy, mint a körülmények áldozata, egyfajta tragikus hőssé, erkölcsi példaképpé magasztosulhatott az utókor szemében, akinek a tette immár nem emberi gyengeségnek vagy megfutamodásnak, hanem éppen ellenkezőleg, a bátorság, az állhatatosság, a szilárd jellem meggyőző bizonyítékának minősült.

Gondolat

A költő és az orvos az élet határán

Ugyan már középiskolás korában publikált, és az orvosi és a bölcsészkarra egyaránt felvették, az orvosi tanulmányokat választotta. Választását így indokolta meg egy interjúban: „Hirtelen rájöttem, hogy mielőtt szólnék az emberekhez, előtte tennem is kellene valamit értük.”

Gondolat

Receptek a Szentírásban

Az egy asztalnál Ábrahámmal című olasz könyv a világ legolvasottabb művében, a Bibliában szereplő ételek receptjeit mutatja be.

Hírvilág

Kórházba került egy fiú táplálék-kiegészítők okozta mérgezés miatt

Súlyos állapotban került egy londoni kórház sürgősségi osztályára egy négyéves autista brit kisfiú, akivel szülei egy alternatív terápia keretében hónapokon át 12 különböző táplálék-kiegészítőt, köztük keserűsót, tőkehalmájolajat, tevetejet és ezüstöt vetettek be

Gondolat

Romolhatatlan szívvel – a múmiák

NAGY Zsuzsanna

Bizonyos elképzelések szerint a múmiák kutatásakor a képzőművészet megszületésének lehetünk tanúi.