Hírvilág

Kilenc nap alatt javulnak a krónikus metabolikus szindróma tünetei

2015. OKTÓBER 29.


A hozzáadott cukor fogyasztásának csökkentése gyorsan, akár már kilenc nap alatt is javíthatja az elhízott gyerekek anyagcsere-eredményeit anélkül, hogy mérsékelnék a kalóriabevitelt vagy fogynának - derült ki egy új amerikai tanulmányból.

A Kaliforniai Egyetem San Franciscó-i tagintézménye (UCSF) és a Kaliforniai Touro Egyetem kutatóinak tanulmánya a Journal of Obesity című szaklapban jelent meg. A tudósok azt találták, hogy már kilenc nap csökkentett cukortartalmú étrenddel vissza lehet fordítani a krónikus metabolikus szindróma tüneteit, egyebek között a magas koleszterinszintet és a magas vérnyomást - írta a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő portál.

"A tanulmány egyértelműen megmutatta, hogy a cukor károsítja az anyagcserét. Ez a kutatás világosan jelzi, hogy a cukor szerepet játszik a metabolikus szindrómában, valamint az eddigi legerősebb bizonyíték arra, hogy a cukor nem kalóriaértéke és az általa okozott elhízás miatt káros" - hangsúlyozta Robert Lustig gyermekgyógyász-endokrinológus, a tanulmány egyik vezető szerzője.

A metabolikus szindróma olyan betegségcsoport, amelyet magas vérnyomás, magas vércukorszint, vastag deréktáji zsírréteg és a normálistól eltérő koleszterinszint jellemez. Ezek fokozzák a szívbetegség, a szélütés és a cukorbetegség kockázatát. Mára olyan kórok is megjelentek a gyerekeknél - 2-es típusú cukorbetegség, nem alkoholos eredetű májnagyobbodás -, amelyek szintén a metabolikus szindrómával függnek össze és korábban náluk ismeretlenek voltak.
A kutatók 43, 9 és 18 év közötti elhízott gyerek részvételével folytatták a vizsgálatot. Olyanokat választottak, akiknél a metabolikus szindróma legalább egy tünete jelentkezett. A résztvevők étrendjét kilenc napon át biztosították, korlátozták benne a cukor mennyiségét, de ugyanolyan arányban tartalmazott zsírt, fehérjét, szénhidrátot, és kalóriaértéke is akkora volt, mint a korábban otthon fogyasztott ételeké.

Az étrend gyümölcsöt tartalmazott, a hozzáadott cukrot azonban tésztával, gabonafélékkel, kenyérfélével helyettesítették. "Gyerekmenüt" szolgáltak fel, például helyi boltban vásárolt pulykavirslis hotdogot, pizzát, de nem vettek cukrozott gabonapelyhet, süteményt, sem édesített joghurtot.
A gyerekek naponta mérlegre álltak, hogy ellenőrizzék, nem fogytak-e, ugyanis a cél nem ez volt. Ha mégis megtörtént, több, alacsony cukortartalmú ételt kaptak.
"Jóllakottságról számoltak be, azt mondták, mintha sokkal többet ennének, pedig ugyanannyi kalóriát kaptak, mint korábban, csak sokkal kevesebb cukorral. Volt, aki úgy érezte, túletetjük" - mondta Jean-Marc Schwarz, a Touro Egyetem kutatója, a tanulmány másik vezető szerzője.
Csupán kilenc nap telt el, mire a résztvevők minden anyagcsere-egészségi eredménye javult, az éhgyomorra mért vércukorszint például 5 ponttal, az inzulinszint pedig egyharmadával csökkent, miközben a gyerekek súlya nem változott.




MTI 2015. október 28., szerda

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma