Hírvilág

Ki felel a pekingi szmogért?

2013. JANUÁR 30.

Ismét homályos, nyomasztó szürkeségre ébredtek a pekingiek szerdán, de a szmog nemcsak a fővárost terítette be, hanem az ország 1,3 millió négyzetkilométernyi területét - közölte a kínai média a környezetvédelmi tárca információi alapján.

Az amerikai űrhivatal, a NASA által közzétett műholdas képeket kínai internetezők milliói nézték meg, csakúgy, mint az amerikai külképviselet mérési eredményeit és a hivatalos honlapokon szereplő adatokat. A PM2,5 mutató az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott egészségügyi határértéknek helyenként közel a 17-szerese volt.

A környezetvédelmi minisztérium Peking, Tiencsin, Sicsiacsuang és Csinan várost a "komoly levegőszennyezettségű" kategóriába sorolta, de Vuhant és Csengtut is kiemelték. Az országos meteorológiai előrejelző központ bejelentette, hogy a jövőben a PM2,5 részecskeszennyezést is be fogja állítani a jelentéseibe. A fővárosi környezetvédelmi hivatal az immár negyedik hullámban megtelepedő szmog közvetlen okaként a légmozgás hiányát nevezte meg.

A sűrű, ködös, párás szmog a közlekedésben is fennakadásokat okozott, a látótávolság helyenként 50 méterre csökkent, Hupej tartományban le kellett zárni egy autópályát, miután három autó rohant egymásba. Pekingben legkevesebb 50 légi járatot töröltek, Honan tartomány székhelyén, Csengcsouban 400 járatot nem, vagy csak késve indítottak.

A pekingi közlekedést felügyelő hivatal bejelentette, hogy a "nagyon rossz" minősítésű levegőszennyeződés esetén a főváros az állami autók 30 százalékát nem engedik az utakra. A hatóság fényképekkel és videofelvételekkel igyekszik majd az ellenőrzést hatékonnyá tenni, a szabályszegőket büntetéssel fenyegetik.

A világhálón széles körben vádolták meg a két nagy kínai olajvállalatot, amelyek a rossz minőségű nyersolaj legnagyobb felvásárlói a világon. Az online közösség szerint a levegőszennyező autók az európai és az amerikai szabvány alatti, magas kéntartalmú, gyenge finomítású üzemanyagot használnak.

Az egyik érintett, a Sinopec olajvállalat szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy az olaj csak részben oka az előállt helyzetnek, s közölte, hogy vállalatuk 2012 májusa óta az Euro V, vagyis a világ legszigorúbb szabványnak megfelelő üzemanyaggal látja el a fővárost.

A Global Times című angol nyelvű napilapban Han Hsziao-ping szakértő úgy vélte, hogy a téli széntüzelés, és nem a gépjárművek kibocsátása a legnagyobb okozója a levegőszennyezésnek.

Tavaly a főváros szénfogyasztása több mint 20 millió tonnával nőtt az előző évhez viszonyítva, s Han szerint a tendencia országos. Úgy vélte, az energiafelhasználás arányainak változtatása lenne a megoldás, vagyis a szén alternatíváiként a gáz és a nukleáris energia irányába kellene az országnak elmozdulni.

A napokban a kínai miniszterelnök, Ven Csia-pao is megszólalt az ügyben, megállapítva, hogy az utóbbi időkben tapasztalt rossz levegőminőség károsan befolyásolta az emberek életét és egészségét, s ígéretet tett arra, hogy az ipari termelés struktúrájának kiigazításának felgyorsításával, az energiatakarékossággal és a károsanyag-kibocsátás csökkentésével javítani fognak a helyzeten.MTI 2013. január 30., szerda 6:26HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Gondolat

Nem tükörkép hasonmások Az ikrek világa

FAZEKAS Erzsébet

Az iker-testvérek számát 125 millióra becsülik a világon. Statisztikák szerint minden 333 szülésre esik egy olyan, amikor egy terhesség után két baba jön világra.

Klinikum

Az áldozatok 40 %-a egészséges fiatal - H1N1-influenza

A WHO legfrissebb, pénteki összesítése szerint a H1N1-influenza eddig több mint 277 ezer megbetegedést és legalább 3.205 halált okozott világszerte.

Hírvilág

Enyhe-középsúlyos depresszióban hatástalanok az antidepresszánsok

Az akut major depressziós betegek többségében nem hatásosabbak az antidepresszívumok, mint a placebo - állapították meg egy gondos statisztikai módszerekkel végzett metaanalízisben. Csak az igen súlyos állapotú betegek esetében érhető el klinikailag számottevő javulás.

Klinikum

A biohasonlók térhódítása - A Figyelő 2017;1

HODINKA László

A biológiai terápia első célzott hatásmódú készítményeinek szabadalmi védettsége lejárt. Így számos kisebb méretű proteinkészítmény után a bonyolult szerkezetű makromolekulák másolatainak kifejlesztése, gyártása és forgalmazása is lehetővé vált. Kifejlesztésük alapja a visszafejtés (reverse engineering).