Hírvilág

Kevés veszteséggel zárt az E-alap az első negyedévben

2011. AUGUSZTUS 15.

Az országgyűlés egészségügyi bizottsága előtt számolt be Sélleiné Márki Mária, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) vezetője az E-alap első negyedéves teljesítményéről. Az egészségbiztosító a számadatok alapján, jól, bizonyos sorokon túlteljesített, ám az igazgató asszony szerint év végére kiegyenlítődnek majd a bevételek. A gyógyszer és gyógyászati segédeszközök támogatásánál a kiadási oldalon továbbra is túllépés mutatkozik, Sélleiné ezért sürgette a gyógyszerártámogatások mielőbbi átalakítását.

A bevételi oldal egyes tételeiben tetemes túlteljesítés mutatkozik az év első négy hónapjában. Ilyenek a béren kívüli juttatások – a vállalkozói kivét és osztalék után kell leróni –, valamint a gyógyszergyártók és forgalmazók befizetései. Előbbinél 47,7, utóbbinál 48 százalékos túlteljesítés jelentkezett. Azonban Sélleiné szerint 2011 végére kiegyenlítődnek ezek a sorok, hiszen a százalékos egészségügyi hozzájárulások általában az év első felében realizálódnak, míg a gyártók és forgalmazók befizetései még a tavaly év végi kasszatúltöltés miatt lettek kiugróan magasak.
A kiadási oldalt kisebb részben pénzbeli, túlnyomó részt a természetbeni egyéb ellátások terhelik, de ide sorolják a Pénztár tetemes, munkabérekkel kapcsolatos kiadásait is. A pénzbeli ellátásokra – ide tartoznak a terhességi-gyermekágyi segélyek, a táppénz, a baleseti járadék, gyermekgondozási díj – összesen 9 százalékkal kevesebbet költöttek az év első négy hónapjában. Az egyik legnagyobb tétel a táppénz, ahol a kivét 87,4 százalékos volt, köszönhetően annak, hogy a táppénzes napok száma 7 százalékkal csökkent.

A természetbeni ellátások között a legnagyobb tétel a gyógyító-megelőző kassza 2011-re tervezett 770 milliós büdzséje, amelyből az első negyedévben 243 milliót költöttek el a tervezett 256 millióval szemben. Túlköltés a gyógyszerkasszánál és a gyógyászati segédeszközök támogatásánál történt, előbbinél 11,5, utóbbinál 9 százalékkal lépték túl a tervezettet. A főigazgató szerint ezért üdvözölte a kormány gyógyszertámogatást átalakító terveit, amelyek alakításában a Pénztár is szerepet vállalt, s a mihamarábbi megvalósulásban reménykedett. Szerinte csak ezekkel a júliustól bevezetendő intézkedésekkel lesz biztosítható, hogy a gyógyszerkassza tervezett számait ne lépjék túl, s így felhasználható legyen az egészségügyi költségvetés számára fenntartott 15 milliárdos tartalék. Az OEP vizsgálatot indított a gyógyászati segédeszközökre szánt keret első négyhavi túlköltése miatt, első sorban az ortopédcipőkre költöttek túl sokat, ezért ezt most ellenőrzik.
Az OEP vezetője azt is elmondta, a tavaly elfogadott 19 finanszírozási protokoll mellé hamarosan 12 kerül kihirdetésre az államtitkárság által, míg ugyancsak egy tucat még kialakításra vár.
Sélleiné Márki Mária leszögezte: az E-alap viszonylag jól teljesített, hiszen a tervezettnél kisebb veszteséggel zártak a januártól áprilisig terjedő időszakban, különös tekintettel arra, hogy a korábbi években volt olyan időszak, amikor 84 százalékkal lépték túl a tervezett kereteket. Az első negyedévben az E-alap költségvetésének bevételi oldalán 2,3 százalékos túlteljesítés realizálódott, míg a kiadásoknál 97,6 százalékos volt a kivét. Az idei évben az E-alap bevételeit 1370 millió forintra tervezték, míg a kiadási oldalra 1459 milliót prognosztizálnak, így év végéig 88 millió forintos hiánnyal került megterhelésre a kassza. A bevételek 49,4 százalékát 3 millió 844 fő járulékfizető biztosítja, míg 46,4 százalékát az állam fedezi. A biztosítottak száma hazánkban jelenleg 4,2 millió fő, míg ellátásra 9,7 millió polgár jogosult.
Az I-IV havi adatok az OEP honlapján is olvashatóak.

eLitMed.hu, T.O.
2011-05-20

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.