Hírvilág

Kardiológusok világversenye Magyarországon

2022. JÚNIUS 07.

A világ legjobb kardiológusai versenyeznek Visegrádon június 9-én és 10-én. Az egyedülálló kardiológiai-elektrofiziológiai megmérettetésre 45 országból 170 résztvevő érkezik. A versenyzők – a világ legjobb kardiológusai – saját eseteik ismertetésén keresztül mutatják be tudásukat és kreativitásukat. „Hidat építünk országok és kontinensek között és segítjük az orvoslás hatékonyságát” – ez a világrendezvény szlogenje.

A már negyedik alkalommal meghirdetett kardiológusok világversenye olyan egyedülálló kezdeményezés, amely összehozza a világ szinte minden szegletének legjobb specialistáit, hogy bemutathassák saját kreatív megoldásaikat, komplikált eseteiket, s tapasztalataikkal segítsék egymást, miközben maguk is tanulnak, fejlődnek. Verseny, amely egyrészt motivál, másrészt elismerést is ad a mindennapi munkában, miközben olyan új irányt mutat, amelyből az egészségügyben mindenki csak nyerhet.

A kétnapos rendezvény során a tudás, a tapasztalat és az innováció egy közös nemzetközi platformon találkozik. A legjobbakat Visegrádon is - ahogy eddig az elmúlt négy évben minden más helyszínen – különféle díjakkal jutalmazza a zsűri.

Gellér László professzor, a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika elektrofiziológiai részlegének vezetője, a Magyar Kardiológusok Társaságának leendő elnöke szerint az eddigi eredmények, illetve az a tény, hogy mi adunk otthont egy ilyen nagyszabású rendezvénynek, hűen tükrözi, hogy hazánkban a kardiológiai ellátás valóban a világ élvonalában van.

„A kezdeményezés Kínából indult, az ottani pacemaker-szakemberektől, majd a legutóbbi bécsi EHRA (European HeartRhythm Association – Európai Szívritmus Társaság) kongresszuson vetettük föl, hogy legyen egy ilyen jellegű nemzetközi megmérettetés itt, Európában is. Magyarország a kardiológia minden területén, így az egymillió főre jutó pacemakerbeültetések számával is Európa élvonalába került. Az ilyen típusú beavatkozásokat végző intézményekben dolgozó fiatal kardiológusoknak és kardiológus szakorvosjelölteknek lehetősége nyílik az operációkban történő segédkezés mellett olyan, magas színvonalú tudományos munkában való részvételre is, ami által kellő motivációt, teret és szakmai kihívást kapnak ahhoz, hogy lássák, itthon is van jövőjük. A Merkely Béla professzor által vezetett Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán olyan szakmai közeget és szemléletet tapasztalnak, amely természetessé teszi, hogy részt vegyenek a nemzetközi megmérettetéseken. Óriási előny, hogy a klinikán olyan betegekkel találkozhatnak, amilyennel máshol nem, például a klinika egyik nagy büszkesége az évi 50 szívtranszplantáció” – fogalmazott Gellér professzor.

Mi a világverseny és találkozó célja?
A rendezvény célja egyrészt a szakmával, másrészt a laikusokkal is megismertetni ezt az egyedülálló, immár negyedik éve indult, tehát már hagyományokkal rendelkező kezdeményezést, amely összehozza a világ szaktekintélyeit. Valóban a szakma krémje patronálja az egyrészt oktató, másrészt kompetitív sorozatot, ahol a legizgalmasabb és legkülönlegesebb eseteket mutatják be a résztvevők. Lehet, hogy a nagy tapasztalat, az akár több évtizedes háttér, de akár a kreativitás és a bátorság eredményez olyan beavatkozásokat, amelyekre bizton kíváncsi minden elhivatott elektrofiziológus-kardiológus. Ez orvosi körökben egy egyedülálló platform, amelyhez ma már a világ csaknem minden országa csatlakozott. Nemcsak a szakmai fejlődést, a betegek esélyeit segíti, de a laikus közvélemény körében is edukál, hiszen beszélünk az ilyen megoldásra szoruló és nem ritka szív- és érrendszeri problémákról, illetve elismerést hozhat ennek a szakterületnek.

Kun J. Viktória

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Egészségpolitika

Sportolói szívszűrés a városmajori klinikán

Ma már évente több mint 500 sportoló átfogó ,,szívszűrését” végzik a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán, a női vízilabda válogatottat például évek óta nyomon követi az itteni orvos csapat. Már a legapróbb eltéréseket is kiszűrik, így megelőzhetik a tragédiákat, de a sportolók teljesítményének javításához is hozzá tudnak járulni, ha ismerik a szívük munkáját.

Hírvilág

Szívvel-lélekkel pszichokardiológiai konferencia

Hiánypótló képzés a vezető haláloknak számító szív-és érrendszeri kórképekről és a hátterükben álló, életmóddal összefüggő kockázati tényezők szerepéről, pszichoszociális rizikófaktorokról - kardiológusoknak, belgyógyászoknak, klinikai szakpszichológusoknak. Remek előadók, multidiszciplináris program, esetmegbeszélő csoport. OFTEX: 12 kreditpont.

Hírvilág

Elhunyt Kovács László orvos, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja

Életének 80. évében, szeptember 29-én elhunyt Kovács László akadémikus, a sejtfiziológia és elektrofiziológia kiemelkedő kutatója - közölte az MTA.

Hírvilág

Hálózatos ellátás szívbetegeknek

A fővárosban öt, vidéken húsz már működik, több mint egymilliárdot spórolhatna vele a kassza.