Hírvilág

Irodalmi kuriózumok

2012. ÁPRILIS 16.

Élénk gyűjtői érdeklődés mellett, sok szép licittel, kiemelkedő leütésekkel tartották a Szőnyi Antikvárium szombati árverését. A csaknem hatszáz tételes anyag nagy része elkelt, és a tételek alig húsz százaléka maradt vissza.

Tizenhárom alkalommal koppant a kalapács százezer forint felett, és több tétel is megközelítette ezt az összeget, s végzett 80-95 ezer forinton.
Ahogy számítani lehetett rá, a legtöbbet a két egybekötött, egyenként is nagyon ritka Petőfi első kiadásért adtak. A 300 ezer forintról indított tételben a János vitéz 1845. március 6-án megjelent fűzött példánya és A helység kalapácsa 1844. október 27-i kiadása szerepelt. Többen és hosszan licitáltak rá, végül egy ismert gyűjtő vitte el, aki megadta érte a 640 ezer forintot.

Sokan pályáztak Vörösmarty Mihály Zalán futásának 1825-ös első kiadására is. Ez a kötet hozta meg Vörösmartynak 25 éves korára az országos ismertséget, és e mű megjelenésétől számítják a magyar romantika kezdetét. A korszakalkotó kötet 200 ezer forintról 410 ezerre jutott.

Batsányi János a felvilágosodás, a nyelvújítás és a magyar irodalom vezéralakja volt. Verseinek 1827-es, első gyűjteményes kiadását 80 ezer forintról licitálták 190 ezer forintra.
Több mint tízszeres áron kelt el Karinthy Frigyes verses kötetének Gellért Oszkár számára dedikált példánya. Az 1929-es elsőkiadású Nem mondhatom el senkinek kötetet 15 ezer forintra árazták, és 160 ezer forinton ütötték le. Ennél is nagyobb, húszszoros licitemelkedést ért el a Mindszenty József aláírását őrző, 1969-ben Rómában kiadott újszövetségi Szentírás. A verseny 3 ezer forinton kezdődött érte, és 60 ezer forinton végződött.

Irodalmi kuriózum a Hamlet első magyar fordítása, "Kazinczy Ferentz 'kül-földi játszó színje' első kötetének első darabja, Hamlet, Shakespeare és Schröder után" 30 ezer forint helyett 105 ezret adtak érte.

Megadták a 400 ezer forintot Hunfalvy János és Ludwig Rohbock Magyarország és Erdély eredeti képekben című, több mint kétszáz acélmetszetet tartalmazó háromkötetes munkájáért.

Parádés atlasz a magyar polihisztor Görög Demeter 1802 és 1811 között Bécsben megjelent műve, a "Magyar Átlás az az Magyar, Horvát, és Tót országok Vármegyéji, s Szabad Kerületei és a határ-őrző Katonaság Vidékinek közönséges és különös Tábláji". A 150 ezer forintról indított tétel 230 ezerig ment fel.

Sokat adtak egy 1865-ös Arcképekkel és életrajzokkal díszített albumért, a Magyar Hírmondó és a Magyar Művészet folyóiratokért, a Hotel Dunapalota-Ritz Fodor József, Kassák Lajos, Krúdy Gyula és Móricz Zsigmond által aláírt menükártyájáért, a Magyar Függetlenségi Nyilatkozatért és más, 1848-49-es röpiratokért.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Hírvilág

Ki itt a Frankenstein?

NAGY Zsuzsanna

Mary Shelley alkotása felvetette a modern bioetika alapkérdéseit.

Gondolat

Béke velünk? Halasi Zoltánnal Csontos Erika beszélgetett

CSONTOS Erika

Halasi Zoltán költőként, esszéistaként, műfordítóként lett ismert és elismert. Már a publicisztikája is jelezte széleskörű érdeklődését a különféle kultúrák iránt, aztán egy váratlan fordulattal prózát kezdett írni. Még váratlanabb, hogy ez a próza az elsüllyedt kelet-európai zsidó kultúrát idézte meg. Az apropót hozzá egy lengyelországi zsidó költő jiddis nyelvű holokauszt-poémájának lefordítása szolgáltatta.