Hírvilág

Hatszoros túljelentkezés a hamburgi képzésen

2012. JÚLIUS 16.


Végzett az első évfolyam a budapesti Semmelweis Egyetem (SE) és a németországi Asklepios kórházüzemeltető társaság hamburgi közös orvosképzésén, a diplomákat pénteken adták át a berlini magyar nagykövetségen.

Frank Ulrich Montgomery, a német orvosi kamara elnöke ünnepi beszédében kiemelte: az SE úgynevezett székhelyen kívüli oktatási programja többszörösen egyedülálló az Európai Unióban (EU). Páratlan, hogy egy állami fenntartású egyetem egy magáncéggel összefogva képez orvosokat, és az is egyedülálló, hogy az együttműködés határokon átívelő formát ölt, aminek révén az unió egyik országában működő egyetem egy másik tagállamban ad ki diplomát - mondta.

A diákok az első két évet Budapesten töltik, az SE-n szerzik meg az elméleti alapokat, további négy évig pedig az Asklepios hamburgi klinikáján tanulnak, ahol az elméleti tudás bővítése mellett a tudományos kutatásra és a gyógyítás gyakorlatára helyezik a hangsúlyt, illeszkedve a Németországban megszokott duális szakképzési rendszerhez.

Hamburgban 2008-ban kezdte meg a tanulmányokat az első évfolyam. Pénteken összesen 19 hallgatónak adta át a diplomát Szél Ágoston, az SE rektora a berlini magyar nagykövetségen.

Az újabb évfolyamokon már jóval többen tanulnak, az érdeklődés pedig rendkívüli, az évfolyamonkénti 50 helyre "Németországból, illetve Rigától egészen Pécsig" évente átlagosan 300-an jelentkeznek - mondta Jörg Weidenhammer, az Asklepios Medical School GmbH ügyvezető igazgatója az ünnepséget megelőző sajtótájékoztatón.

A hallgatók az SE tanterve alapján tanulnak és magyar professzorok előtt teszik le a vizsgákat. A tandíj évente mintegy 14 ezer euró, ami a hamburgi intézményhez hasonló nyugat-európai képzési helyeken szokásos tandíjnak nagyjából a fele.

A Németországban 44 ezer embert foglalkoztató, 140 kórházat és egyéb egészségügyi intézményt üzemeltető Asklepios Kliniken GmbH elsősorban az orvos-utánpótlás biztosítása céljából alakította ki az együttműködést a budapesti egyetemmel - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a hallgatók szabadon dönthetnek arról, hogy hol kezdik el szakmai pályafutásukat, az idén végzett diákok kétharmada mégis az Asklepiosnál vállal állást.

A közös képzés ötlete 2003 körül merült fel - fűzte hozzá Tulassay Tivadar, az SE korábbi rektora. Az együttműködés 2005-ben kezdődött. 2008-ra összeállt az oktatási program és megszerezték az akkreditációt, így az SE szervezeti keretén belül létrejött az első németországi nemzetközi orvostudományi kar.

Tulassay Tivadar elmondta: az SE-n 27. éve képeznek német diákokat. A túljelentkezés minden évben öt-hatszoros. Az egyetemen erősen gyakorlatorientált képzés folyik, ami nagy előny más nyugati intézményekkel szemben.

Jörg Weidenhammer hozzátette: azért esett a választásuk a budapesti egyetemre, mert "világviszonylatban is kiváló" képzést folytatnak és igen nagy tapasztalattal rendelkeznek a nemzetközi oktatási együttműködésben.


MTI 2012. július 13., péntek

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Idegtudományok

Az orvosi kender

"Az endokannabinoid rendszer befolyásolása terápiás hatású lehet szinte valamennyi emberi betegségben" írta Pacher Pál és Kúnos György egy nemrég megjelent áttekintő közleményében. Egy civil szervezet 2016 júniusában megrendezte az első magyar gyógyászati kannabisz konferenciát.

PharmaPraxis

A körzeti orvosi praxisközösségben dolgozó gyógyszerész szerepe a Covid-19-járvány idején

Míg a Covid-19-pandémia alatt a kliensek többet foglalkoznak egészségi állapotukkal, és a média is több egészségügyi információval szembesíti őket, a sok beteg esetében elmaradó rutinszerű ellátás a krónikus kórképek fellángolásához vezethet. Ebben a helyzetben a gyógyszerészek gyógyszerelési információkkal segíthetik a körzeti orvosokat, a szakszemélyzetet és a betegeket is, továbbá közreműködhetnek a krónikus betegségekkel kapcsolatos betegedukációban.

Hírvilág

Lelki Egészség a Perinatális Időszaktól a Koragyermekkorig

Az Első Európai Regionális Konferenciánkat, amely a Lelki Egészség a Perinatális Időszaktól a Koragyermekkorig - Prevenció és Klinikai Gyakorlat címet viseli, 2019. máj. 8-11. között tartjuk Budapesten.

Gondolat

A haldokló betegeket kísérő személyzet mentálhigiénéje A kiégés és a pszichés terhek csökkentésének lehetőségei

HEGEDÛS Katalin

A hospice-munkának is megvannak a mítoszai és a határai. Még a leggondosabb ápolás sem biztosíthatja mindig a jó halált a betegeknek és a békés elkísérést a gondozószemélyzetnek.

Hírvilág

Nőtt a külföldre készülő fiatal orvosok száma

Csak stagnálásról beszélhetünk a migrációban, javulásról nem