Hírvilág

Harcba indulunk a szakdolgozókért!

2011. OKTÓBER 07.


"Ha lépsz, lépj itthon!" - program indul a magyar egészségügy működőképességéért.
Napjainkban egymást követik hazánkban az egészségügyi dolgozókat külföldre csábítani igyekvő állásbörzék. Német, brit, svájci, ír, francia, spanyol, dán, kanári-szigeteki, norvég, svéd cégek mutatják be országuk munkalehetőségeit, melyek sokak számára a boldogulás, előrelépés egyedüli lehetőségének tűnnek.

Pedig korántsem biztos, hogy a legjobb út külföldre vezet. Számos hazai klinika, kórház és rendelő – súlyos szakemberhiánnyal küzdve – szakmailag, sőt nemritkán anyagilag is vonzó állást kínál, de erről a legalkalmasabb szakemberek nem szereznek tudomást, vagyis a szakmai ambíciók hazai megvalósításának legfontosabb akadálya az információhiány.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara kiemelt céljának tekinti az egészségügyi szakdolgozók országhatáron belüli szakmai előrelépésének segítését, ezért programot indít az új feladatot kereső egészségügyiek és a szakembert kereső hazai intézmények egymásra találása érdekében. A „Ha lépsz, lépj itthon!” jelmondatú program keretében a MESZK internetes honlapján 2011 októberétől ingyenes egészségügyi állásközvetítő szolgáltatás indul, melyhez várjuk a szakdolgozót kereső kórházak, egészségügyi intézmények álláshirdetéseit.

A www.meszk.hu kamarai állásbörzéje szakmacsoportonként teszi elérhetővé és kereshetővé a magyar egészségügyi intézmények legfrissebb ajánlatait, melyek között az állásváltoztatás mellett döntő ápolók, gyógytornászok, szülésznők, védőnők, asszisztensek és más egészségügyi szakemberek szabadon válogathatnak.

Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

A szűrés fontos, de nem prevenció, vagy átfogó népegészségügyi stratégia!

„Magyarországon olyan, hogy népegészségügy, ami eredményesen és rendszerszinten működne, nem létezik. Ha az egészségügy fejlesztésére 1000 milliárd adódik most, azt leghatékonyabban az elsődleges megelőzésre fókuszáló, az ágazatokat összekapcsoló népegészségügyi programra kellene fordítani” – mondja Vitrai József népegészségügyi szakértő, a Magyar Népegészségügy Megújításáért Egyesület elnöke.

Idegtudományok

Hogyan jelzi előre az agy a döntések következményeit?

A Neuron tanulmánya bemutatja azt az összetett eljárást, amivel külön-külön, egyedi sejtekre lebontva tanulmányozható két döntéshozatai módszer, a modell-alapú és a modellmentes tanulás agyi mechanizmusa.

Gondolat

Egy Szent Ágota templom és kolostor a mexikói Tlaxcalában

DRAGON Zoltán

Szent Ágota, az emlőbetegek védőszentje, akihez a nők legrettegettebb betegségük, az emlőrák elleni segítségért fordulnak. Vértanúságának módja azaz keblének elvesztése attribútumává vált, rendszerint levágott emlőivel ábrázolják.

Hírvilág

Rajtunk is múlhat, hogy mekkora eséllyel indulunk a mellrák elleni küzdelemben

Évente több, mint 2000 életet követel az emlőrák Magyarországon, pedig az időben észrevett daganat jó eséllyel gyógyítható. A magyar lakosság túlnyomó része tisztában van vele, hogy milyen módszerekkel fedezhető fel időben a betegség, azonban a nők 58 százaléka például nem végez rendszeres önvizsgálatot az AVON legfrissebb kutatása szerint.

Egészségpolitika

A hiány megteremti valahonnan a forrást is…

A nyár előtti utolsó LAM-Klubra gyűltek össze a meghívottak, hogy az orvostársadalom egyik legmegoldatlanabb kérdésére próbáljanak megoldást keresni. Hova tűntek az orvosok, az ápolók, a szakképzett egészségügyi dolgozók, honnan lesz utánpótlás, hogyan küzdhetünk meg a csábító nyugat-európai állásajánlatokkal?