Hírvilág

Haniko – 8 felhő emel

2022. JANUÁR 08.

Herbert Anikó vizuális művésznek az őszi „Nubes” kiállítás folytatásaként most januárban nyílik „8 felhő emel” címmel újabb egyéni kiállítása. A kiállítás címét az első japán versként emlegetett szöveg inspirálta – Haniko így tesz rá ismét bátor kísérletet, hogy a kelet-ázsiai kultúrák sokféle, gazdag vizuális kódjából merítve hozzon létre valami szelíden, mégis radikálisan sajátot, hol pasztellfoltokkal, hol hulladékanyagokból, egyszerre artikulálva a csöndet és a csöndben tévelygés kínját és boldogságát. Más szóval az egyetlen útét, ami végül is visszavezethet minket saját belső tereinkbe.

A január 13-án nyíló kiállításon az Otthonka sorozat mellett a „8 felhő emel” sorozat újrahasznosított papírképei lesznek láthatóak, amelyek Tóth Kinga és Tóth Réka Ágnes költőkkel kollaborációban, az ő szövegeikre építkezve jöttek létre, egy többhetes, közös alkotási folyamat eredményeképp.

„Herbert Anikó megállásra, kontemplálásra invitál bennünket. Képein keresztül az alkotó arra a tevékenységre igyekszik emlékeztetni bennünket, amit gyermekként nagyon is jól ismertünk, s amit felnőtt fejjel egyre ritkábban engedünk meg magunknak: hogy nézzük – pusztán a látvány öröméért – a felhőket. A feladat egyszerű, vagy mégsem?

Herbert a szemlélődés tárgyává s egyszersmind munkái főszereplőjévé is teszi a felhőket: alkotásain keresztül mi is beléphetünk azokon a kapukon, amiket ugyan nap mint nap érzékelünk, de belefeledkezni csak egész ritkán szoktunk.
Ez a sokrétű szimbólum korábban is megjelent újrahasznosított anyagokkal készült papírkollázsain és persze most sem hiányozhat az a bizonyos japán szimbólum, mely szinte már Herbert védjegyévé vált az elmúlt évek során: a végzet vörös fonala ezen a kiállításon is hol észrevétlenül, hol nagyon is látványos módon jelenik meg és teremt kapcsolatot égi és földi dolgok között.“

A címben említett japán vers a következőképp hangzik:

Yakumo tatsu Nyolc felhő támad
Izumo yaegaki nyolctetetjű palotát
tsumagomi ni emelek az égig.
yaegaki tsukuru Égig érő palotát
sono yaegaki wo hitvesem örömére.


Vihar Judit fordítása

Susano-o istenség nevéhez fűződik ez az első japán költemény, aki a sikeres bátorságpróba után elhatározta, hogy Izumo szigetén nyolcrészes palotát épít, ezt a munkafolyamatot mutatja be a fenti vers is, mely Herbert Anikó kiállításának mottója. Thomas Mann szerint „a mítoszok a múltnak mélységes mély kútjából felszállva irányítják lépteinket”. A japán mítoszok világa, meghatározó szerepet tölt be a 8 felhőben is, melynek természetközelisége az egyiptomi, a görög-római mítoszok világával mutat rokonságot és istenként tiszteli a természet minden lényét. Az alkotót a növények szabad és zavartalan mozgása, vagyis a növényi nutáció is foglalkoztatta. Ez a természetes mozgásfolyamat minden növekedésre képes növényre jellemző. A növények gyökerei egyes kutatók szerint maguk a gyökér agya, ami a növény érzékenységéért és a kontrolljáért felel.
Inspirációs forrásként megjelenik Maat egyiptomi istennő alakja is, valamint a „bizonyos mérleg” a két serpenyőjével, melyben önmagunk belső szeretetének megmérése a tét.


A képek mellett – az alkotóra jellemző anyaghasználattal – installációk és falvédők is szerepet kapnak majd a térben.

Megnyitó: 2022. január 13. 18:00
A megnyitó beszélgetést Martinkó József vezeti, az OCTOGON Magazin főszerkesztője.
Az eseményen közreműködik OHNODY.
A kiállítás január 13. és február 8. között látogatható.
Helyszín: K11 Labor 1075 Budapest, Király utca 11.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

A Lényeg elérése

Herbert Aniko aka Haniko júniusi, a Rugógyár Galériában megrendezett pop up tárlata, a Hirundo arra a súlyos problémára hívta fel a figyelmet, hogy a nagyüzemi mezőgazdaság okozta élőhely-átalakítások, a klímaváltozás és a fészkek állandó leverése miatt eltűnhetnek a fecskék Magyarországról. Haniko fecskelánnyá szellemülve, öt nagyméretű képben és egy kilenc kisebb alkotásból álló ún. kísérő sorozatban, vegyes technikával dolgozta fel ezt a fontos témát.

Hírvilág

A labdarúgás művészete - kiállítás a Millenáris Teátrumban

Június 12.-én egy tartalmában teljesen eredeti sporttárgyú kiállítás nyílt meg a Millenáris Teátrumban, fő vonalában Kozák Lajos fotóművész anyagából.

Gondolat

Aki bújt, aki nem

Sokféle hatás érte Herbert Anikot, művésznevén Hanikot Rejtett kert című kiállításának megalkotásakor. Az inspiráció egy része könyv formájában ott hever a Zend installációként elnevezett asztalon, így például egy japán verses könyv, Borges angol nyelvű novelláskönyve a The Garden of Forking Paths. Mindezeken túl Radnóti Miklós Bori notesze, Szabó Magda Danaida és Abigél regényei, Kertész Ákos Makrája is fontos ihletforrás volt számára.

Gondolat

A kézműves fotográfia

Különleges fotókiállítás nyílt Szentesen december 3-án a Tokácsli Galériában. A Fridrich János emlékkiállítás megidézi a régmúlt városi fényképészeinek világát, és bemutatja a régi technikák továbbélését is.

Gondolat

Világhír után itthon - Csörgő Attila: Arkhimédészi pont

SÁNDOR Zsolt

A kortárs műalkotásokat egyik irányból rendre az értetlenség, az elutasítás, a másikból ennek markáns ellentéte, a kritikátlan, ájult rajongás fonja körbe. Most alkalom kínálkozik megtapasztalni, milyen az, amikor a botfülű gyanakvó és a hétpróbás műimádó egyszerre leli maradéktalan örömét ugyanabban.