Hírvilág

Hagyomány és megújulás

2012. AUGUSZTUS 11.

Százhúsz olajfestményen, hagyományos kínai tusfestményen, grafikán és plasztikán keresztül mutatja be az elmúlt harminc év kínai képzőművészetét a Szépművészeti Múzeum eddigi legnagyobb alapterületű időszaki kiállítása; a Hagyomány és megújulás címet viselő tárlat egy hónapon át lesz látható.

Izgalmas anyagot láthatunk, amely legalább annyira vitára ösztönző, mint szemben, a Műcsarnokban múlt héten megnyílt, Mi a magyar? című kiállítás. A kínai és az európai festészet évszázadokon keresztül különböző utakon fejlődött, ennek ellenére a kínai festészetet mindig nagyra becsülték Európában.

A kínai művészek hagyományosan történeteket, legendákat festettek le, hitelesen, már-már túlzó realizmussal; a festészet Kínában évszádokon keresztül elsősorban dekorációs célokat szolgált - idézte fel az államtitkár, hozzátéve: ennek ellenére ez az egzotikus világ az impresszionizmus óta termékenyítetően hatott az európai művészetre.

Megjegyezte, a kínai képzőművészet a kommunizmus idejétől új feladatokat kapott, majd a kulturális forradalom évtizede után, a reform és nyitás politikájával igazi fordulat következett be. A nyitás következtében a képzőművészet is megújult: megszűntek a kötöttségek, az alkotók szabadon kísérletezhettek, s ahogy egykor a kínai festészet hatott az európaira, úgy hat most az európai és amerikai művészet a kínaira.

Jou Csing-csiao (You Qingqiao), a Kínai Nemzeti Művészeti Múzeum (KNNM) tudományos igazgatóhelyettese felidézte, hogy a kínai és a magyar nemzet barátsága hosszú múltra tekint vissza: 1949 óta nemcsak a kultúra, hanem a gazdaság és az élet sok más területén is szorosak a két ország kapcsolatai.

Tavaly júniusban harminchárom magyar alkotó mutatta be sikeresen a kortárs magyar képzőművészetet a Kínai Nemzeti Művészeti Múzeumban, ennek viszonzásaképp hozta el most a KNMM százezres gyűjteményének 120 legjobb darabját három nagyobb egységben Budapestre - emlékeztetett.

Jou Csing-csiao beszámolója szerint Az idő viszontagságai című egység a reformidőszak társadalmi fejleményeit tükrözik a képzőművészet eszközeivel, A természet költészete címet viselő szekció az ezeréves kínai tájképfestészet hagyományainak mai továbbélését szemlélteti, míg A sokszínűség gyönyörködtet című rész az egymás mellett élő irányzatok változatosságát, kelet és nyugat, régi és új egymásra hatását vizsgálja.

A Hagyomány és megújulás szeptember 9-ig látogatható a Szépművészeti Múzeumban.


MTI
2012. augusztus 11., szombat

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

PharmaPraxis

Gyógyszerész-beteg kapcsolat

A tudományos életet a gyógyszeriparra, az ott kivívott vezetői pozícióját pedig alkalmazott gyógyszerészi státuszra cserélte dr. Kádár Tibor gyógyszertárvezető gyógyszerész. Ma már egy kis budai patika vezetője és résztulajdonosa, de nem csak az adminisztrációval foglalkozik. A gyógyszertár törzsvásárlói gyakorta találkoznak vele a tára mögött.

Gondolat

Amikor az orvos egyben filozófus is volt

Habár a filozófusok, a bölcsesség szeretői minden korban kevesen vannak, a filozófiának léteznek sűrűsödési időszakai. Ilyen koncentrált periódus volt az ókori görög (athéni) civilizáció aranykora. A medicina értékrendjét, metafizikáját (az aktív eutanázia és a magzatelhajtás tilalmát, „a beteg java a legfőbb törvény” -t) az aszklépioszi hagyomány alapján kinyilatkoztató, s az empirikusan vizsgálható fizikai hatóokról szóló kórtani elméletét (humorálpatológia) úgyszintén megteremtő Hippokratész kilenc évvel volt fiatalabb Szókratésznél, s amikor meghalt, Platón már az ötvenedik életévébe lépett.

Gondolat

Buddhizmus a hazai gyakorló szempontjából

BRYS Zoltán

Gánti Bence a buddhizmus rendkívül szerteágazó, sokszor ellentmondásos bölcseletének és gyakorlatainak bemutatására vállalkozik új kötetében. Aktuális téma, hiszen hazánkban is több buddhista iskola működik, és a reneszánszát élő New Age mozgalom is részben a hinajána, a tibeti és a zen buddhista hagyományokból táplálkozik.

Hírvilág

Egyetértés gyógyszerfronton

Véget ért a három évvel ezelőtt a gyógyszertári szektort jellemző gazdasági, szakmai és etikai válság

Hírvilág

Bezárkózott a biológiai szemlélet - Buda Béla reflexiója Halász Péter írására

Az agykutatókat is köti, terheli az agypatológia, a neurohisztológia, a strukturális szemlélet néhány hagyománya. Félrevezethető lehet, hogy egy kiemelt funkcióhoz valamely agyi szerkezet markáns, kimutatható elváltozását kötjük...