Hírvilág

Ha nem lesz béremelés, nagygyűlést szerveznek a szakdolgozók

2014. DECEMBER 17.

Az alapellátás megerősítése, a svájci modellprogram – amely jelenleg négy hátrányos helyzetű kistérségben, 24 praxis részvételével, 16 településen folyik – kiterjesztése, a népegészségügyi feladatkörök bővülése a szakdolgozói társadalomra is többletfeladatokat ró. Dr. Balogh Zoltánt, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamra (MESZK) elnökét arról kérdeztük, vannak-e elegendően a tennivalók ellátására. Kiderült az is, hogy az alapellátásban még mindig maradtak néhányan, akik nem kaptak béremelést, és ha jövőre sem emelkednek a fizetések, azt a betegellátás minősége és biztonsága sínyli meg.

– Ismernek részleteket az új alapellátási koncepcióból, vagy a márciusra ígért alapellátási törvényből?

– Nem, egyelőre a terveket nem láttuk. Egy informális bemutatkozáson, és egy valamivel bővebb, az alapellátást is érintő megbeszélésen kívül nem is volt ebben a témakörben egyeztetés az államtitkárságon. Komplex, a védőnői szolgálatot, az otthoni szakápolást, az ügyeleti rendszert, a háziorvosi és házi gyermekorvosi munkát egybefűző elképzeléssel egyelőre nem találkoztunk.

– De javaslatuk lenne?

– Több mindent rendezni kellene a koncepcióban, mert egyelőre úgy tűnik, nincs egységes szemlélet. Ha azt szeretnék, hogy az alapellátás aktívabban vegyen részt a krónikus, nem fertőző betegségek megelőzésében és visszaszorításában, ahhoz szakmai programokat kell készíteni. Az önkormányzatoknak nem csak az egészségügyi, hanem a szociális alapellátás biztosítása is feladatuk, ám ezek összehangolása lakóközösségi szinten nem jelenik meg, pedig a két terület ezen a szinten nem választható szét. Ugyanakkor hiányzik a rendszerből egy „karmester”, aki a betegutakat összefogná, és a pácienseket irányítaná. Az alapellátás része az otthoni szakápolás is, ahol kiváló szakemberek dolgoznak, nagyon alacsony finanszírozás mellett, erről a területről például említés sem történik.

– 2012-ben volt alapdíjemelés az ápolási szolgálatoknál.

– Igen. 180 forint vizitenként. Ha csak azt nézzük, mennyivel emelkedtek ugyanezen időszak alatt az utazási költségek, már látszik, hogy – különösen vidéken – a 3380 forint nem sokra elég.

– A háziorvosok régóta mondják, hogy szükség lenne a praxisokban olyan diplomás ápolóra, aki az orvos és a szakasszisztens helyett szűr, elvégzi az adminisztrációs feladatokat, tanácsadást tart. Lenne ehhez elegendő szakember?

– Nem csak a háziorvosok kérik, hanem a MESZK is javasolja ezt. Azonban jelenleg a szakdolgozóknak csak öt-hat százaléka diplomás, ami ehhez kevés lenne, illetve a jelenlegi finanszírozási rendszer sem segíti elő a diplomás ápolók alkalmazását. Számos nemzetközi tanulmány bizonyítja, hogy az egészségügyi rendszerben alkalmazott, jól képzett diplomás ápolók száma szoros összefüggést mutat az adott ország népegészségügyi mutatóival.

– A tervek szerint nagyobb hangsúlyt kapnak a népegészségügyi feladatok az alapellátásban, ami az ott foglalkoztatott szakdolgozókat is érinti. El tudnák látni ezeket?

– Azt tapasztaljuk, hogy a különféle szűrővizsgálatok elvégzésére a kollégáink sokkal könnyebben kaphatók, mint a háziorvosok. Lehetne rájuk támaszkodni, de azt is látnunk kell, hogy az asszisztensek, ápolók többsége ahhoz szokott hozzá, hogy kiszolgálja az orvost, így nem alakult ki az önálló, kreatív munkavégzés, ráadásul munkavállalóként kiszolgáltatott helyzetben vannak. Októberben értékeltük ki azt a felmérésünket, amelyben 460, háziorvosi szolgálatnál dolgozó kollégánkat arról kérdeztük, hogy megkapták-e a béremelést. Kiderült, hogy 2012-ben 81 százalékuknak, 2013-ban pedig hetven százalékuknak nem emelkedett a jövedelme a finanszírozási többlet ellenére sem. Huszonnyolc százalékuknak idén sem lett több a fizetése, pedig a béremelésre szánt pénz már pántlikázva érkezezett a praxisokhoz. Közel felük nem kapta meg a szakdolgozói kiegészítő juttatást, amely januárig visszamenőleg járt volna neki, és mindössze huszonkét százalékuk igényelte szóban vagy írásban a díjazás folyósítását, de ötödük kérni sem merte annak kifizetését. Többségüknek egyébként sincs rálátása arra, mennyi finanszírozást kap a munkáltatója az OEP-től.

– Korábban a védőnők is panaszkodtak, hogy az önkormányzatok nem fizették ki nekik a finanszírozási többletet. Ők végül megkapták?

– Két évvel ezelőtt a felmérésben résztvevő 191 védőnő közül több mint százötvennek nem emelkedett a jövedelme, 32 százalékuk tavaly sem kapott illetménykiegészítést, amit egynegyedük idén is hiába várt. Ennek ellenére csak alig több mint 15 százalékuk reklamált a munkáltatójánál. Nem szabad elfelejteni, hogy az alapellátásban a védőnőkön és a körzeti ápolókon kívül több olyan szakdolgozó is van – fogászati asszisztensek, otthoni szakápolást végzők, foglalkozás-egészségügyi ápolók, gyógyszertári asszisztensek –, akiknél semmilyen bérkiegészítés nem volt az elmúlt években.

– Az egyeztetéseken kaptak ígéretet a béremelés folytatására?

– A két évvel ezelőtt megkezdett béremelés már idén is elmaradt, és a jövő évi költségvetésben sem látjuk ennek a forrását. Az egészségügyben foglalkoztatottak 70 százaléka szakdolgozó, nélkülük nem lehet működtetni a rendszert, megtartásuk feltétele, hogy kiszámíthatóan emelkedjen a fizetésük. Az államtitkárság most 2015 júliusára ígéri az életpályamodellek kidolgozását, akkor talán többet mondanak arról is, milyen ütemben emelkedhetnek a bérek. Felmerült egyébként, hogy elkezdünk szervezni egy nagygyűlést a három évvel ezelőtti mintájára, hiszen 2011-ben is a mi rendezvényünket követően indultak meg az érdemi tárgyalások a bérek rendezéséről.

– A MESZK még nem dolgozott ki életpályamodellt?

– Már három évvel ezelőtt. Ennek elemeit be is építették akkor a Semmelweis Tervbe, most sem fogunk tudni mást mondani, mint akkor. A béremelést viszont nem lehet tovább halogatni, elmozdulásnak kell történnie az alapbérekben. Az mégsem megengedhető, hogy míg a nemzetgazdaságban 246 ezer forint az átlagfizetés, addig egy szakdolgozó 141 ezer forintot visz haza.

– Továbbra is sokan hagyják el a pályát?

– Az idei év első kilenc hónapjában 380 ápoló, és 37 szülésznő folyamodott jó hírnév igazolásért. Első sorban a magasabban képzett kollégák tudnak boldogulni külföldön, de egy védőnő, dietetikus, vagy akár egy szakképzett ápoló is talál jobban fizetett állást az ellátórendszeren kívül. Fajlagosan ma több szakdolgozó hiányzik a hazai egészségügyből, mint orvos.

– A MESZK mindig is törekedett arra, hogy szolgáltató kamara legyen. Ezt a jövőben is tartani tudják?

– Ez abban az időszakban alakult ki, amikor önkéntessé vált a kamarai tagság, ám ezen azóta sem változtattunk, a tagdíjakat továbbra is a szolgáltatásokba forgatjuk vissza. A területi szervezetek tudnak némi tartalékot képezni, azonban nagyon hiányzik a büdzsénkből a kellő mértékű, kiszámítható köztestületi támogatás, amely az államtól átvállalt közfeladatok végzését hivatott ellentételezni.

– Az ágazatban – visszatekintve az új államtitkár hivatalba lépése óta eltelt fél évre – sokan megfogalmazták, hogy többet vártak a „politikailag beágyazott” Zombor Gábortól. Ön többet várt?

– Azt mindenképpen, hogy hamarabb kezdődnek el azok a szakmai egyeztetések, ahol kibontakoznak a rövid és hosszú távú intézkedések. Egyelőre ezeket még most is csak nyomokban tudjuk felfedezni, különös tekintettel a szakdolgozók életpályájával kapcsolatos, s előzetesen már kommunikált törekvésekre.

eLitMed.hu, Tarcza Orsolya
2014-12-17

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Klinikum

Gyermekreumatológiai panaszok, tünetek értékelése szakdolgozói szemmel - A Figyelő 2017;1

SZABÓ Brigitta

A krónikus ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis) nemcsak felnőtt-, hanem gyermekkorban is előfordul, bár jóval ritkábban, és a két kórkép között számos különbség van. A betegség felismerése sokszor késik, mert a felnőttekkel szemben a gyermekek kevésbé panaszkodnak. A szülők sokszor a sántítást, reggeli ízületi merevséget vagy kisgyermekeknél fürdetés során a látványos ízületi duzzanatot észlelik, és ezzel viszik a gyermeket orvoshoz.

Klinikum

Gyermekreumatológiai panaszok, tünetek értékelése szakdolgozói szemmel - A Figyelő 2015;2

SZABÓ Brigitta

A betegelőjegyzést végző szakdolgozó felelőssége nagy, mivel a beteg, illetve a szülő elmondása alapján kell döntenie az ellátandó eset sürgősségéről. A bemutatott célzott kérdésekkel nagy biztonsággal eldönthető, hogy melyik beteg igényel soron kívüli ellátást és ki az, aki kivárhatja a szokásos előjegyzési időt.

Klinikum

Juvenilis idiopathiás arthritis – biológiai terápiával kapcsolatos teendők és a kommunikáció jelentősége szakdolgozói szemmel - A Figyelő 2015;1

SZABÓ Brigitta

A krónikus ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis,RA) nemcsak felnőtt-, hanem gyermekkorban is előfordul, bár jóval ritkábban, és a két kórkép között számos különbség van. A betegség felismerése sokszor késik, mert a felnőttekkel szemben a gyermekek kevésbé panaszkodnak. A juvenilis idiopathiás arthritis ( JIA) krónikus, autoimmunbetegség, ami hosszan tartó ízületi gyulladással jár.

Hírvilág

Zombor vállalta a postás szerepét

Helyettes államtitkári képviseletet kaphatnak a szakdolgozók