Hírvilág

Gyógyszerbotrány - illegális gyógyszerlerakat

2011. AUGUSZTUS 15.


Az eladósodott görög államot több millió euróval megrövidítő egészségügyi botrányokat vizsgáló tisztviselőknek újabb ügyet kell felgöngyölíteniük, miután szerdán hatalmas illegális gyógyszerlerakatot találtak egy használaton kívüli bányaaknában.

„Óriási mennyiségű hamisított regisztrációs kóddal rendelkező gyógyszert tártak fel egy 100 méter hosszúságú tárnában Athén közelében" – számolt be George Koutroumanis társadalombiztosítási miniszter.

Az Athéntól 60 kilométerre fekvő, az ókortól kezdve bányászatáról híres Lavrio közelében tett felfedezést barlangászok tették, teljesen véletlenül. A gyanú szerint a gyógyszeres ládák kódjait arra használták, hogy az eladás bizonyítása révén kártérítést csikarjanak ki a társadalombiztosítási költségvetésből, miközben a gyógyszereket visszatartották, hogy újra értékesítsék.

Ez elterjedt csalásnak számít Görögországban, ahol a rossz elszámoltatás miatt az orvosok és a gyógyszerészek hamis recepteket írhattak fel a betegeknek (néha évek óta elhunyt pácienseknek), és a nyereséget éveken át kisajtolták az egészségügyi szervektől. A To Vima napilap szerint a nyomozók nemrég kiderítették, hogy az egyik lavriói gyógyszerésznek 36 ezer eurót sikerült kicsalnia az államtól.

A hatóságok a közelmúltban kezdték meg az egészségügyi kiadások alapos felülvizsgálatát azzal a céllal, hogy csökkentsék az ország óriási államháztartási hiányát, amely az idei év elején hitelválságot okozott Görögországban, és arra kényszerítette a görög kormányt, hogy adósságkezelési segélyt kérjen az EU-tól és a Nemzetközi Valutaalaptól.

Elias Mossialos, a munkaügyi minisztérium tanácsadója a napilapnak elmondta, hogy a két legnagyobb görög társadalombiztosítási alapnál, az IKÁ-nál és az OGÁ-nál a gyógyszerkiadások az elmúlt évtizedben több mint 400 százalékos emelkedéssel az egekbe szöktek.

Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Idegtudományok

Neurokannabisz

Főleg a Cannabis/kender hatóanyagainak idegrendszeri működéséről és neurológiai, pszichiátriai kórképekben kifejtett terápiás hatásairól volt szó a második magyarországi Orvosi Kannabisz Konferencián, aminek első napján a szakemberek, második napján a betegek és a laikus érdeklődők nyelvén folyt a kommunikáció.

Hírvilág

Kokain és hirtelen halál

A szív eredetű hirtelen halálozás és a kokainfogyasztás között talált összefüggést egy új spanyol tanulmány.

Egészségpolitika

Egységes és következetes egészségügyi rendszerre van szükség

„Pénzeső volt már az egészségügyben, nem is egyszer, de a rendszerszintű szemlélet hiányában egyik sem hozott hathatós változást. Kaptunk már ekkora forrást, hogy javulhasson az ellátás, és készültek már többször is tervek, 2002-ben és 2006-ban, majd a 2006–2010 közötti periódusban, volt 100 napos terv is, de ezekkel sehova sem jutottunk. El kell dönteni, hogy mit akarunk, de nem felszeletelve intézkedéseket hozni, hanem összességében meghatározni, hogy milyen irányba haladjunk a fekvő-, a járóbeteg- és az alapellátásban, a finanszírozásban és a hatósági egészségügyben, ehhez pedig egy modell kell, ha úgy tetszik vízió, amelyhez konzekvensen tartjuk magunkat” – mondja Balázs Péter, a Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar Népegészségtani Intézetének tanára.

PharmaPraxis

Gyógyszer vagy szemránckrém: A közvetlen lakossági gyógyszerellátást végző gyógyszertárak honlapjainak tartalomelemzése

A szakmai és a kereskedelmi célú kommunikáció vegyítése rendkívül ellentmondásos, különösen az egészségügy területén, és a kiszolgáltatott beteg olyan termékeket és szolgáltatásokat is megvásárolhat, amelyek feleslegesek, sőt károsak a számára, írja tanulmányában az Amszterdami Egyetem kommunikációtudományi iskolájának kutatója.