Hírvilág

Gyalog az Északi-sarkra

2013. MÁJUS 10.

Jean-Louis Étienne (Vielmur sur Agout, 1946. dec. 9.) francia orvos, kalandor, felfedező elérte gyalog az Északi-sarkot.

Műszaki tanulmányok után a toulousi egyetemen szerzett orvosi diplomát sport-biológia, majd posztgraduális képzésben a dietetika területén. Mint orvos kezdett érdeklődni az extrém körülmények között megnyilvánuló, lezajló fiziológiai folyamatok iránt. Számos expedíción vett részt, főként tudományos céllal (Himalája, Grönland, Patagónia, utazott Eric Tabarlyval a Pen Duick VI vitorláson).

1986-ban 63 nap alatt először a világon magányosan, maga húzta szánnal, ezer km-t megtéve a Jeges-tenger sarki jégmezőin, eljutott az Északi-sarkra.
1989-90-ben részt vett a Transantarctica nevű nemzetközi expedíción, amelyet az antarktiszi egyezmény 30. évfordulója alkalmából szerveztek. 214 nap alatt tették meg a 6500 km-es távot, kutyák vontatta szánokon; ez bizonyult az addigi leghosszabb útnak az Antarktiszon.

Elkötelezett környezetvédőként több tudományos expedíciót vezetett, tanulmányozta a Föld éghajlatát, a földi életformákat, a globális felmelegedést. 2004-2005-ben a Mexikó partjaitól 1200 kilométerre található, Csendes-óceáni Clipperton atollon vert sátrat 40 fős csapatával.
Tudományos expedíciójuk céljául a sziget ökoszisztémájának felfedezését tűzték ki.

2007-2008-ban a monacói Óceanográfiai Múzeum igazgatója lett, 2010-ben hőlégballonnal kelt át az Északi-sark felett, miközben tudományos, légköri méréseket végzett.

2013. 05. 10.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Ökológia

Minamata kór – Valami új a nap alatt

A kötet alapján teljes bizonyossággal látható, hogy a klíma változása, a tiszta ivóvíz hiánya, a lecsökkent biológiai sokféleség rengeteg viszontagságot hoz még az emberiség számára.

Gondolat

Gyógyító és ártó szellemek

Sámánhit a világban

Gondolat

Az árvízi hajós betegsége

1838. március 13-án elöntötte Pestet a Duna

Gondolat

A váltóláz-ellenes kínakéreg (kinin) felfedezése

A mocsárláz vagy váltóláz (malária= mal aria, rossz levegő), ősidők óta az afro-eurázsiai népek állandó kísérője ismeretlen volt a prekolumbiánus Amerikában.

Gondolat

Tárgyak, terek, formák, színek összhangja – Életmű-katalógus Lakatos Artúr egyetemes művészetéről

MÉHES Balázs

„De túltettem magamat (a nehézségeken) akkor, ha dolgozhattam.” (Lakatos Artúr: Előszó, 1918, részlet)