Hírvilág

Gyakori, de rossz kombináció: clopidogrel és protonpumpagátlók

2011. AUGUSZTUS 15.

Gyakran rendelnek protonpumpagátlót (PPI) a gastrointestinalis vérzés megelőzésére az akut coronariaszindróma miatt clopidogrel-profilaxisban részesülő betegeknek. Néhány kisebb vizsgálatban felmerült viszont, hogy a PPI-k csökkenthetik a clopidogrel hatékonyságát.

Ennek jártak utána amerikai kutatók, akik 8000, akut coronariaszindróma után clopidogrellel kezelt beteg állapotának alakulását figyelték körülbelül másfél éven keresztül. Az alanyok 64%-a kapott PPI-t, a többiek képezték a kontrollcsoportot.

A többváltozós statisztikai elemzés eredményei szerint a PPI-kezelés 25%-kal növelte az elsődleges végpont (összhalálozás és kórházi felvétel akut coronariaszindróma miatt) kockázatát, más tényezőktől függetlenül. A többletkockázatot nem a halálesetek, hanem a kiújult coronariaszindróma miatti kórházi kezelés okozta.

Az eredmények értelmezéséhez érdemes tudni, hogy a betegek túlnyomó többsége omeprazolt vagy rabeprazolt kapott. E két szer külön-külön elemezve is növelte a cardiovascularis szövődmények kockázatát. A többi PPI (például a lansoprazol és a pantoprazol) hatását nem lehet értékelni, mert igen kevés beteg kapott ilyeneket. Szóval nem tisztázott, hogy az egész gyógyszercsoport vagy csak ez a két vegyület a „bűnös”.

A szerencsétlen kölcsönhatás legvalószínűbb magyarázata, hogy a PPI-k gátolják azt citokróm P450 enzimet, amely végzi a hatástalan előanyag (pro-drug) clopidogrel átalakítását a hatásos, thrombocytagátló metabolittá.

Ebben az esetben azonnal kínálkozna is a lehetőség a gyógyszer-interakció elkerülésére: az egyik gyógyszert reggel kellene bevenni, a másikat pedig este. Ugyanis, bár mindkét hatóanyag tartós (egy-néhány napos) hatást fejt ki, azonban a szérumban és a májban a felezési idejük igen rövid (1-2 órás), tehát a reggeli és az esti adag nem lépne egymással kölcsönhatásba.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: JAMA 2009 Mar 4 ; 301:937.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A clopidogrelre rezisztens genotípus

A fehér bőrű lakosság 25%-a hordozza azt a génváltozatot, amely a clopidogrel hatását gyengítve kétszeresére növeli az akut coronariaszindróma utáni szövődmények kockázatát!

Hírvilág

A lacunaris stroke és a kettős thrombocytagátló kezelés

Az SPS3 vizsgálatban az acetilszalicilsav kiegészítése clopidogrellel növelte a vérzést és a halálozást a nélkül, hogy többlet előnyt hozott volna.

Hírvilág

Pitvarfibrillatio: clopidogrel az acetilszalicilsav mellé

A warfarinnal nem kezelhető betegek esetében az acetilszalicilsav-kezelés kiegészítése clopidogrellel csökkentette az ischaemiás stroke kockázatát.

Hírvilág

A stroke ismétlődésének megelőzése: Melyik a legjobb thrombocytagátló stratégia?

A PRoFESS vizsgálatban sem sikerült egyértelmű választ adni arra a kérdésre, hogy a stroke harmadlagos prevenciójában melyik a jobb thrombocytagátló protokoll, a clopidogrel vagy az acetilszalicilsav és az elnyújtott felszabadulású dipyridamol kombinációja. A nagy betegszámú, nemzetközi vizsgálatban a legtöbb hatásossági végpontot tekintve nem találtak különbséget a két kezelésmód között, csak a biztonságosság terén mutatkozott némi különbség.

Hírvilág

Dyspepsia – Step-down vagy step-up?

Költséghatékonyabb a dyspepsiás betegek „step-up” kezelési protokollja – kezdetben gyengébb hatású, de olcsó szerek, majd esetleg később erősebb szerek alkalmazása.