Hírvilág

Fizikai aktivitás hatása nagyon idős embereknél

2011. AUGUSZTUS 15.

Izraeli kutatók vizsgálták a fokozódó vagy csökkenő testmozgás hatását nagyon idős emberek túlélésére, funkcióira és egészségi állapotára. 1861 idős, 1920-1921-ben született embernél végeztek követéses vizsgálatot 1990. és 2008. között.

Vizsgálták a 70 – 88 évesek mortalitását, egészségi állapotát, betegségeit, funkcionális státuszát 70, 78 és 85 éves korban.

A fizikailag aktív és a mozgáshiányos csoport között a következő különbségeket találták:

70 éveseknél a 8 éves mortalitás 15.2% volt az aktív és 27.2% a passzív csoportban, ez a különbség 78 éves korban a 8 év alatt 26.1% volt szemben a 40.8%-al, és 85 éves korban három év alatt 6.8% szemben a 24.4%-al.

Mortalitási rizikófaktor szempontjából a fizikailag aktív csoportnak volt alacsonyabb a veszélyeztetettsége, 70 éves korban a rizikó-arány 0.61, 78 éves korban 0.69, és 85 éves korban 0.42 volt.

A túlélés javítását szolgálta az is, ha a fizikai aktivitást 70 éves kor felett, akár 78 éves korban kezdték meg. A fizikai aktivitás foka nem mutatott szignifikáns összefüggést a mortalitás csökkenésével. Ugyanakkor a 78 éves kori fizikai aktivitás foka összefüggésben volt a 85 éves kori önellátási képességgel, a mindennapi élet feladatainak ellátásával (valószínűségi arány: 1.92).

A szerzők összefoglaló véleménye szerint nagyon időseknél nemcsak a folyamatos, de a 70 év felett elkezdett fizikai aktivitás is a mortalitás csökkenésével és a funkciók javulásával jár. Ez az eredmény az idősek fizikai aktivitásra való ösztönzését támogatja.


Forrás: Arch Intern Med 169(16):1476-1483, 14 September 2009

Szemlézte: Házijogorvos , dr. Szatmári Marianna

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma