Hírvilág

Fizetni kell majd a nyilvántartásba kerülésért

2012. SZEPTEMBER 18.Elkészítenék a rehabilitációs orvosszakértők nyilvántartását, az emberierőforrás-miniszter rendelettervezete szerint a jövőben csak az végezhetne ilyen jellegű tevékenységet, aki felvéteti magát a névjegyzékbe.

A kormány honlapján olvasható dokumentumban azt írják: a tervezet célja a rehabilitációs orvosszakértői tevékenység jogszabályi hátterének biztosítása. A rendelettervezet meghatározza a tevékenység folytatásának feltételeit, a bejelentésével összefüggő eljárásra, valamint a névjegyzékbe vételi eljárás igazgatási szolgáltatási díjára vonatkozó rendelkezéseket, továbbá a szakértők nyilvántartásba vételének és továbbképzésének szabályait.

Az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán által jegyzett tervezet értelmében elkészítik a rehabilitációs orvosszakértői névjegyzéket, amely a jövőben nélkülözhetetlen lesz a rehabilitációs hatóság által végzett, a megváltozott munkaképességű emberek ellátásainak, valamint egyes egyéb, az egészségkárosodás mértékétől függő ellátásoknak a megállapításához szükséges minősítések lefolytatásához. A névjegyzék vezetésére a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalt (NRSZH) jelölik ki.

A rehabilitációs orvosszakértőnek a névjegyzékbe történő felvételéért, valamint a bejelentés megújításáért 5000 forintos igazgatási szolgáltatási díjat kell majd fizetnie.
A névjegyzékbe történő felvételnél feltétlenül számításba kell venni azon orvosszakértőket, akik egészségbiztosítási szakképzettséget szereztek. Információk szerint e szakemberek száma jelenleg 144. Mellettük további mintegy 150 ember lehet, aki a tervezet 1. melléklete szerinti szakképesítés, valamint a szakmai gyakorlat, továbbá az NRSZH-nál szakértői bizottságban töltött gyakorlat idejének figyelembevételével kérik majd névjegyzékbe vételüket. Így nagyjából 300 orvosszakértővel kalkulálnak.

Mindezek alapján a tervezet szerint a névjegyzékbe vétel, illetve módosítás 5 ezer forintos igazgatási szolgáltatási díjával számolva ez az NRSZH-nak összesen 1,5 millió forint díjbevételt eredményez majd 2012-ben és 2013-ban. A díjbevétel a névjegyzék vezetésének, továbbá az NRSZH honlapján való naprakész megjelentetésének tárgyi és személyi feltételeit fedezi, így a tervezet elfogadása sem költségvetési többletforrásigényt, sem létszámigényt nem jelent - tették hozzá.
MTI 2012. szeptember 18., kedd

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.