Hírvilág

Finom-e az őssejthús?

2013. JÚLIUS 29.


Az első, laboratóriumban, őssejtből tenyésztett hússal töltött zsemlét a héten szolgálják fel Londonban. Előállítása mintegy 250 ezer font, azaz több mint 86 millió forint lesz.

A lombikban tenyésztett hús fejlesztői azt remélik, találmányuk megmutatja, hogyan lehet kielégíteni a globális fehérjeigényt hatalmas csordák legeltetése és levágása nélkül.
A 31 grammnyi hús prototípusa háromezer vékony csíkból készült, amelyeket egy tehén őssejtjeiből állítottak elő, a \"gyártás\" összesen 250 ezer fontba (több mint 86 millió forintba) került. A tudósok szerint az anyag nyersen szürkés, nyálkás, mint a tintahal vagy a kagyló húsa - tudósított a The Daily Mail brit napilap online kiadása.

\"Jelenleg összes mezőgazdasági kapacitásunk 70 százalékát az élő állatok tenyésztéséből származó hús előállítására fordítjuk. Szükség van alternatívára, mert ha így megy tovább, a hús luxuscikk és nagyon drága lesz\" - nyilatkozta Mark Post, a kutatás vezetője, a hollandiai Maastrichti Egyetem munkatársa az Independent című brit lapnak.

Négy lépésben készül a lombikhús. Először az őssejteket nyerik ki a szarvasmarha izomszövetéből. Ezután a szaporodásukat támogató közegben tartják azokat, hogy sokasodjanak, és félig főtt tojás állagához hasonló anyag képződik belőlük. Az így nyert izmot laboratóriumi eljárással \"megedzik\", végül a háromezer lombikban nőtt szálat szintén laboratóriumban kifejlesztett 200 mesterséges állati zsírdarabbal összedarálják és hamburgerbe való húspogácsát gyúrnak belőlük. Hosszú és drága folyamat, ám Post szerint mindössze hat hétig tart az út az őssejttől a hentespultig.
Először azonban azt kell megtudni, hogy a természetes eredetű kolbászhoz, sült húshoz szokott fogyasztóknak mennyire ízlik a lombikhús.

Az új találmány olyan állati eredetű termék, amely sosem volt élő állat testének része, ám teljesen más, mint a szójából vagy egyéb növényi fehérjéből készült vegetáriánus húspótló. A tudósok szerint tíz éven belül várható a szintetikus hús árusítása.

A kutatók azt állítják, hogy találmányuk csökkenteni fogja a marhahús előállításához szükséges takarmány, víz és üzemanyag mennyiségét. A haszonállat húsának minden kilogrammjához ötször több növényi tápanyagra és üzemanyagra van szükség. AZ ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint 2050-ben a mai húsmennyiség kétszeresét fogyasztja a Föld népessége.
A lombikhúst az állatvédők is támogatják, mivel így íaz állatoknak kevesebbet kell szenvedniük - hangoztatta Ben Williamson, a Peta állatvédő szervezet szóvivője.

Nehéz lesz azonban rávenni az embereket arra, hogy a lombikhúst elfogyasszák. Post szerint az íz és a fogyaszthatóság érdekében a termékhez adható még zsír és egyéb tápanyag. Ám mindenekelőtt az
élelmiszer-szabadalmi hivatal előtt kell bizonyítaniuk, hogy a műhús tápértéke azonos a természetesével, és emberi fogyasztása biztonságos.
https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2380308/250-000-hamburger-First-test-tube-grown-beef-served-London-restaurant-week.htmlMTI 2013. július 29., hétfő

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Gondolat

Közös jelek, bábeli zűrzavar -- beszélgetés Boros Mátyás képzőművésszel

Régóta rajzoló ember vagyok, a családi legenda szerint a rácsos ágyban kezdődött. Az idők során akarva-akaratlanul kialakítottam olyan biztos pontokat, formákat, amelyeket rajzolás közben bármikor elő tudok venni.

Gondolat

A kézműves fotográfia

Különleges fotókiállítás nyílt Szentesen december 3-án a Tokácsli Galériában. A Fridrich János emlékkiállítás megidézi a régmúlt városi fényképészeinek világát, és bemutatja a régi technikák továbbélését is.

Idegtudományok

Mi eredményesebb, a tánc vagy a fitnessz?

A humán hippokampuszt nemcsak a patológiás öregedés folyamatai érintik, de a normális öregedés során is csökken a mérete, ennek következtében romlik a memória, a tanulási képesség és a térbeli navigáció. MRI vizsgálatok szerint a hippokampusz és a parahippokampális gyrus atrófiás rátája 2-3%/évtized, ami 70 éves kor felett 1%/év-re nő. Mindazonáltal, a közelmúlt kutatásai kimutatták, hogy a hippokampusz azon kevés agyterületek közé tartozik, amelyekben az egész élet során képződhetnek új neuronok.

Hírvilág

A pénzügyi problémák is lehetnek a dementia korai jelei

Anyagi nehézségek, könnyelmű pénzköltés, vagy egyáltalán a financiális dolgokban való teljes elveszettség a dementia korai jelei lehetnek. Egy legfrissebb, a Johns Hopkins Egyetem kutatása igazolta a szakemberek napi gyakorlatában tapasztaltakat: az összefüggést a betegség, és a pénzügyek kezelésének ellehetetlenülése között