Hírvilág

Esélyegyenlőség a művészetekben

2014. FEBRUÁR 19.


Fogyatékkal élő belga és magyar kortárs művészek alkotásaiból nyílt kiállítás kedden a brüsszeli Balassi Intézetben.

Az Újrafestett Valóság 2.0 című kiállítás jellegzetessége, hogy a képek mellett nincs feltüntetve, hogy az alkotó milyen fogyatékkal él, így az érdeklődők attól függetlenül ítélhetik meg a mű művészeti értékét.

A kiállítás elsődleges célja, hogy rávilágítson közös értékeinkre, és hogy mindenki számára egyértelművé tegye: a fogyatékkal élő művészek akaraterejük és kreativitásuk segítségével kiemelkedő színvonalú alkotásokra képesek. A kiállítássorozat címe, az Újrafestett Valóság pedig utal arra, hogy a tárlat rendezői azt szeretnék, hogy a többségi társadalom egy új nézőpontból tekintsen a testi fogyatékkal élő művészekre és alkotásaikra - derül ki a rendezvény ismertetőjéből.

A március 28-ig megtekinthető brüsszeli tárlat egy sorozatba illeszkedik, amely a Balassi Intézet, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Nemzeti Galéria közös programja, fővédnöke pedig Soltész Miklós, a tárca szociális és családügyi államtitkára.

Soltész Miklós a brüsszeli megnyitón megköszönte a művészeknek mindennapi küzdelmüket, hogy irányt mutatnak és erőt adnak, és meghívta a belga művészeket, hogy az év végén, amikor minden műalkotás a budapesti Magyar Nemzeti Galériába érkezik, ők is jöjjenek el alkotásaikkal együtt Magyarországra.

A brüsszeli kiállítást Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti képviselője is támogatta, aki maga is siket. Kósa örömét fejezte ki, hogy a magyar kultúra házában anyanyelvén, magyar jelnyelven mondhat beszédet. Az EP-képviselő emlékeztetett arra, hogy a magyar alaptörvény a magyar kultúra részeként a magyar jelnyelvet is védelemben részesíti.

"Aki tagadja a jogot, hogy valaki az anyanyelvén fejezhesse ki magát, az tagadja a személy mögött álló kultúrát és a világképét is" - húzta alá a politikus, aki szerint a nyelv nemcsak kifejezési forma, hanem identitás is egyben, függetlenül attól, hogy szavakban vagy képekben ölt formát.

A megnyitó végén Vincze Tamás Ady Endre Egyedül a tengerrel és Pilinszky János Van Gogh imája című versének magyar jelnyelvi interpretációját adta elő, majd az estet a magyarul is kiválóan beszélő vak belga roma gitár- és hegedűművész, Tcha Limberger és Benjamin Clement gitárművész koncertje zárta.

A kiállítássorozat a Magyar Nemzeti Galéria esélyegyenlőségi programjának keretében valósult meg, és 2012-ben egy budapesti tárlattal kezdődött, amelyen ép és fogyatékkal élő kortárs képzőművészek alkotásait tekinthették meg az érdeklődők. A magyar fogyatékkal élő festők képei körbejárják Európát. Róma, Berlin, Bécs, Brüsszel, Stuttgart, Párizs, London, Helsinki, Moszkva, Prága és Isztambul is vendégül lát képeket. A magyar alkotók művei mindenhol helyi fogyatékkal élő művészek alkotásaival egészülnek ki, majd decemberben az összes festményt kiállítják együtt a Magyar Nemzeti Galériában.

2014. február 18., kedd

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Ökológia

Túlfogyasztás és lelki kiteljesedés – Gyulai Iván új kötetéről

A szerző ökológus, a hazai környezet-, és természetvédelem ismert szakembere és a fenntartható fejlődés fáradhatatlan kutatója és propagátora. Gyulai Iván e kötetében a fenntartható fejlődés koncepcióját mutatja be. Nagyon világosan, közérthetően, rendszerszemléletben. Onnan indul el, hogy a megközelítésmód fókuszában nem az emberi igények, hanem a szükségletek kielégítésének biztosítása áll. Ez a kérdéskör magyar irodalmában gyakran összekeveredik.

Klinikum

Onkológiai ellátóhelyek eredményességi mutatói

Az onkológiai ellátóhelyek eredményességi mutatóinak közzétételét szorgalmazta a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke. Dr. Bodoky György...

Gondolat

Kiemelten fontos a „vérbiztonság” megőrzése – Interjú dr. Kiss Csongorral

Sokkal több szakemberre volna szükség! – mondta dr. Kiss Csongor a szakmai kollégium transzfuziológia és hematológia tagozatvezetője.

Gondolat

Elsőként őket bocsátják el – Interjú Henter Izabellával

Nincs tekintélye a szakmának, mert a táplálkozáshoz mindenki ért, mint a focihoz – mondta Henter Izabella, a szakmai kollégium dietetika, humán táplálkozás (szakdolgozói) tagozatvezetője.

Hírvilág

Pályázati Felhívás - Segítő szakmában dolgozó alkotók részére

A Moravcsik Alapítvány – Budapest Art Brut Galéria pályázatot ír ki az egészségügyi és szociális területen dolgozó amatőr alkotók művészeti munkáinak bemutatására.