Hírvilág

Eötvös Loránd már 1870-ben "orvosi fizikát" tanított

2011. NOVEMBER 25.


A hazai biofizika számos területen a világ élvonalába tartozik, ezt tükrözték a jubileumi ünnepség előadásai, amelyet a Magyar Biofizikai Társaság alapításának ötvenéves évfordulója tiszteletére rendeztek csütörtökön a Magyar Tudományos Akadémián - hangsúlyozta Závodszky Péter akadémikus, a Biofizikai Társaság és a Magyar Tudományos Akadémia Biológiai Osztályának elnöke.

A rendezvényre A magyar tudomány ünnepe keretében került sor.
"Európában elsőként, a Brit Biofizikai Társasággal egy időben, 1961-ben alakult meg a Magyar Biofizikai Társaság. Ez tette lehetővé, hogy a Magyar Biofizikai Társaság alapítója legyen a Biofizikai Világszövetségnek, majd az Európai Biofizikai Társaságok Szövetségének is. A társaság nemcsak az egyik legöregebb, de létszámában is egyik legjelentősebb a világon" - mondotta Závodszky Péter.

Mint az elnök kiemelte, a biofizika azonban sokkal korábban született Magyarországon, mint a Biofizikai Társaság. Eötvös Loránd már 1870-ben "orvosi fizikát" tanított a medikusoknak. Békésy Györgyöt az 1891-ben, Baross Gábor által alapított Postakísérleti Intézetben, a telefonkagyló tökéletesítésével kapcsolatos kutatásai vezettek a hallás fizikájának felderítéséhez.

Ezt az eredményt jutalmazták Nobel-díjjal 1961-ben. Az izom biofizikájával kapcsolatos kutatásokat a szintén Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert indította el Szegeden az 1930-as években. Magyarországon a biofizikának nemcsak fényes múltja van, hanem jelene is. Az évforduló ünnepi előadássorozata a jelen eredményei mutatta be" - magyarázta Závodszky Péter.

Példaként Ormos Pál (Szegedi Biológiai Központ Biofizikai Intézete) munkáját említette, aki a mikromanipulációkról tartott előadást.

"A Szegedi Biológiai Központ Biofizikai Intézete a nanoméretű motorok és a mikrofluidika területén a világ élvonalában jár. E technikák segítségével miniatür chipeken egész analitikai laboratóriumokat lehet kialakítani. Ez lehetővé teszi az olcsó és gyors, helyszíni laboratóriumi vizsgálatokat. A magyar biofizikusok sikereket értek el különböző betegségek molekuláris mechanizmusának felderítésében, ami lehetővé teszi a célzott terápiás beavatkozást.

Szó esett az előadásokban a biológiai membránok viselkedéséről, s arról, hogy miként lehet membráncélpontú gyógyszereket tervezni. A klasszikus magyar izombiofizikai iskola legújabb eredményeiről is beszámoltak az ülésen. Végighallgatva az előadásokat megállapíthatjuk, hogy új korszak küszöbén állunk a technológiában, amikor az élővilágban alkalmazott rendkívül hatékony nanoméretű szerkezetek mintájára ipari eljárásokat és megoldásokat dolgozhatunk ki. Ebben a magyar biofizikusok számos képviselője a világ élvonalába tartozik" - fejtette ki Závodszky Péter.

Az akadémikus beszélt arról, hogy az alapkutatási eredmények melléktermékekén új eljárások és berendezések születnek. Ilyen volt a Magyarországon kifejlesztett analitikai ultracentrifuga, amely az egész világon sikert aratott.
"Kifejlődőben van egy új vonulata is a biofizikának, a bionika" - jegyezte meg Závodszky Péter, hozzátéve, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információtechnológiai Karán, úttörő módon, új képzési ág született: a fizika, biológia, orvostudomány, műszaki tudományok és a számítástechnika ötvözésével bionikus mérnököket képeznek.

"Ezek a mérnökök az élővilágból ellesett módszerek és elvek alapján műszaki eszközök tervezésére lesznek képesek. Legtöbb területen az ismert leghatékonyabb gépezetek az élő szervezetek. Gondoljuk el, milyen bonyolult és hatékony rendszer akár csak egy sejt, egy baktérium. Mily bonyolult számítógép az emberi agy, vagy gondoljunk az izomzatunkra, amely igen hatékonyan alakítja át a kémiai energiát mechanikai munkává. A biofizika segítségével a technika sokat tanulhat az élővilágtól. A mai ünnepi konferencia mindenkit meggyőzhetett arról, hogy a magyar kutatók, felfedezők kutatómunkájukkal változatlanul rajta vannak a biofizika világtérképén" - összegezte Závodszky Péter.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.