Hírvilág

Engedje magához a múltat

2013. ÁPRILIS 16.

A Nobel-díjas Kertész Imre Sorstalanság című regényének a felolvasószínházi bemutatóját tartják kedden a New York-i TheaterLab NYC színházban. Kertész Imre regényének a színpadi adaptációját Visky András író, dramaturg, a kolozsvári színház művészeti aligazgatója készítette.

A New York-i előadás a Tim Wilkinson által angolra fordított szöveg zeneiségének és ritmusának a felmutatását tűzte ki célul a Kolozsvári Állami Magyar Színház közleménye szerint. A Gia Forakis által rendezett, egyszereplősre hangolt adaptációban a pályáját Szegeden kezdő Boncz Ádám lép színre. Nem csupán az ő hangja hallható azonban az előadásban, hanem "az a folyamat is nyomon követhető, ahogyan a színész testében a regény mintegy a néző jelenévé válik" - olvasható a közleményben.

A Sorstalanság Kertész egyik nyilatkozata szerint nemcsak a nácizmusról szól, létrejöttéhez a magyar szocializmusban szerzett tapasztalatokra is szükség volt. Az önéletrajzi ihletésű regény egy 15 éves magyar zsidó fiúról, Köves Gyuriról szól, aki megjárta az auschwitzi és buchenwaldi haláltábort.

"Kertész Imre könyvei olvasásakor az az érzés kerített a hatalmába, hogy ezek nemcsak számon tartják az olvasót és mintegy örülnek a vele való találkozásnak, hanem bizony akarnak is tőle valamit, és ráadásul nem is keveset: azt nevezetesen, hogy az elé tárt történeteket ne csak megrázónak és döbbenetesnek, felháborítónak és hihetetlennek ítélje, hanem hogy számoljon le a történelemmel szembeni minden védekezési stratégiájával, engedje magához az egyre távolodó múltat és a lehető legszemélyesebben váljon az események részévé, tehát hogy megossza a saját jelen idejét a könyvével" - idézte a közlemény Visky Andrást.

Visky András 1957-ben született Marosvásárhelyen, református lelkészcsalád hetedik gyermekeként. Édesapját csaknem nyolcéves korában ismerte meg, miután ismét találkozhatott a huszonkét évre elítélt apa és a kitelepített osztrák édesanya a hét gyermekkel. Boldog gyermekkorát a romániai Gulág egyik lágerfalujában töltötte, a Baragan néven ismert puszta délkeleti szegélyén. A román puszta bibliai tájjá lett számára, az egyiptomi fogság és szabadulás története pedig egzisztenciális élménnyé.
Jelenleg a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Televízió és Színházművészeti Karának docense, valamint a kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti igazgatója.

A Sorstalanságot színpadra adaptáló író szerint lehetetlen vállalkozásnak indult a regény színpadi hangjának a megtalálása, a színház viszont mindig is a lehetetlen iránt vonzódott.

2013. április 16.,

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Lukrécia öngyilkossága

NÉMETH István

Bizonyos esetekben az öngyilkosságot elkövető személy, mint a körülmények áldozata, egyfajta tragikus hőssé, erkölcsi példaképpé magasztosulhatott az utókor szemében, akinek a tette immár nem emberi gyengeségnek vagy megfutamodásnak, hanem éppen ellenkezőleg, a bátorság, az állhatatosság, a szilárd jellem meggyőző bizonyítékának minősült.

Idegtudományok

Öngyilkosság mint élettapasztalat

GYIMESI Ágnes Andrea

K. Margit kétszer követett el öngyilkosságot. Életteret cserélt, sorsot váltott.

Gondolat

A megtartó forma

Nagy Bernadette kettős életet él. Dettiként évtizedekig az Írók Boltja művészeti vezetője volt, a mai napig tulajdonosa, Nadeként pedig 2004. óta készít geometrikus absztrakt stílusú digitális képeket, amelyeket időnként fotókkal párosít, így például Kassák, Bartók, Hitchcock arcképével, vagy Caravaggio, Schöffer művével. Monokróm festményeket is alkot. Rendszeresen részt vesz a MET csoportos kiállításain és az Arnolfini Mini Mail Art online tárlatain. Legutóbb a Nyitott Műhelyben láthattuk 108 színfogó című kiállítását.

Gondolat

Villon félelmei

1431. április 8.-án megszületett Francois Villon francia költő

Gondolat

Gondos Annára emlékezve

Rohanó életet élünk, és ebben sok esély, alkalom mellett szaladunk el, és utólag hiába sajnáljuk, mit mulasztottunk. Ez az érzés nagyon erős bennem Gondos Annával kapcsolatosan.