Hírvilág

Első egyszerű lázgörcs: nem kell azonnal lumbálpunkciót végezni

2011. AUGUSZTUS 15.

A lázgörcs általában nem az egyetlen tünete a bakteriális meningitisnek, azonban az American Academy of Pediatrics (AAP) gyakorlati javaslatai szerint az első lázgörcs kivizsgálása során „kifejezetten megfontolandó” a lumbálpunkció a 12 hónaposnál fiatalabb csecsemők, a 12–18 hónapos kisgyermekek esetében pedig „megfontolandó” (Pediatrics 1996; 97:769).

A Haemophilus influenzae és a pneumococcus elleni vakcináció korában e javaslat megkérdőjelezhető. Amerikai kutatók az ajánlás hasznának értékelésére retrospektíven áttekintették azoknak az egyébként egészséges, 6-18 hónapos kisgyermekeknek a dokumentációját, akiket az életük első lázgörcse miatt vittek sürgősségi osztályra a tünetek fellépése után 12 órán belül 1995 és 2006 között.

Az összesen 700 gyermek 40%-ában végeztek lumbálpunkciót. Az így vizsgált 260 gyermek közül tíz esetben találtak a liquorban pleocytosist (medián fehérvérsejtszám: 1/mm3), és egyetlen esetben sem mutattak ki baktériumot a liquor tenyésztésével. A 700 gyermek közül egy sem került később kórházba bakteriális meningitis miatt.

A szerzők az eredmények alapján javasolják az ajánlás módosítását úgy, hogy „minden lázas gyermek differenciáldiagnosztikájában meg kell fontolni a meningitis lehetőségét, és lumbálpunkció akkor indokolt, ha jelen vannak más, erre utaló tünetek.”

Az első lázgörccsel kórházba került és meningitisben szenvedő gyermekek esetében általában megfigyelhető a mentális állapot megváltozása, illetve más, a meningitisre utaló tünetek. A konjugált vakcinák korában a korábbinál jóval ritkább a bakteriális meningitis, ezért nincs ok feltételezni, hogy ez áll az egyszerű lázgörcs hátterében.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Pediatrics 2009 Jan; 123:6.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma