Hírvilág

Elitista vagy csak művész

2012. NOVEMBER 28.Visszakerül Oroszországba Andrej Tarkovszkij orosz rendező hagyatéka, miután a Sotheby's londoni aukciós ház szerdai árverésén megvásárolta azt az egyik orosz régió.

A modern filmművészet kiemelkedő alakjának filmforgatókönyveit, könyvkéziratait, jegyzetfüzeteit, leveleit, hangfelvételeket és más archív anyagokat Olga Szokurova filmkritikus, Tarkovszkij volt tanítványa bocsátotta árverésre.

A Moszkvától északkeletre fekvő Ivanovszk megye 1 millió 300 ezer fontért (több mint 450 millió forint) vásárolta meg a hagyatékot, amelyet Tarkovszkij Jurjevecben lévő emlékházában helyeznek el.

Az árverésen huszonketten vettek részt, de az utolsó pillanatokban már csak Lars von Trier dán filmrendező, Ivanovszk megye képviselője és egy ismeretlen gyűjtő licitált a kollekcióért.
Az archív dokumentumok között van az 1974-ben elkészült Tükör, a Solaris és a Stalker című filmek forgatókönyve is, de az egyik legérdekesebb darab Andrej Tarkovszkij Leonyid Brezsnyevnek írt levele. Ebben a neves rendező azt kérte az SZKP főtitkárától, hogy engedélyezze betiltott filmjeinek bemutatását, valamint hogy a Szovjetunióban dolgozhasson.

Mihail Meny, Ivanovszk megye kormányzója elmondta, hogy az orosz kulturális minisztériummal együtt mindent megtettek annak érdekében, hogy ráirányítsák a figyelmet erre a lehetőségre, és visszahozhassák Tarkovszkij hagyatékát a hazájába.

A filmrendező emlékére 2007 óta minden évben megrendezik Ivanovszk megyében a Tükör című filmfesztivált. A Tarkovszkij-emlékházat 1996-ban nyitották meg.

A rendező karrierje 1962-ben indult az Iván gyermekkora című filmmel, amely nagy nemzetközi sikert aratott. A Velencei Filmfesztiválon megkapta a legjobb rendezésért járó Arany Oroszlán-díjat. 1966-ban készítette el a neves ikonfestőről, Andrej Rubljovról szóló alkotását. Már a Rubljov-film forgatása közben zaklatták a KGB emberei, és egész életében küzdenie kellett alkotói szabadságáért. A Szovjetunió vezetése elitistának tekintette, ezért műveit betiltották.

Tarkovszkij 1932. április 4-én született, és 1986. december 29-én halt meg tüdőrákban a Párizs melletti Neuilly-sur-Seine-ben.2012. november 28., szerda

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma