Hírvilág

Elindult a Mértékletesség Éve kampánya, amely egy új szemléletet hozhat a hazai drogügyben

2011. AUGUSZTUS 15.

A Kék Pont Alapítvány 1997 óta foglalkozik az illegális szerek használatával kapcsolatos társadalmi és egyéni szintű problémák kezelésével, a megelőzéstől az ártalom csökkentésén át a rehabilitációig, hathatós, progresszív megoldásokat kínálva.

A Mértékletesség Éve projekt, amely a Norvég Civil Alap támogatásával valósul meg, a holisztikus szemlélet jegyében kívánja az ártalomcsökkentés, az egészségtudatos nevelés (megelőzés) témákat új tartalommal megtölteni, kiegészíteni.

Célja rámutatni az illegális és legális szerek használatával kapcsolatos társadalmi és egyéni szintű felelősségre, nyílt, valós társadalmi diskurzust generálni a tudatmódosításról, az érintett társadalmi csoportok aktív részvételével és a szórakoztatóipar piaci szereplőinek bevonásával.

A kampány a mértékletesség erényére épít, amely értelmezésükben nem önmegtartóztatás jelent. A mértékletesség az örömérzet, az élvezetek optimalizált megélése. A kampány központi eleme a mertekletes.hu honlap.

Itt amellett, hogy neves szakértőkkel készült szöveges és video-interjúk, ártalomcsökkentési ajánlások lesznek olvashatók, a névtelenül regisztrálók naponta feljegyezhetik drogfogyasztási szokásaikat (legális és illegális szerek és a különböző viselkedési függőségeket egyaránt beleértve) a tudatnaplóba, megismerve azok rejtett összefüggéseit, követve a mennyiségek és az örömök változását

A közel egy éves kampány egyéb elemei között lesz középiskolásoknak kiírt fotópályázat a köztéri tudatmódosító reklámok kritikájaként, VJ pályázat szintén a mértékletesség témája köré szerveződve, és nyártól a Mértékletesség Terei várják majd az érdeklődőket a legnagyobb hazai fesztiválokon és különböző szórakozóhelyeken.

A sátrakban napközben a Mértékletesség Éve ismeretterjesztő anyagait mutatják majd be,
vitára hívnak, párbeszédet kezdeményeznek, míg este a hagyományos
ártalomcsökkentésé lesz a főszerep, képzett önkéntesekkel.

A kampányzáróakkordjaként, várhatóan 2010 májusában kerül sor a Mértékletesség konferenciára, amelynek tervezett résztvevői szakmai szervezetek, a szórakoztatóipar szereplői, a tudatmódosító szerek forgalmazói, valamint kormányzati, önkormányzati döntéshozók lesznek. Itt együtt közösen ajánlásokat fogalmaznak majd meg.

A szervező Kék Pont Alapítvány arra biztat mindenkit, aki rokonszenvezik a Mértékletesség Éve kampány céljaival, hogy vegyen részt ebben a közös tudatmódosító kísérletben, ossza meg velük véleményét, javaslatait és csatlakozzon a kampányhoz saját
eszközeivel További infók a sajto@mertekletes.hu címen kérhetők.

Kiadó: Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány

Forrás: OS

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma