Hírvilág

Elhagyatott kövek

2013. JÚLIUS 04.


Borsos Miklós Kossuth-díjas szobrász- és grafikusművész több vázlatszerű és precíz tusrajzát először állítják ki azon a tárlaton, amely szeptember 7-ig látható a Cultiris Galériában Budapesten.

A Horizont című tárlat anyagában 49 grafika, a tárlókban két alkotás, egy nagyméretű lapozó és négy, a Szépirodalmi Kiadó gondozásában megjelent kötet szerepel. Köztük Ady Összes novellái, Garai Gábor Orpheusz átváltozásai, valamint Babits Mihály Erato és Jónás könyve című műve - mondta Képessy Bence, a Kossuth Kiadó munkatársa, a kiállítás kurátora.

A kurátor hangsúlyozta: a kiállítás több grafikája nemrég került elő a művész családjának \"ágyneműtartójából\" és először szerepelnek kiállításon.

A galéria előterében azokat a munkákat mutatják be, amelyeket Ady Endre költeményei ihlettek, köztük van a Faunok, a Kávéházban, a Mihályi Rozália csókja, valamint a Répakapálás című vers illusztrációja.

Látható a Napba néző című szobor vázlatszerű rajza mellett a Pisces című grafika, amelyet szintén először láthat a közönség. Borsos Miklósnak több olyan vonatkozású illusztrációja van, amely az antik és európai kultúrához, a Bibliához kötődik, ezért választották a halak latin nevét a kép címéül - hangsúlyozta a kurátor. Bemutatják az Elhagyatott kövek című munkát is, amely szintén először szerepel a közönség előtt, és hasonlít Borsos Bartók Béláról készített emlékművéhez.

Az 1990-ben elhunyt Borsos Miklós festőnek készült, önmagát képezte Magyarországon, valamint Olaszországban és Franciaországban. Tanulmányútjai után évekig Győrött élt, majd 1931-ben Budapesten rendezte első kiállítását. 1946 és 1960 között az Iparművészeti Főiskola tanára volt. Számos irodalmi művet illusztrált, köztük Ady, Babits, Arany és Illyés verseit.

Köztéri alkotásai láthatók például Budapesten, Balatonfüreden és Zalaegerszegen. Állandó kiállítása 1979-ben nyílt meg Győrben; 1957-ben Kossuth-díjjal tüntették ki.


2013. július 4., csütörtök

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Ökológia

Létrontási spirál

Dennis Meadows és hazai kollégáinak előadásával indult el a Piac&Profit és a SOL Magyarország által létrehozott Mesterek és Műhelyek rendezvénysorozat...

Gondolat

Óriások nyomában

Stonehenge és gyógyítás

Gondolat

Zsigmond Vilmosról

2016. január 1-jén, életének 86. évében elhunyt Zsigmond Vilmos operatőr. Illés György tanítványa 1956 óta az Egyesült Államokban élt, több mint hat évtizedes pályafutása során részt vett az Új Hollywood elismertetésében, mint számos fontos amerikai film társalkotója. Az utóbbi években többször járt Magyarországon, 2015-ben a Ludwig Múzeum kiállítást szentelt fotográfusi munkásságának.

Gondolat

A saját utamat kell járnom

Charlotte Brontë angol regényíró 1816. április 21. — 1855. március 31.

Hírvilág

OECD-felmérés a gyerekek, fiatalok jólétéről

Vegyes, de inkább negatív a kép, ha a magyar gyerekek, fiatalok életminőségét hasonlítjuk össze más, iparilag fejlett országok fiataljaiéval - derül ki az OECD múlt héten közzétett, átfogó jelentéséből.