Hírvilág

Elfelejthetjük a vitaminokat B-vitamin-pótlás és az Alzheimer-kór progressziója

2011. AUGUSZTUS 15.

A homociszteinszint endothelműködési és egyéb vascularis rendellenességeket, neurotoxicitást és magas plazma-amyloidszintet okoz. Korábban rövid időtartamú vizsgálatokban próbálkoztak már a homociszteinszint B-vitamin-pótlással való csökkentésével, de ezek a vizsgálatok a kognitív funkció szempontjából vegyes, ellentmondásos eredményeket adtak.

Most az Amerikai Egyesült Államokban véletlen besorolásos vizsgálatban tanulmányoztak 409 idős személyt, akik enyhe vagy közepes Alzheimer-kórban szenvedtek (a Mini Mental State vizsgálattal 14–26 pontot értek el), és normális volt a homocisztein-, folsav- és B12-vitamin-szintjük. A résztvevők 18 hónapig vagy napi 5 mg folsavat, 25 mg B6-vitamint és 1 mg B12-vitamint kaptak, vagy pedig placebót.

A vitaminpótlásban részesült csoport homociszteinszintje szignifikánsan csökkent a kezelt csoportban, de a dementia progressziója nem különbözött a két csoport között. Nem tapasztaltak különbséget sem az Alzheimer Disease Assessment Scale kognitív teljesítményt mérő alskáláján, sem több más standardizált, a kognitív vagy az életviteli funkciókat mérő vizsgálatokkal. A mellékhatások szempontjából nem tapasztaltak különbségeket a két csoport között, kivéve a depressziós tüneteket, amelyek gyakrabban léptek fel a vitaminpótlásban részesült csoportban.

Annak ellenére, hogy a normálisnál magasabb homociszteinszint összefüggésben áll a dementia progressziójával, a B-vitamin-pótlás nem csökkentette a kognitív hanyatlás ütemét a normális homociszteinszintű, enyhe vagy közepesen súlyos dementiában szenvedő betegek csoportjában. Az általános lakosságban tehát nem javasolható a vitaminpótlás a dementia lassítására, az viszont továbbra is lehetséges, hogy az igen magas homociszteinszintű betegeknek hasznára válhat.

Forrás: JAMA 2008 Oct 15; 300:1774.

Szemlézte: eLitMed.hu, dr.Kern Dávid

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Idegtudományok

A drogok hatása az agyra

A kábítószerélvezet valószínűleg a „gondolkodás nélküli cselekvés” veleszületett hajlamához köthető. Legalábbis ezt mutatták ki a kutatók mesterséges stimulánst használó testvérek vizsgálata alapján.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.