Hírvilág

Egy hónapra választottak elnököt

2011. AUGUSZTUS 15.

Mint ahogyan azt Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár tegnap, a Nemzeti Betegfórum létrehozásáról a különféle betegszervezetekkel folytatott konzultáción bejelentette, várhatóan megszűnik a Nemzeti Egészségügyi Tanács (NET). Az egészségügyi államtitkárság által kiadott közlemény szerint a megváltozott viszonyok között egyértelművé vált, hogy a NET az új kormányzati struktúra és jogszabályi háttér miatt sem tudja betölteni az eredeti jogalkotói szándék szerinti feladatát.

A NET-et 1997-ben alkotott Egészségügyi törvény hívta életre azzal a céllal, hogy segítse a kormány egészségügyi szervezéssel és irányítással kapcsolatos feladatainak ellátását. A törvényalkotó emellett javaslattevő, véleményező és tanácsadó szerepet is szánt a grémiumnak, míg a kormányzati egészségpolitikai döntések végrehajtásának folyamatában elemző és értékelő feladata volt.

A NET tagjai voltak többek között az érintett szakmai kamarák képviselői, az egészségügyben dolgozók és a betegek országos érdekképviseleti szervezetei által delegáltak, az egészségügyi szolgáltatók és az azokat fenntartó minisztériumok küldöttei, az egészségbiztosító és a szaktárca vezetője.

A NET legutóbb éppen egy hónapja, március 29-én ülésezett, ahol új elnököt is választottak. Nagy többséggel szavaztak bizalmat Puskás Tivadarnak, a KDNP országgyűlési képviselőjének, aki második ciklusát tölti a parlament egészségügyi bizottságában is, s egyben Szombathely polgármestere.

Az eLitMed.hu megkereste a NET március végén leköszönt elnökét, Papp Zoltán professzort is, aki azonban mindössze annyit mondott, a Tanács az elmúlt években tette a dolgát, néhány hete, amikor mandátuma lejárt, még nem volt szó a megszüntetésről. Egyéb tekintetben nem kívánta kommentálni az államtitkári bejelentést.

Míg az államtitkárság szerint a „konzultáción résztvevő szervezetek üdvözölték a tanács megszüntetését, mert többen úgy vélték, valóban nem tölti be eredetileg megfogalmazott funkcióját”, addig az egyik résztvevő lapunknak úgy nyilatkozott, osztatlan üdvözlés helyett osztatlan döbbenetet tapasztalt a teremben a bejelentés hallatán. Többek szerint nem megszüntetni, inkább valamiféle módon átszervezni kellett volna a testületet.

Nagy hibának tartja a NET felszámolását Kökény Mihály egykori egészségügyi miniszter, aki szerint éppen, hogy növelni kellett volna a tanácsadó testület jogosítványait, hiszen különösen nagy szükség lett volna tevékenységükre akkor, amikor új egészségügyi stratégia kerül kidolgozásra, és a struktúra is átalakul.

Az eLitMed.hu egyébként úgy értesült, hogy a tegnapi bejelentést követően ma már inkább a NET átalakításában, mint megszüntetésében gondolkodott az államtitkárság, ám kérdésünkre válaszolva megerősítették, hamarosan a kormány elé kerül az az előterjesztés, amely – elfogadása esetén – megszünteti a NET-et. Erről Szócska Miklós tegnap értesítette a NET egy hónapja kinevezett elnökét is.

eLitMed.hu – T.O.
2011-04-29

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma