Hírvilág

Egy dívány a Dunán

2011. AUGUSZTUS 15.

Nemzetközi konferencia vette kezdetét május 12-én Budapesten, melynek
célja az egész Európában jellemző pszichiátriai problémák orvoslása. A három napos rendezvényen francia, olasz és hazai szakemberek és más érdekeltek tanácskoznak a lélekgyógyászat olyan jelentős kérdéseiről, mint a kórházak leépítése, a szakemberek elbocsátása, vagy az egyes szakmai továbbképzések gyógyszeriparnak való kiszolgáltatottsága. A mostani tanácskozás célja az, hogy az eddig főleg francia és magyar résztvevőkkel működő mozgalmat Európa felé is kiterjesszék.

A tanácskozás fő szervezője, a francia Association Piotr-Tchaadaev pszichiátria szakemberek összefogásával kíván küzdeni a gyógyszerek dominálta kezelések és a költség-csökkentésre alapozott intézménybezárások világa ellen. A XIX. századi orosz cárizmus elmegyógyintézetbe utaltatott első politikai üldözöttjéről, Pjotr Csadajevről elnevezett egyesület pszichológusokat, pszichiátereket, pszichoanalitikusokat, valamint társadalmi és politikai kérdések iránt érdeklődő magánszemélyeket tömörít.

A francia és az olasz nagykövetség támogatásával, valamint az Ébredések Alapítvány közreműködésével rendezett szakmai találkozókon többek között szó esik a család és a betegség kapcsolatáról, a demokrácia és pszichiátria viszonyáról Magyarországon, valamint arról is, hogy a XIX. század politikai eseményei és Széchenyi valamint Deák mentális problémái között van-e összefüggés.

Az esemény során lehetőség nyílik továbbá a betegek festmény és gobelin alkotásaiból nyíló kiállítás megtekintésére a Budapesti Francia Intézetben és a Budavári Művelődési Házban. Az Ébredések Alapítvány által működtetett Semmelweis Egyetem Közösségi Pszichiátriai Centrumban pedig többek között a 80-as években működő, antiszocialista brigádként ismert Mentoponom csoport legkiemelkedőbb alkotásaiból tekinthető meg egy tárlat.

"A konferenciára más-más országokból érkeztek a szakemberek, küldetésünk mégis megegyezik: szeretnénk megőrizni a mentális problémákkal élő betegek emberi és szabadságjogait, elérni teljes értékű létüket a társadalmunkban, továbbá csökkenteni kívánjuk stigmatizálásuk mértékét. Francia partnerszervezetünk által elindított mozgalmunk célja a betegek kiszolgáltatottsága elleni küzdelem mellett, a sztereotíp orvosi protokoll és a készen kapott pszichoterápiák elleni fellépés is." - fejtette ki dr. Harangozó Judit, az Ébredések Alapítvány vezetője.

A tanácskozáson résztvevő szervezetek:
Association Piotr-Tchaadaev (Versailles, France)
MoDESM
Ébredések Alapítvány
Lelki Egészség Fóruma
Magyarországi Frankofón Orvosok Társasága
Magyar Pszichiátriai Társaság
Cercle Menahem-Taffel (Strasbourg)
ALternative Fédérative des Associations de PSYchiatrie, ALFAPSY (France)


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma