Hírvilág

EESZT: a jövõ útja a betegellátásban

2020. SZEPTEMBER 20.

Az EESZT szolgáltatásai olyan elõnyöket jelentenek a betegellátásban, amelyek mind az ellátott, mind az ellátó számára kényelmesebbé, biztonságosabbá és hatékonyabbá teszik az ellátás menetét. A korszerű egészségügyi ellátás szempontjából elengedhetetlen, hogy a betegadatok egy helyrõl legyenek elérhetõek minden kezelõorvos számára, függetlenül attól, hogy közfinanszírozott vagy magánellátást vesz igénybe a beteg.

A magánegészségügyi szolgáltatók csatlakozását követõen az EESZT-nek adatot továbbító egészségügyi szolgáltatók száma 25 ezerre nõtt. Ezzel teljessé vált az EESZT-ben elérhetõ egészségügyi adatok köre, amely jelentõsen növeli a betegellátás biztonságát. Mostantól nem fordulhat elõ, hogy a kezelõorvos ne tudjon arról, hogy a betegét milyen korábbi betegségekkel kezelték, írtak-e fel gyógyszert, és a beteg kiváltotta-e azokat? Minden orvos úgy tudja a legmegfelelõbb terápiát kiválasztani betegének, hogy minimálisra csökkentheti az adathiányból származó bizonytalanságot.

Az eReceptek kiváltása leegyszerűsödött, elegendõ a beteg TAJ-számának megadása és a kiváltó személyazonosságának hitelt érdemlõ igazolása. A betegek megszokták és megszerették a „felhõben” tárolt elektronikus recepteket. Sokaknak nyújt segítséget, hogy bizonyos gyógyászati segédeszközök, mint a vércukortesztcsíkok és a kötszerek szintén rendelhetõk eRecepten, amiket a gyógyszertárakban a megszokott formában tudnak kiváltani. Az elmúlt idõszakban jelentõsen megnõtt az elektronikus vények aránya, ami így már meghaladja a gyógyszertárban kiváltott receptek 90%-át. Az eRecept adatait továbbra is lehetõség van papíralapon átadni a beteg számára, amennyiben õ ezt a hagyományos módot szeretné kérni. Az orvosoknak minden esetben felírási igazolást kell adniuk a 14 éven aluliaknak az elektronikus vényen történõ gyógyszerrendeléskor. Ezt azonban nem kell NEAK formanyomtatványon megtenni, és nem kell sem aláírnia, sem lepecsételnie az orvosnak, kiváltás után pedig vissza kell adni a beteg számára a kiadás megtörténtének jelölésével.

Az EESZT folyamatos fejlesztéssel igyekszik segíteni az egészségügyi ellátók munkáját. Bevezetésre került az EESZT mobilToken, ami kényelmes, mégis biztonságos belépési lehetõséget nyújt az EESZT-be. A funkció mind Andorid környezetben – a Play Áruházból letölthetõ EESZT mobilToken applikációval –, mind iOS platformon használható, az Apple Store-ban elérhetõ EESZT mobiltoken applikációval. A telepítést követõen, az EESZT Ágazati portáljára e-Személyivel történõ belépés után, regisztrálni kell a mobileszközre telepített alkalmazást. Ezzel a felhasználó hozzárendeli mobiltelefonját az EESZT-fiókjához. Így a digitális egészségügy fejlõdését egy olyan rugalmasan használható EESZT-megoldás is támogatja, mely a szigorú adatbiztonsági elõírások betartása mellett teszi lehetõvé az intézményi felhasználók még hatékonyabb és egyszerűbb munkavégzését.

Az idei évet meghatározó COVID-19 járványveszély is rámutatott: az EESZT kulcsfontosságú az egészségügyi rendszer átalakításában. Segítségével hatékonyan lehet csökkenteni a beteg-orvos személyes találkozások számát, az általa biztosított elektronikus kommunikáció lehetõvé teszi a távoli vényfelírást, a leletek és beutalók elektronikus továbbítását, és e mellett az ágazatvezetés is olyan adatokhoz juthat általa, melyek segítségével lehetõvé válik az egészségügyi folyamatok és súlypontok tiszta kiértékelése. Az EESZT bizonyította, hogy ez a jövõ útja a magyar betegellátásban, hiszen mind az orvosoknak, mind a betegeknek egyre bõvülõ, hasznos, kényelmes és biztonságos szolgáltatásokat kínál.

Forrás: ÁEEK (x)

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Gondolat

A misztikus kék ló

„A művészet a szellemi világhoz vezető híd” – mondta Franz Marc (1880–1916)

Gondolat

Egy halálra ítélt szakma végváraiban – Interjú dr. Prinz Gyulával

Mióta kineveztek tagozatvezetőnek, felhívtam valamennyi hazai fertőző osztályt, hogy megismerjem a valós helyzetet. Kétségbeejtő a fertőző osztályokon dolgozó orvosok létszáma, korösszetétele, és számos helyen aggasztó, hogy milyen nagy távolságra kell küldeni a mikrobiológiai mintákat. Valamennyi kórházban szükség van a klinikai mikrobiológiai és az infektológiai szolgálatra. A fejlett világban a világon mindenütt így van, ez nem tisztán pénz kérdése, hanem szemléleté is – mondta dr. Prinz Gyula a szakmai kollégium infektológia tagozatvezetője.

Hírvilág

Kötelező EESZT adatszolgáltatás 2020.június 1-jétől

A nem közfinanszírozott egészségügyi ellátóknak 2020. január 1-jéig kellett csatlakozniuk az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér-hez (EESZT), hogy 2020. június 1-jétől eleget tudjanak tenni az adatszolgáltatási kötelezettségüknek.