Hírvilág

Ecstasy vagy a kokain

2011. OKTÓBER 25.

Felülvizsgálják az illegális kábítószerek elleni küzdelemre vonatkozó európai uniós szabályozást - jelentette be kedden Viviane Reding, az Európai Bizottság alapjogi kérdésekért felelős tagja.

Az uniós végrehajtó testület strasbourgi ülésén elfogadott előterjesztés "elsősorban azokra az egyre nagyobb problémát jelentő, új pszichoaktív anyagokra vonatkozik, amelyek hatása olyan veszélyes kábítószerekéhez hasonlít, mint az ecstasy vagy a kokain".
Tavaly az EU rekordmennyiségű, összesen 41 ilyen szert azonosított, de már az előző évben is 24-et.

"Az új szintetikus kábítószerek rendkívüli mértékben terjednek Európában, a kábítószer-kereskedelem pedig az egyik legjelentősebb határokon átnyúló bűncselekménnyé vált az Európai Unióban – hangoztatta Reding. Ezek a drogok szerinte egyre inkább elérhetőek az interneten, és gyors tempóban terjednek számos, "az értékesítés megakadályozását illetően nehézségekbe ütköző" tagállamban.
Reding úgy vélte, a kábítószer-kínálat visszaszorításához és a kereslet csökkentéséhez összehangolt uniós szintű lépésekre van szükség, az elrettentő erejű büntetőjogi szankciókat is ideértve.

"Kiskapuk nélküli, hatékony szabályozás szükséges ahhoz, hogy elsősorban a fiatalok ne essenek a veszélyes kábítószerek csapdájába, hiszen ezek komoly fenyegetést jelentenek az egészségükre és jólétükre nézve" - fogalmazott a luxemburgi biztos.

A bizottság közleménye kitért arra is, hogy egy nemrégiben készített uniós közvélemény-kutatás szerint az új szintetikus kábítószerek – amelyek legalább annyira veszélyesnek tekinthetők, mint a tiltott anyagok – egyre népszerűbbek az európai fiatalok körében: 5 százalékuk állítja, hogy már használt ilyet. A felmérésből ugyanakkor az is kiderül, hogy a 27 tagállamban élő 15–24 éves fiatalok nagy többsége támogatná ezen szerek betiltását.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.