Hírvilág

Digitális moziforradalom

2013. ÁPRILIS 18.Meglehet, hogy az észak-amerikai filmforgalmazók idén szállítanak utoljára filmkópiákat az amerikai és kanadai filmszínházakba: a celluloid szalagokat tartalmazó filmes dobozok az analóg múlt részeivé válnak, befejeződik a mozik digitális forradalma - hangzott el a Las Vegasban zajló CinemaCon rendezvényen, az amerikai mozisok éves összejövetelén.

John Fithian, az amerikai Mozitulajdonosok Országos Szövetségének elnöke már két éve megjósolta, hogy az amerikai filmforgalmazásban az átállás celluloidról digitális formátumra 2013 vége előtt megtörténhet - emlékeztetett a The Hollywood Reporter online kiadása. Fithian akkor arra is felhívta a mozisok figyelmét, hogy a 20th Century Fox két éven belül meg akarja szüntetni a kópiás filmforgalmazást az Egyesült Államokban. "Senki sem építhet többé a filmkópiák forgalmazására" - jelentette ki.

2012 végére a világ filmvásznainak 75 százaléka, azaz 90 ezer moziterem tért át a digitális formátumra - mondta el Las Vegasban Michael Karagosian, a digitális mozis technológiával foglalkozó MKPE Consulting elnöke. Hozzátette: az észak-amerikai vetítők 85 százaléka már digitális, Európában pedig 67 százalék működik az új technológiával.

A filmstúdiók örülnek a váltásnak, mivel jóval olcsóbb a digitális filmterjesztés, mint a kópiák szállítása országszerte. A mozisok eleinte aggódtak az átállás költségei miatt, de kiderült, hogy a virtuális kópiák kisebb költségei segítenek a felmerült kiadások fedezésében.

Amikor manapság egy stúdió Amerika-szerte forgalmazni kezd egy filmet, 2000-2500 moziban mutatja be, de ebből már csak mintegy háromszázba kell kópiát küldenie - ismertette Claude Gagnon, a Technicolor Creative Services elnöke.

A filmszalag veszélyeztetett fajjá vált - fogalmazott a THR.com felidézve, hogy a Fujifilm márciusban szállította le az utolsó filmszalagot, a csődvédelem után éledező Kodak pedig korábbi kapacitásának csupán 10-15 százalékával dolgozik.

Latin-Amerikában nem számítanak a digitális moziforradalom gyors előretörésére: egyelőre a vetítők 49 százaléka digitalizált. Ausztráliában viszont a Deluxe bezárta a kópiamásolóit.
Akadnak, akik viszont arra számítanak, hogy a digitális trend piaci rést nyithat, és Nagy-Britanniában ezt ki is akarják használni. A Deluxe tulajdonában lévő Company 3 és az iDailies londoni filmlaboratórium olyan megállapodásra jutott, amely támogatja a jelenleg 35 milliméteres filmre forgatott produkciókat vagy előkészítésüket az Egyesült Királyságban, köztük Kenneth Branagh-nak a Disney számára forgó Hamupipőke-adaptációját.

A kezdeményezés kitűnő hír annak a Ken Loach, Stephen Frears, Paul Greengrass és más neves filmesek alkotta brit rendezői csoportnak, amely azért lobbizott a Deluxe-nál, a Technicolornál és a nagy filmstúdióknál, köztük a Warnernél, hogy továbbra is tartsák fent a 35 milliméteres filmek feldolgozását a hazai pályán.

Sok filmkészítő még nem kész a digitális forgatásra való átállásra. A Technicolor elnöke úgy számolja: a jelenleg forgó produkciók 75 százaléka digitális. Ugyanakkor a legjobb film Oscarjára jelölt kilenc alkotás közül hat készült hagyományos technikával, filmszalagra.
A filmarchívumokban dolgozók is ragaszkodnak a celluloidhoz. Leginkább azért, mert mint hangsúlyozzák: ez az egyetlen médium, amiről biztosan tudni lehet, hogy legalább száz évig fennmarad.

Meglehet, hogy a filmszalag hamarosan kimegy a divatból - foglalta össze a csütörtökön záruló CinemaConon elhangzottakat a THR.com -, de a celluloid-hívők valószínűleg nem adják be a derekukat harc nélkül.

http://www.hollywoodreporter.com/behind-screen/cinemacon-end-film-distribution-north-439998

2013. április 18., csütörtök

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

EESZT: a jövõ útja a betegellátásban

Az EESZT szolgáltatásai olyan elõnyöket jelentenek a betegellátásban, amelyek mind az ellátott, mind az ellátó számára kényelmesebbé, biztonságosabbá és hatékonyabbá teszik az ellátás menetét. A korszerű egészségügyi ellátás szempontjából elengedhetetlen, hogy a betegadatok egy helyrõl legyenek elérhetõek minden kezelõorvos számára, függetlenül attól, hogy közfinanszírozott vagy magánellátást vesz igénybe a beteg.

Gondolat

A váltóláz-ellenes kínakéreg (kinin) felfedezése

A mocsárláz vagy váltóláz (malária= mal aria, rossz levegő), ősidők óta az afro-eurázsiai népek állandó kísérője ismeretlen volt a prekolumbiánus Amerikában.

Klinikum

Agyi aneurizmák diagnózisa CT angiográfiával

CTA vizsgálatok metaanalízise azt mutatja, hogy a komputertomográfiás angiográfia a szimptómás betegek agyi aneurizmájának diagnózisában igen pontos módszer.

Egészségpolitika

Telemedicina – az adatvédelem kulcskérdés

A kezelt COVID-19 betegek orvosi nyilvántartásainak elemzése hozzájárulhat a jövőbeli megelőzési és kezelési megoldásokhoz, valamint potenciálisan felgyorsíthatja a vakcina előállításának folyamatát. Ezért minden adat fontos, és a lehető legjobb eredményeket lehet elérni, ha minden nemzet együtt dolgozik a megosztott adatbázissal—fogalmaznak a cikk szerzői, akik hangsúlyozzák: a személyes adatok felhasználásával járó előnyökön kívül viszont számos hátránya is lehet adatvédelmi szempontból. Így nagyon fontos egyensúlyt teremteni a személyes védelem és az adatok hasznos felhasználása között.

Gondolat

Közös jelek, bábeli zűrzavar -- beszélgetés Boros Mátyás képzőművésszel

Régóta rajzoló ember vagyok, a családi legenda szerint a rácsos ágyban kezdődött. Az idők során akarva-akaratlanul kialakítottam olyan biztos pontokat, formákat, amelyeket rajzolás közben bármikor elő tudok venni.