Hírvilág

Diabetes, depresszió és terhesség

2011. AUGUSZTUS 15.

A terhesség alatti és utáni depressziót egyre nagyobb érdeklődés övezi, ahogy a depresszió és a cukorbetegség közötti összefüggést is.

Amerikai kutatók most retrospektív elemzést készítettek depresszió és a diabetes közötti összefüggésről olyan várandós nők körében, akik az – inkább az alacsonyabb jövedelműek által igénybe vett – Medicaid egészségbiztosítási rendszerben kerültek ellátásra.

Azokat tanulmányozták, akikről rendelkezésre álltak információk a szülés előtti hat hónapról és az azt követő 12 hónapról. Több mint 11 ezer nő (átlagosan 27 évesek, 46%-uk afroamerikai) dokumentációját tekintették át, keresve a depresszió és a cukorbetegség diagnózisát, illetve az ezek kezelésére szolgáló gyógyszerek felírását.

A terhesség előtt is cukorbeteg vagy pedig gestatiós diabetesben szenvedő anyák között jóval gyakrabban, az esetek 15%-ában diagnosztizáltak perinatalis depressziót, míg a nem cukorbeteg nőknek csak a 8%-ában. Az eredményeket korrigálták az életkor, az etnikai hovatartozás, a szülés gestatiós ideje és a császármetszés elvégzése szerint, de a perinatalis depresszió kockázata így is 85%-kal nagyobbnak adódott a diabeteses anyák csoportjában. A cukorbetegek fokozott depressziókockázata érvényesült azok körében is, akik anamnézisében már szerepelt depresszió, és azoknak az esetében is, akik korábban nem szenvedtek hangulatzavarban.

A vizsgálat szerzői megjegyzik, hogy az ilyen retrospektív vizsgálatokban nem lehet korrekciót végezni az összes, esetleges zavaró tényező (például a testtömeg vagy a szülés utáni szövődmények) szerint. A diabetes és a depresszió közötti összefüggés azonban nem tűnik statisztikai műterméknek, ugyanis épp ugyanilyen összefüggést találtak az átlaglakosságban is.

Ezeknek az eredményeknek az ismerete ráirányíthatja a klinikusok figyelmét arra, hogy a cukorbeteg anyák csoportjában fokozottan figyelni kell a prenatalis és a postpartum depresszió jeleire.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: JAMA 2009 Feb 25; 301:842.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Diabetológus megjegyzése

A teljes magyar lakosság nagyjából 10%-a érintett cukorbetegség szempontjából. Sajnos, ahogy a legtöbb fertőző betegség lefolyását, a COVID-19-ét is jelentősen rontja a cukorbetegség. A cukorbetegség a COVID-19 fertőzés letalitását 50%-al növeli. A népbetegségnek számító cukorbetegség csak úgy, mint a súlyos tünetekkel járó koronavírus fertőzés gyakrabban érinti az egyébként is idősebb, polimorbid és ezért esendőbb betegeket. A két betegség között ezen kívül is számos kapcsolat lehet (ACE-2 expressio, DPP4, immunrendszer), mely a szemle tömören összegez. Maga a COVID-19 is rontja a glikaemiás paramétereket, ugyanis egyaránt károsítja az inzulinszekréciót és fokozza az inzulinrezisztenciát. Ez összhangban van azzal régi megfigyeléssel, mely szerint a lázzal járó betegségek esetén eddig is hasonló jelenséget láttunk.

Klinikum

A statin használata növeli a diabetes kockázatát

A statint szedők körében különös hangsúlyt kell fordítani a diabetes megelőzésére.

PharmaPraxis

A gyógyszerész által nyújtott információs program hatása a diabeteses betegek állapotára

A közvetlen lakossági gyógyszerellátásban dolgozó gyógyszerészek egyszerű és rövid intervenciója révén is szignifikánsan és klinikailag jelentősen javul a 2-es típusú cukorbetegek HbA1c-szintje. A gyógyszerész által nyújtott információs program pozitív hatása azért is figyelemre méltó, mert az Európai Unió országaiban a HbA1c-szint a diabeteszesek 42%-a esetében lépi túl a 7%-os ajánlott értéket, és az egészségügyi költés 15-25%-át fordítják a cukorbetegek ellátására.

Hírvilág

EASD 2009 Helyszíni tudósítás

2009. szeptember 30. és október 2. között került megrendezésre az Európai Diabetes Társaság 45. éves találkozója Bécsben.

Képdiagnosztika

Mit lát az alábbi cukorbeteg lábán?