Hírvilág

Budapesten nem látni a Tejútrendszert

2012. AUGUSZTUS 25.Új szabályozás lépett életbe a fényszennyezés visszaszorítására az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet(OTÉK) augusztusban hatályba lépett módosításával.

"Az építmény megvilágítását, a köz- és díszvilágítást, a fényreklámot és a hirdető berendezést úgy kell elhelyezni és kialakítani, hogy a fényhatása az építmény és a helyiségek, valamint a környezet rendeltetésszerű és biztonságos használatát ne akadályozza, a közlekedés biztonságát ne veszélyeztesse, az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa, és fényszennyezést ne okozzon" - rendelkezik a módosítás.

A jogszabály megalkotásának szükségességét elsők között a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) 2003-as, Debrecenben tartott konferenciájának zárónyilatkozatában fogalmazta meg, amelyet több kormányzati szerveknek el is jutattak - mondta el az MTI-nek Kolláth Zoltán, az MCSE elnöke.

"A csillagász olyan, mint a bányába küldött kanári, aki először érzékeli a problémákat... A legnagyobb fényszennyezés Budapesten és a főváros száz kilométeres körzetében van, ahonnan, például nem látni a Tejútrendszert" - hangsúlyozta.

Ugyanilyen a helyzet a városokkal, és azok közvetlen környezetével, ezért a Mátrába, a Hortobágyra, vagy más természetvédelmi, tájvédelmi területre kell utazni azért, hogy egy bemutató során látni lehessen a teljes "háborítatlan" égboltot - magyarázta Kolláth Zoltán.
"Mi nem a közvilágítás ellen emeltük fel szavunkat, hanem a fölöslegesen telepített fényforrások ellen. Természetesen nagyon örülünk a jogszabály megszületésének, és sokat várunk annak betartatásától" - hangoztatta az MCSE elnöke.

A hazai jogban mostanáig csak a természet védelméről szóló törvényben létezett utalás a fényszennyezésre, konkrét jogi szabályozással 2007 nyara óta Szlovénia rendelkezik, amely modellként szolgálhat a többi Európai Uniós országnak.

A fényszennyezésnek, az éjjeli fényterhelésnek napjainkban már mélységeiben is egyre jobban ismertek az orvosi, ökológiai és csillagászati következményei. Egyre több tanulmány kapcsolja össze egyes daganatos megbetegedések előfordulását, az embert éjszaka érő fénnyel. Főként a kék színű fény, akár a csukott szemhéjon áthatolva is, gátolja az úgy nevezett melatonin hormon termelődését. E hormonnak több ráktípusra közvetlenül tumor gátló hatása van, határozott immunrendszer-erősítő és igen erős antioxidáns szerepe mellett. Fényszennyezés esetén a melatonin ezen hatásai kiesnek - olvasható az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Kifejezetten rossz példák ebből a szempontból a szórakozóhelyek által előszeretettel használt, az égboltra irányított reflektorfények ugyanúgy, mint a járdákba, szökőkutakba épített, felfelé világító fényvetők vagy az indokolatlanul erős fényreklámok - emeli ki a közlemény.

A most hatályba lépett rendelet ugyan nem tartalmaz konkrét határértéket, mégis arra kell törekedni, hogy a nem megfelelő helyen és irányba kibocsátott fénymennyiség elhanyagolható mértékű legyen - hívja fel a figyelmet az OKI tájékoztatója.MTI 2012. augusztus 25., szombat

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma