Hírvilág

Bevonat a tejfogon

2011. AUGUSZTUS 15.


A skóciai Lothian gyermekei új egészségügyi kezdeményezésben vesznek részt, mely során tejfogaikat fluoridos mázzal kenik be, hogy megelőzzék a fogszuvasodást.


Mintegy 150 fogorvos iratkozott fel a Gyermekmosoly Tervre, melynek célja, hogy javítson az öt éven aluliak szájüregének egészségi állapotán. A kicsik fogait félévente kenik majd be fluoridot tartalmazó anyaggal, majd a rendszeres szűréseken ellenőrzik az állapotukat.

Ian Fenny, edinburghi fogorvos elmondta, azért támogatja a megmozdulást, hogy megelőző terápiát alkalmazhasson. “A Gyermekmosoly alkalmazása az általános fogászatban fontos kapocs. Így biztosíthatjuk minden lothiani gyermek számára, hogy születésüktől iskolás korukig részesüljenek szájhigiénés képzésben és megelőző kezelésekben. Talán ezzel elejét lehet venni annak, hogy a szülők fogorvostól való félelme a gyerekre is átragadjon.”

A terv kulcsszerepet játszik a lothiani gyerek fogvédelmi programjában, mely a születéstől az iskola elvégzéséig tart. A lothiani NHS munkatársa, Robert Naysmith elmondta: “A gyermekek fogainak egészsége évek óta nagy problémát jelent. Sajnos még mindig nagyon sok gyerek lyukas fogát ki kell húzni azelőtt, hogy az iskolapadba ülnének.

A kicsik szüleit biztatni kell arra, hogy vigyék el gyermeküket a fogorvoshoz, így a születés és az óvodába kerülés közötti időszakban is ellenőrizhetik fogaik állapotát.”


Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A betegek élete a kézhigiénén múlik

A kórházi fertőzések csupán 20 százalékkal szoríthatók vissza előírásokkal, a prevenció 80 százaléka a kezünkben van.

Hírvilág

Rendkívül vékony a fogon lévő fluorid réteg

A fluorid képezte védőréteg a fogunkon 100-szor vékonyabb, mint korábban gondolták – állapította meg egy új kutatás. - A vizsgálat eredménye felveti a kérdést, hogy egy ilyen vékony réteg valóban olyan nagymértékű védelmet tud nyújtani a fogszuvasodás ellen?

Hírvilág

A xylitolt használó anyák gyermekeinek egészségesebbek a fogaik

Még egy jó pont a xylitolnak: azok az anyák, akik használják, csökkentik gyermekük esélyeit a fogszuvasodás kialakulására. Finn kutatók tették közzé a bombahírt, miután ismét felvették a kapcsolatot a 10 éve befejezett, fogszuvasodás megelőzésével kapcsolatos tanulmányuk résztvevőivel.