Hírvilág

Belső Utak Találkozása - konferenciaajánló

2013. ÁPRILIS 29.

Az idei Országos Transzperszonális Találkozó 2013. május 12.-én a Belvárosi Színház épületében lesz. Stanislav Grof megnyitó előadó mellett Frecska Ede, Bagdy Emőke, Andrek Andrea és a transzperszonális szemlélet további képviselőinek részvételével.A vendégelőadó, Stanislav Grof több mint ötven éve kutatja a nem-szokványos tudatállapotokat. Csehszlovákiában a prágai Pszichiátriai Kutatóintézetben a pszichedelikus kutatások vezetőjeként, az Egyesült Államokban a Marylandi Pszichiátriai Kutatóközpont kutatási részlegének vezetőjeként és a John Hopkins Egyetem Pszichiátria Tanszékének segéd professzoraként dolgozott.

Budapesti előadása során bemutatja a modern tudatkutatás eredményeit, különös tekintettel az emberi pszichikum egészséges és patológiás működésére. Részletesen ismerteti hipotézését, mely magában foglalja a perinatális és a transzperszonális tartományt is, valamint a születésből adódó traumák felnőttkori hatásainak elméletét.

Szakmai program

09.00 Érkezés, regisztráció

10.00 Gánti Bence: a találkozó megnyítása és a "A transzperszonális pszichológia helye a pszichológiában és a Grof házaspár munkásságának bemutatása" c. előadás (20')

10.20 Bagdy Emőke: Hogyan hat a spiritualitás a párkapcsolatainkra és az életünk értelmének keresésére?

10.55 Müller Péter: A spiritualitás szerepe életünkben: megoldatlan sorsfeladataink megértése (20')

11.45 Stanislav Grof: A transzperszonális pszichológia múltja, jelene és jövője (90')

14.30 Christina Grof: A pszichospirituális krízisek megértése és kezelése (60')

15.30 Orosz Katalin: Magzatból emberré válni: a születés terápiás módszerünk bemutatása (20')

16.10 Hoppál Mihály: Sámán technikák az öngyógyításban (20')

16.30 Frecska Ede: A látomások ereje és a lélek bora (20')

16.50 Daubner Béla: Jóga, meditáció és hipnózis: hogyan használjuk a módosult tudatállapotokat a pszichoterápiában? (20')

17.10 Bartha Dávid Péter: Mennyire van igény a transzerpszonálitásra? Reflexiók egy terápiás praxisból. (20')

17.30 Andrek Andrea: Hogyan hat az életünkre a méhen belüli életünk rejtett emléke? A grofi modell és a hazai magzatvizsgálatok eredményei (20')

17.50 Szünet (30')

18.20 Kerekasztal beszélgetés és kérdés-felelet a közönséggel! A színpadon
összeül Stanislav és Christina Grof, Prof.Dr. Bagdy Emőke, Dr. Hoppál
Mihály, Orosz Katalin, Dr. Daubner Béla, Dr. Frecska Ede és Gánti Bence
beszélgetni a felmerült témákról és a közönség kérdésire válaszol (70')

19.30 A találkozó vége

Az konferencia ajánlható integratív szemléletű pszichiátereknek, pszichoterapeutáknak, mentálhigiénés szakembereknek, pszichológusoknak, valamint perenniális filozófia kutatóinak.

További információ és regisztráció:
Dátum: 2013.05.12, vasárnap
Helyszín: Belvárosi Színház, 1075 Budapest Károly krt. 3/a.
Hyperlink: https://www.integralakademia.hu/grof

(x)

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Az érzelmek szerepe a tudományos kutatásban - videointerjú Mérő Lászlóval

BME-TMIT szemináriumi előadása után Mérő Lászlót az érzelmek tudományos kutatásban betöltött szerepéről kérdeztük. Az emberi hangulatok és érzelmek a tudományos kutatások összetett folyamataira is hatással vannak.

Klinikum

Képzelt diéta, valós fogyás – a placebo hatása a testsúlycsökkentésben

A fejlett országok statisztikái alapján az elmúlt években folyamatosan nő a túlsúlyosak, illetve elhízottak aránya. Az “elhízásjárvány” kezelésére az eddig ismert leghatékonyabb testsúlycsökkentő terápiaként az energiafogyasztás korlátozása (diéta) és az energiafelhasználás növelésére szolgáló protokollok (elsősorban alacsony és közepes intenzitású aerob edzés) bizonyultak. Elméletben egyszerű és betartható a képlet: ha a páciens kevesebb kalóriát visz be, mint amennyit eléget, fogyni fog.

Gondolat

Sámánizmus - egykor és most

A nyugati néprajzi és antropológiai tudományosság kezdettől fogva figyelt a sámánhit és a sámán szertartások megnyilvánulásaira az ázsiai kultúrákban. A megoldás mindig lelki változásokban fejeződik ki. A hagyományos szertartások különleges hangulatot, sajátos révületet váltanak ki, ennek során a valóság lelki keretei háttérbe szorulnak, tágabb univerzum erői és szabályai jelennek meg.

Gondolat

Akaraterő újrafelfedezése

A szerzőpáros meglátása szerint a modern személyiségelméletek főleg strukturális mechanizmusokra épülnek, míg az akaraterő modellje „termodinamikai” szemléletű. Radikális felvetésük szerint az én-tudat is az önszabályozás érdekében jött létre, és az önszabályozás eszközeként érthető meg. Kifejtik, hogy az akaraterő okos és szisztematikus növelése jó beavatkozási pont lehet mind az egyén önfejlesztési kísérleteiben, mind pedig nevelési kérdésekben.

Gondolat

A transzgenerációs tünetekről - interjú Olga Szuligával

Néha elég csak annyi, hogy megkérdezzük, hogy az ön szülei életében mi volt akkor, amikor olyan idősek voltak, mint amilyen idős volt ön, amikor a tünetei megjelentek. Persze a kliens nem mindig tud tünetekről. Életeseményekről, furcsaságokról, viselkedésről, ismétlődő eseményekről, főleg érzésekről érdemes kérdezni.