Hírvilág

Élelmi rostok a diabetes ellen

2011. AUGUSZTUS 15.

Az élelmi rostok fogyasztása csökkenti a cukorbetegség kockázatát. Magyarázatként felmerül a gyulladásos citokinek gátlása és a májban a zsírlerakódás csökkentése.

„Több prospektív kohorszvizsgálatban megfigelték az élelmi rostok védő hatását a 2-es típusú diabetes ellen” – írják S. Goya Wannamethee, PhD, a londoni University College Medical School munkatársa és kollégái a Diabetes Care e havi számában közölt tanulmányban.

„Azonban nem mindegyik vizsgálatban ezt tapasztalták, és tisztázatlan, hogy milyen biológiai mechanizmus által fejtik ki a rostok a kedvező hatásukat a diabetes megelőzésében. Számos tanulmányban fordított összefüggést mutattak ki az élelmi rostok fogyasztása és a gyulladásos markerek, az inzulinérzékenység és a májfunkció között, ez utóbbiak más vizsgálatokban a cukorbetegség kialakulásával álltak összefüggésben.”

A mostani vizsgálat célja az élelmi rostok és a 2-es típusú diabetes kockázata közötti összefüggés feltárása volt idősebb férfiak csoportjában, továbbá tanulmányozták a máj állapotára és a gyulladásra utaló markerek szintjét is. A résztvevők a korábban kezdődött British Regional Heart Study (BRHS) vizsgálat alanyai közül kerültek ki.

Az elfogyasztott élelmi rostok mennyisége alapján a résztvevőket négy csoportba (kvartilisbe) osztották. A legkevesebb rostot fogyasztó (napi<20 g) csoportban a cukorbetegség kialakulásának kockázata szignifikánsan, 47%-kal nagyobb volt.

A rostfogyasztás ugyancsak összefüggésben állt többféle gyulladásos marker, így a C-reaktív protein (CRP), az interleukin-6 (IL-6) és a szöveti plazminogén-aktivátor (tPA) szintjével, valamint a májfunkciót jelző gamma-glutamil-transzferáz (GGT) szintjével is. Ha az eredményeket korrigálták ezeknek a markereknek a szintje szerint, a rostfogyasztás és a cukorbetegség közötti összefüggés gyengült, és megszűnt a szignifikanciája.

A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy az élelmi rostok a diabetes elleni hatást részben a gyulladásos citokinek szintjének csökkenése és a máj elzsírosodásának enyhítése révén fejtik ki. A hatás pontos mechanizmusáról eddig nincsenek adatok.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Diabetes Care October 2009; 32:1823-1825.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A statin használata növeli a diabetes kockázatát

A statint szedők körében különös hangsúlyt kell fordítani a diabetes megelőzésére.

COVID-19

Diabetológus megjegyzése

A teljes magyar lakosság nagyjából 10%-a érintett cukorbetegség szempontjából. Sajnos, ahogy a legtöbb fertőző betegség lefolyását, a COVID-19-ét is jelentősen rontja a cukorbetegség. A cukorbetegség a COVID-19 fertőzés letalitását 50%-al növeli. A népbetegségnek számító cukorbetegség csak úgy, mint a súlyos tünetekkel járó koronavírus fertőzés gyakrabban érinti az egyébként is idősebb, polimorbid és ezért esendőbb betegeket. A két betegség között ezen kívül is számos kapcsolat lehet (ACE-2 expressio, DPP4, immunrendszer), mely a szemle tömören összegez. Maga a COVID-19 is rontja a glikaemiás paramétereket, ugyanis egyaránt károsítja az inzulinszekréciót és fokozza az inzulinrezisztenciát. Ez összhangban van azzal régi megfigyeléssel, mely szerint a lázzal járó betegségek esetén eddig is hasonló jelenséget láttunk.

Klinikum

A glikozilált hemoglobin érték klinikai jelentősége és helye a klinikumban

A kérdés tehát az, hogy ezek elégségesek-e, vagy pedig szükséges bevonni melléjük a protokollba más egyéb paramétereket is, mint például a HbA1c. Bármilyen változtatás történne, a legfontosabb az, hogy a jelenlegi gyakorlatot még jobbá, sikeresebbé tegye.

Hírvilág

Melyik inzulinkészítményt alkalmazzuk először?

Napi egyszeri bázisinzulinnal érdemes kezdeni a per os szerekkel nem kontrollálható diabetesben szenvedő betegek kezelését.

Képdiagnosztika

Mit lát az alábbi cukorbeteg lábán?