Hírvilág

Élelmi rostok a diabetes ellen

2011. AUGUSZTUS 15.

Az élelmi rostok fogyasztása csökkenti a cukorbetegség kockázatát. Magyarázatként felmerül a gyulladásos citokinek gátlása és a májban a zsírlerakódás csökkentése.

„Több prospektív kohorszvizsgálatban megfigelték az élelmi rostok védő hatását a 2-es típusú diabetes ellen” – írják S. Goya Wannamethee, PhD, a londoni University College Medical School munkatársa és kollégái a Diabetes Care e havi számában közölt tanulmányban.

„Azonban nem mindegyik vizsgálatban ezt tapasztalták, és tisztázatlan, hogy milyen biológiai mechanizmus által fejtik ki a rostok a kedvező hatásukat a diabetes megelőzésében. Számos tanulmányban fordított összefüggést mutattak ki az élelmi rostok fogyasztása és a gyulladásos markerek, az inzulinérzékenység és a májfunkció között, ez utóbbiak más vizsgálatokban a cukorbetegség kialakulásával álltak összefüggésben.”

A mostani vizsgálat célja az élelmi rostok és a 2-es típusú diabetes kockázata közötti összefüggés feltárása volt idősebb férfiak csoportjában, továbbá tanulmányozták a máj állapotára és a gyulladásra utaló markerek szintjét is. A résztvevők a korábban kezdődött British Regional Heart Study (BRHS) vizsgálat alanyai közül kerültek ki.

Az elfogyasztott élelmi rostok mennyisége alapján a résztvevőket négy csoportba (kvartilisbe) osztották. A legkevesebb rostot fogyasztó (napi<20 g) csoportban a cukorbetegség kialakulásának kockázata szignifikánsan, 47%-kal nagyobb volt.

A rostfogyasztás ugyancsak összefüggésben állt többféle gyulladásos marker, így a C-reaktív protein (CRP), az interleukin-6 (IL-6) és a szöveti plazminogén-aktivátor (tPA) szintjével, valamint a májfunkciót jelző gamma-glutamil-transzferáz (GGT) szintjével is. Ha az eredményeket korrigálták ezeknek a markereknek a szintje szerint, a rostfogyasztás és a cukorbetegség közötti összefüggés gyengült, és megszűnt a szignifikanciája.

A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy az élelmi rostok a diabetes elleni hatást részben a gyulladásos citokinek szintjének csökkenése és a máj elzsírosodásának enyhítése révén fejtik ki. A hatás pontos mechanizmusáról eddig nincsenek adatok.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Diabetes Care October 2009; 32:1823-1825.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Diabetológus megjegyzése

A teljes magyar lakosság nagyjából 10%-a érintett cukorbetegség szempontjából. Sajnos, ahogy a legtöbb fertőző betegség lefolyását, a COVID-19-ét is jelentősen rontja a cukorbetegség. A cukorbetegség a COVID-19 fertőzés letalitását 50%-al növeli. A népbetegségnek számító cukorbetegség csak úgy, mint a súlyos tünetekkel járó koronavírus fertőzés gyakrabban érinti az egyébként is idősebb, polimorbid és ezért esendőbb betegeket. A két betegség között ezen kívül is számos kapcsolat lehet (ACE-2 expressio, DPP4, immunrendszer), mely a szemle tömören összegez. Maga a COVID-19 is rontja a glikaemiás paramétereket, ugyanis egyaránt károsítja az inzulinszekréciót és fokozza az inzulinrezisztenciát. Ez összhangban van azzal régi megfigyeléssel, mely szerint a lázzal járó betegségek esetén eddig is hasonló jelenséget láttunk.

Klinikum

A statin használata növeli a diabetes kockázatát

A statint szedők körében különös hangsúlyt kell fordítani a diabetes megelőzésére.

Hírvilág

EASD 2009 Helyszíni tudósítás

2009. szeptember 30. és október 2. között került megrendezésre az Európai Diabetes Társaság 45. éves találkozója Bécsben.

PharmaPraxis

A gyógyszerész által nyújtott információs program hatása a diabeteses betegek állapotára

A közvetlen lakossági gyógyszerellátásban dolgozó gyógyszerészek egyszerű és rövid intervenciója révén is szignifikánsan és klinikailag jelentősen javul a 2-es típusú cukorbetegek HbA1c-szintje. A gyógyszerész által nyújtott információs program pozitív hatása azért is figyelemre méltó, mert az Európai Unió országaiban a HbA1c-szint a diabeteszesek 42%-a esetében lépi túl a 7%-os ajánlott értéket, és az egészségügyi költés 15-25%-át fordítják a cukorbetegek ellátására.

Képdiagnosztika

Mit lát az alábbi cukorbeteg lábán?