Hírvilág

Az inzulintermelő sejtek belső órája

2011. AUGUSZTUS 15.

A hasnyálmirigyben a béta-sejtek saját belső órája szabályozza az inzulintermelést. Ha ez az óra elromlik, diabetes alakul ki.

Régóta ismert, hogy számos élettani funkció circadian ritmusát belső molekuláris órák szabályozzák. A molekuláris órákra jellemző az autonóm, vagyis külső ingerektől függetlenül is működő oszcilláció, valamint a 24 órás ciklusidő. A fő circadián óra a nucleus suprachiasmaticusban található, de helyi biológiai órák a szervezet többféle szövetében, köztük a pancreasban, a tüdőben, a májban, a szívben és a vázizmokban is működnek. Ezek az órák fontos szerepet játszanak a ciklikus életműködések, például az alvás és az ébredés, az anyagcserefolyamatok, a folyadékegyensúly és a testhőmérséklet változásai, a szívműködés, az oxigénfogyasztás, és az endokrin mirigyek működésének szabályozásában.

A Northwestern University kutatói első ízben mutatták ki, hogy az inzulintermelés és a glükóz-homeosztázis szabályozását a pancreas béta-sejtjeiben lévő ősi circadian óra szabályozza: ez szabja meg az inzulintermelésben kulcsszerepet játszó fehérjék és gének működési ritmusát. A pancreas circadian órájának ciklikus, autonóm működését izolált hasnyálmirigyben, biolumineszcenciás képalkotással sikerült közvetlenül is megfigyelni.Az eredményeket a Nature online kiadásában tettek közzé június 18-án.

A Joe Bass és Biliana Marcheva vezette kutatás egyik kulcsfontosságú megfigyelése az volt, hogy ha egerek béta-sejtjeiben kiütötték az ún. óragéneket (Clock és Bmal1), az állatokban csökkent a glükóz-tolerancia, és kórosan alacsony inzulinszint, majd cukorbetegség alakult ki. A kutatók szerint a béta-sejtek órája a glükóz közvetítette stimulus és az inzulinszekréció összekapcsolását koordinálja, amely szükséges a sejtek normális inzulintermeléséhez.

Bass - aki a molekuláris genetikában és az endokrinológiában egyaránt járatos - szerint az óra "ketyegésének" szerepe van az inzulinszekréció ciklikus változásában, illetve a cukorbetegség iránti fogékonyságban. A további kutatások során azt szeretnék felderíteni, hogy lehet-e az óra működését mesterségesen befolyásolni.
A diabetesnek óriási hatása van az egészségre és a gazdaságra. Az American Diabetes Association szerint az Egyesült Államokban több mint 23 millió felnőtt és gyermek szenved a cukorbetegség valamilyen formájában, és legalább 57 millióan vannak prediabetikus állapotban; a diagnosztizált diabetes teljes költsége (az orvosi költségek, valamint a munkaképtelenség miatt kieső munkaerő és a korai halálozás) legalább 174 milliárd dollár, és cukorbetegség a hetedik vezető halálok az USÁ-ban.

Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Víg Julianna

Forrás: Nature advance online publication 18 June 2010 | doi:10.1038/nature09253


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

COVID-19

COVID-19: Gondoljunk a citokinvihar-szindrómára és az immunszupresszióra

A 2020 március 12.-i adatok alapján a COVID-19 által okozott betegségnek 3,7 % a mortalitása, míg az influenzáé az előző évek adatai alapján kevesebb, mint 1 %. A rendelkezésre álló, gyarapodó adatok azt mutatják, hogy a súlyos betegek egy részében citokinvihar-szindróma jelentkezhet.

Idegtudományok

A szerotonin nem csak neurotranszmitter

A szerotonin nemcsak ingerületátvivőként működik, hanem a génexpresszió szabályozásában is részt vesz. E felfedezés következtében jobban megérthetjük a normál agyfejlődést, a pszichiátriai és neurodegeneratív betegségeket, és új terápiás módszereket fejleszthetünk ki.

Idegtudományok

A krónikus neurológiai Covid-tünetek hátterében álló mechanizmus

Bár a hosszú Covidnak nevezett krónikus tünetegyüttes diszexekutív szindrómával vagy ködös agyműködéssel járhat, az eddigi vizsgálatok nem találtak a tünetek hátterében encephalitist. Amerikai patológusok most megfejtették a mechanizmust, ami legalábbis részben magyarázhatja a neurológiai tüneteket.