Hírvilág

Az önszuggesztió ereje

2011. AUGUSZTUS 15.


Hogyan működik a sportteljesítmények terén az önszuggesztió? - erre volt kíváncsi Antonis Hatzigeorgiadis sportpszichológus és a görögországi Thessaly Egyetem Testedzés és Sporttudományi Tanszékének munkatársai. A vizsgálatok eredményeiről a Perspectives on Psychological Science című lap legközelebbi számában olvashatunk.

Ahogy az várható volt, az eredmények azt mutatták, hogy valóban nagy ösztönző hatása van annak, ha sportolás közben saját magunk számára állandó ismételgetés mellett azt sugalljuk, hogy sikerülni fog végrehajtani az adott feladatot, de emellett arra is fény derült, hogy más-más helyzetben más-más módon működik ez a folyamat. Ha például egy új sport elsajátítására készülünk, sokkal hatásosabb, ha technikai utasításokat mondogatunk magunknak, mintha általános ösztönző szavakkal próbálnánk csak segíteni magunkon, ugyanakkor erőt igénylő sportoknál, vagy versenyhelyzetekben épp az utóbbira van jobban szükségünk.

Emellett az is kiderült a vizsgálatok során, hogy az önszuggesztió sokkal jobban működik olyan feladatok esetében, ahol finomabb mozgásra van szükség: például egy golflabda elütése, mint olyanoknál, ahol az egész testet meg kell dolgoztatni, például kerékpározás során. Ennek valószínűleg az az oka, hogy ez az eljárás a koncentrálásban segít leginkább, ezért is használható jobban olyan esetekben, amikor új dolgot tanulunk, mint amikor már egy jól elsajátított sportot gyakorlunk.

„Az elme vezérli a cselekedetet. Ha sikerül szabályozni a gondolatainkat, sikeresebb lesz a kivitelezés is. Az önszuggesztiónak két alapvető célja van: növelni a potenciált és a legjobbat kihozni magunkból versenyhelyzetben” – foglalta össze megfigyeléseit Hatzigeorgiadis.

Forrás: Medipress


Civilizáció és betegségei – személyes konferenciabeszámoló

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Szakálltörténet

A szakállt a különböző történetek, mesék és művészi ábrázolások alapján általában a bölcsességhez, teljesítőképességhez vagy magas pozícióhoz kapcsolták.

Klinikum

SARS-CoV-2-immunitás és kapcsolata az oltásokkal

A The Lancet tanulmánya összefoglalja jelenlegi tudásunkat a SARS-CoV-2-fertőzésre adott humorális és celluláris immunválasszal kapcsolatban, és összehasonlítja a természetes, valamint a befogadott, illetve III-as fázisú vizsgálatban lévő vakcinákra adott immunválaszokat.

Gondolat

Kodálytól Kodályig - Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmesterrel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatójával beszélgettünk az idei március hozta megváltozott világunkról, zenéről, működésről, tapasztalásokról.

Hírvilág

H1N1 vakcina: elgondolkodtató részletek egy markáns megfogalmazásairól ismert mikrobiológus álláspontja

Orvosi körökben hisztériakeltésnek tartják a H1N1-influenza és az ellene készített védőoltás mögötti kampányt, amelynek eredményeként azt még azelőtt forgalomba hozták, hogy biztosan tudnánk...

Gondolat

A megspórolt pénzt kiveszik a kasszából – Interjú dr. Tomcsányi Jánossal

Naponta jönnek a fejvadászok, és keresik az orvosokat – mondta dr. Tomcsányi János, a szakmai kollégium kardiológiai tagozatvezetője.