Hírvilág

Az ombudsman a közgyógyellátás gyógyszerkeretének változásáról

2011. AUGUSZTUS 15.

Szabó Máté kiszámíthatatlannak és tervezhetetlennek tartja a közgyógyellátási rendszerben
résztvevők gyógyszerkeretének megállapítását, a támogatás mértékét.
A helyzet ellentétes a jogbiztonság követelményével, esetenként a szociális biztonsághoz való jogot is veszélyeztetheti - állapította meg az állampolgári jogok biztosa.

Egy panaszos beadványát vizsgálva az ombudsman arról értesült, hogy a közgyógyellátási rendszer működéséről szóló jelentésében az Állami Számvevőszék hasonló álláspontra jutott, és a helyzet ismert az egészségbiztosítási pénztár előtt is.

A konkrét panaszban az olvasható, hogy egy közgyógyellátásban részesülő budapesti lakos orvosa új gyógyszert írt fel, és ahogy a jogszabály ilyen esetben előírja, a támogatott a gyógyszerkeret felülvizsgálatát kérte. Erre hivatkozva a panaszos eddigi maximális, havi 12 ezer forintos keretét előbb jelentősen csökkentették, majd amikor fellebbezett, a támogatást tovább kurtították. Annak ellenére, hogy további gyógyszer szedése vált szükségessé, lefaragták a gyógyszerkeretét, és ennek okáról nem kapott érthető magyarázatot.

A közgyógyellátás rendszerében a társadalombiztosítás által támogatott olyan készítmény rendelhető, amelynek hatóanyagát az egészségbiztosítási pénztár szakhatósági állásfoglalásában a beteg terápiájához szükséges gyógyszerként szerepelteti.

A közgyógyellátottak tehát jelenleg Magyarországon hatóanyagok szerint részesülnek támogatásban. Az egyéni gyógyszerkeret megállapítása során a szakhatóságnak az egymással egyenértékű és helyettesíthető készítmények közül a legalacsonyabb napi terápiás költségű gyógyszer térítési díját kell figyelembe vennie.

Az ombudsmant a Fővárosi és Pest Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója arról tájékoztatta, hogy "a készítmények rendelhetősége, támogatottsága, ára folyamatosan, akár hónapról hónapra változik, aminek következtében a szakhatósági állásfoglalások más eredményt adhatnak". Így elképzelhető, hogy a korábban maximálisan megszabott keret az új beárazás után lecsökken, úgy ráadásul, hogy abban elvileg már benne foglaltatik az új készítmény támogatása is.

A jogszabály előírása szerint ha új hatóanyag kerül a terápiába, újra meg kell állapítani, melyek az éppen legolcsóbb helyettesítő készítmények és azok árával kell számolni. Ez történhetett a panaszos esetében is.

Az állampolgári jogok biztosa szerint kifejezetten problémás helyzet képe rajzolódik ki azzal, hogy ilyenkor a közgyógyellátásra jogosultságot megállapító egész eljárást újra kell kezdeményezni.

Ennek következtében, ha valaki közgyógyellátásra szorul, és csökkentik a keretét, arra kényszerül, hogy felkeresse szakorvosait, illetőleg háziorvosát. Kérnie kell, hogy az eddig szedett készítményei helyett azokat írja fel, amelyek éppen akkor a legolcsóbbak, tehát amelyek kiváltását fedezi a közgyógykerete.

Az új határozat megszületésétől 30 nap áll rendelkezésére, hogy orvosaihoz időpontot kapjon, a keretéből fizethető gyógyszerek receptjeit felírassa, memorizálja az új készítmények neveit és adagolását, valamint reménykedjen abban, hogy szervezete jól
viseli az átállást egyik készítményről a másikra.

A biztos rámutatott arra is, hogy nincs jogszabályi akadálya annak, hogy a jegyzők az ilyen és ehhez hasonló esetekben a keretmódosítást formálisan elutasítva helyben hagyják az eredeti közgyógyellátásra jogosultságot megállapító határozatot, ezzel biztosítva a
jogosultsági idő végéig a magasabb összegű gyógyszerkeretet.

Forrás: OS

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Pszichiátriai diagnózis

Szétverték a pszichiátriai ellátást – állapította meg az ÁSZ, a kormány még mindig csak tervezgeti az új központi intézet felállítását.

Ökológia

Gondolatok az IPCC jelentés kapcsán

HARTAY Mihály

Minél több adattal rendelkezünk a modern társadalom működéséről, annál nagyobb valószínűséggel állítja a bizottság az emberi tevékenység klímaváltozásra gyakorolt hatását. 2001-es harmadik jelentésben 66%-ra, 2007-es negyedik jelentésben 90%-ra értékelték az emberi hatás esélyét, a mostani már 90-100% közötti valószínűséget állapít meg. A jövő pedig mindezek alapján determinált. Ma már egyre kevesebben állítják ennek az ellenkezőjét.

Hírvilág

Cukorban az igazság?

A HbA1c értékekben több százalékpontos eltérés is lehet két különböző laborban ugyanannál a betegnél.

Hírvilág

Beteg társadalom vagyunk – Interjú dr. Varga Gáborral

Készítettünk egy felmérést Győrben az egészségügyet igénybe vett betegek között. Kiderült, hogy az összes fekvőbeteg 54 százaléka alkoholproblémával küzd – mondta dr. Varga Gábor a szakmai kollégium addiktológia tagozatvezetője.

Gondolat

Ugyanaz a gyerek ült a fotelben

GYIMESI Ágnes Andrea

Kapitány Imola, a Mozaik Közhasznú Egyesület az Autizmussal Élő Emberekért elnöke, a népszerű Nappali álmok blog szerzője, férjével két gyermekük van, a nagyobbik, Peti autista.