Hírvilág

Az introvertáltak agyműködése

2011. AUGUSZTUS 15.


Az eredmények azt mutatják, hogy az extrovertált emberek agya nagyobb figyelmet fordít az emberi arcokra, mint az introvertáltaké. A befelé fordulók agya valójában nem tesz különbséget az élettelen tárgyak és az emberi arcok között.

A kísérlet részben megmagyarázza, miért szeretnek a nyitott személyiségű emberek mások társaságában lenni, és miért választják a különösen visszahúzódó emberek egy jó könyv társaságát a barátok helyett. A tanulmány azt az elméletet is alátámasztja, hogy az emberi agyban lévő alapvető idegi eltérések felelnek a személyiségért.

„Ez is egy újabb bizonyíték arra, hogy a személyiség nem pusztán pszichológiai fogalom” – állítja a tanulmány készítője, Inna Fishman, a La Jolla-i Salk Institute for Biological Sciences kutatója. „A szemmel látható viselkedés mögött valamilyen szélesebb körű alap húzódik… ami azt sugallja, hogy a különböző személyiségtípusoknak idegi alapja van.”

Egy ember személyiségét többféleképpen lehet leírni, a beszédestől a szorongón és a szorgalmason át egészen a rendezettig. A pszichológusok arra jutottak, hogy gyakran több személyiségjegy is együtt jár, és ezeket a jegyeket öt átívelő kategóriára osztották: extrovertáltság, neurotikusság, barátságosság, lelkiismeretesség és nyitottság/intellektus.

Az extrovertáltság azt jelzi, ahogyan az emberek másokkal kapcsolatba lépnek. Az extrovertált emberek szeretnek másokkal lenni, általában élvezik a társas helyzeteket, míg az introvertáltakra éppen az ellenkezője igaz. Azt azonban eddig még senki sem vizsgálta, hogy az extrovertáltak érzékenyebbek-e a társas helyzetekkel összefüggő stimulusokra, például az emberi arcokra.

Fishman munkatársaival 28, tizennyolc és negyven év közötti alanyt kért fel, akik személyisége az introvertálttól a rendkívül extrovertáltig terjedt. Az alanyok koponyájára elektródákat helyeztek, amivel agyuk elektromos aktivitását mérték. A kutatók az agy elektromos aktivitásának P300 elnevezésű változását vizsgálták, amelyet bizonyos feladatokkal, vagy a környezet valamilyen hirtelen megváltozásával lehet kiváltani.

Fishman ehhez egy olyan feladatot alkalmazott, melynek során az alanyok egy sor nagyon hasonló képet, például több kék autót láttak, amit hirtelen egy némileg eltérő, például piros autó követett. A kísérlet során a résztvevőknek egy sor férfi arcot mutattak, és közben időnként egy női arc is felbukkant. Vörös virágok sorozatát is látták, melyek között időnként egy-egy sárga virág fordult elő.

Minél extrovertáltabb volt az alany, annál magasabb volt a P300 reakciója az emberi arcokra, vagyis a nyitottabb személyiségű emberek nagyobb figyelmet fordítottak az emberi arcokra. Az introvertált alanyok esetében a P300 reakció az emberi arcok és a virágok esetében nagyon hasonló volt.

A kutatás eredményeit az Amerikai Pszichológusok Társaságának 118. éves konferenciáján tették közzé.

Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Idegtudományok

Nemi különbségek az empátiában és a rendszerezésben, valamint az autizmus az extrém férfi agy következménye: igaz-e ez a két teória?

Hírvilág

Hangjukról ismerhetők meg a skizofrének

Nyugtató zenét készítettek MRI-agyfelvételekből, adta hírül a New Scientist. A connecticuti Trinity College kísérlete nem csupán a kísérleti elektronika kedvelőit kápráztathatja el, hanem az agykutatókat is.

Hírvilág

Agyak szinkronban

Beszélgetés közben a figyelmes hallgató agya tükrözheti a beszélőét.