Hírvilág

Az influenzajárványban sem lesz kötelező a védőoltás

SZIGETI Ildikó

2011. OKTÓBER 27.

Noha még egyetlen influenzás esetet sem regisztráltak az országban, a tiszti főorvos úgymond „megnyitotta” az idei influenza-szezont. Paller Judit rámutatott: most kell megkezdeni a hatékony felkészülést, mivel az a cél, hogy a járvány tetőzésére, vagyis december végére, január elejére valamennyi érintett védettséget szerezzen a vírussal szemben.

A déli féltekén lezajlott járványok alapján arra készülnek az Egészségügyi Világszervezetnél (WHO), hogy a mostani kórokozó a 2009-ben azonosított pandémiás H1N1 A mellett lehet a hagyományos H3N2 A, illetve B vírus. A főorvos jelezte: a WHO által javasolt vakcina összetételében hasonlít a tavalyi, három komponensű oltóanyaghoz, így megfelelő védettséget ad úgy az A, mint a B vírus ellen. Hozzátette azt is, hogy ezúttal is kialakulhatnak olyan mutáns törzsek is, amelyek ellen nehéz lesz a védekezés, ám a központi ajánlásban szereplő oltóanyag hatásos lesz.

Idén is 1,3 millió ingyenes influenza elleni oltóanyag áll a veszélyeztetett csoportok rendelkezésére, de a patikákban a hazai oltóanyag mellett további hat import vakcina lesz elérhető, köztük olyan, amely kifejezetten az időseknek, illetve csecsemőknek ajánlott. Változatlanul problémát jelenthet a 3-12 éves korosztály oltása, mivel számukra az Omninvest nem gyártott vakcinát, tehát a hazai szérum fél adagjával, vagy a drága import oltóanyaggal lehet megvédeni a betegségtől az érintett gyerekeket.

A hónap végéig befejezik az oltóanyagok kiszállítását a kistérségi központokba, ahonnan a háziorvosok vételezhetik a számukra kalkulált mennyiségű vakcinát. Az eLitMed.hu kérdésére Csohán Ágnes, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) járványügyi osztályának vezetője elmondta: az ingyenes oltóanyag beadásáért a háziorvosok nem kérhetnek pénzt, a „hozott” vakcinák esetében viszont legfeljebb a patikai árral megfelelő összeget kérhetnek a doktorok.
Az esetleges oltópontok kijelölésével, a háziorvosok ez irányú tehercsökkentésével összefüggésben Csohán Ágnes úgy reagált, hogy változatlanul azt szorgalmazzák, hogy a betegét jól ismerő háziorvos adja be az influenza elleni oltást, így a pandémia idején kijelölt oltópontokhoz hasonló intézkedést idén nem terveznek a járványügyi szakemberek.

Az oltóanyag megbízhatóságát illetően az OEK illetékese rámutatott: az engedélyező hivatal valamennyi szükséges hozzájárulást megadta az oltóanyagnak, így az kétségtelenül megbízhatónak számít. A tavalyi tapasztalatok összegzéséből kiderült: a több mint egymillió „eloltott” ingyenes vakcinával összefüggésben mindössze 50 esetben jeleztek enyhe mellékhatásokat, vagyis nincs ok az aggodalomra. Az Omninvest által gyártott ingyenes oltóanyagot az egyik leghatékonyabbnak és legmegbízhatóbbnak ítélik nemzetközi szinten.
Szemben az elmúlt két esztendővel, amikor a fiatal és középkorú felnőttek fertőződtek – a mostani szezonban ismét az idősebbek vannak a legnagyobb veszélyben. A várandósoknak, az egészségügyi dolgozóknak, a 65 éven felülieknek, valamint a krónikus betegeknek ingyenes az oltás.

Jóllehet, kulcsfontosságú, hogy magas legyen az egészségügyben dolgozók átoltottsága, a jelenleg hatályos jogszabályok nem teszik lehetővé a vakcinák kötelező felvételét – mondta el kérdésünkre Csohán Ágnes. Rámutatott arra is, hogy a részleg-, avagy intézményvezetők a munkavégzés előfeltételéül szabhatják a védettség megszerzését, erre főként az immungyenge betegekkel foglalkozóknál van szükség. Az eddigi tapasztalatok azonban azt mutatják, a kötelezővé tételre nincs szükség, mivel az érintettek felelősen gondolkodnak. Ezt bizonyítja az az adat is, miszerint az ágazatban dolgozók 50 százaléka beoltatta magát. Arra nézve pontos információk nincsenek, hogy vajon a háziorvosok körében mekkora ez az arány, ám úgy tudni, jóval alacsonyabb az ágazati átlagnál.

E hónap elejétől 1390 háziorvos és házi gyermekorvos jelenti rendszeresen az influenza-szerű megbetegedéseket, további 100 orvos pedig virológiai vizsgálatot is végeztet. Az elmúlt hetekben közel 10 ezer beteg fordult influenzás panaszokkal orvoshoz, influenzát azonban egyetlen esetben sem igazoltak a vizsgálatok.

Szigeti Ildikó

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.