Hírvilág

Az idősebb mellrákos nők sugarazás nélkül kezelhetők

2011. AUGUSZTUS 15.


A mellrák korai stádiumában szenvedő idős nőknek lehetőségük van arra, hogy elkerüljék a sugárterápiát; ők enélkül is elkezdhetik szedni a gyógyszereket, amelyek segítenek megakadályozni a tumorok újbóli kialakulását – jelentették be kutatók.


Elmondták, hogy a kutatás eredményei, amelyek a következő hónapban kerülnek bemutatásra az Amerikai Klinikai Onkológiai Közösség találkozóján, sok bajtól kímélhetik meg a nőket és orvosokat, a sugárterápia áráról már nem is beszélve – írja a Reuters.

Ez a tanulmány megerősíti, hogy az idősebb nők számára, akik a mellrák korai stádiumában vannak, a sugárkezelés nélküli lumpektómia (más néven tilektómia: olyan hétköznapi sebészeti eljárás, melynek során eltávolítják a diszkrét daganatot, általában a jóindulatú tumort vagy mellrákot) életképes alternatívát jelenthet, és a tamoxifen helyettesítheti a sugárkezelést is – jelentette be dr. Kevin Hughes, a bostoni Massachusetts Közkórház munkatársa, a tanulmány vezetője.

Hugh és kollégái az elmúlt 12 évben összegyűjtötték 636 idős (70 év fölötti), mellrákban szenvedő hölgy adatait, akiket még könnyen lehetett gyógyítani, mert szervezetükben nem burjánzottak tovább a rákos sejtek. Ők voltak az úgynevezett ösztrogén-receptor pozitívak. Szervezetükből a tumort lumpektómia műtéttel távolították el. 50%-uk kapott sugárkezelést, majd öt évig szedték a tamoxifent (olyan tabletta, mely a felére csökkenti a mellrák kiújulásának kockázatát). A vizsgált nők másik fele azonnal a tamoxifenkezelést kapott. 12 évvel később a sugárzással kezelt nők közül 12 elhunyt a mellrákban, míg a csak tamoxifen-kezelésben részesülő nők közül 8-an. Sok nő meghalt, de 95%-uk nem a mellrák következtében.

"Megállapítottuk, hogy a sugárterápia hasznos volt a mellrák kiújulásának megelőzésében, de ez a hasznosság relatíve kis arányú volt" - mondta Hughes egy telefoninterjúban. Azt is hozzátette, hogy 26 nőnek, akik nem kaptak sugárkezelést, újabb tumorok nőttek a melleiben, szemben azzal a 6 nővel, akik kaptak sugárkezelést. Az említett 26 nő daganatait eltávolították, majd később sugárkezelték őket.

Dr. Douglas Blayney, az ASCO elnöke elmondta: "A kísérlet során megbizonyosodhattunk afelől, hogy az államilag finanszírozott, akadémiai kutatások a gyógyszeripar bevonásával segíthetnek a betegeken. Azt hiszem, rengeteg nő nem részesül jelenleg sugarazásban. Ez némi önbizalmat ad nekünk abban a tekintetben, hogy érdemes követnünk ezt az eljárást.” – összegezte Hughes.


Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.