Hírvilág

Az Alzheimner-kór tüneteit akár egy évtizeddel is megelőzhetik az agyi elváltozások

2011. AUGUSZTUS 15.


Az Alzheimer-kórban szenvedő betegek agya már akár egy évtizeddel a tünetek jelentkezése előtt zsugorodni kezdhet - egy új tanulmány szerint.

A chicagói Rush Egyetem Egészségügyi Központ és a bostoni Massachusetts Általános Kórház kutatói agyi képalkotó vizsgálatokat végeztek emlékezetkiesésben nem szenvedő idősebb felnőtteken. Az általános kórház 33 fős csoportjában nyolc személyben fejlődött ki Alzheimer-kór a 11 éves kutatási időszakban. A Rush csoportban 32 ember közül hétben jelent meg a betegség az átlagosan hétéves lekövetés alatt. Az agysorvadás felső harmadában lévők körülbelül 55 százalékában alakult ki Alzheimer, míg az agysorvadás alsó harmadába eső személyek közül senkiben sem jelentkezett a betegség. A mérsékelt agysorvadást tapasztalt személyek 20 százalékában alakult ki Alzheimer-kór.

„Meg tudtuk különböztetni azokat, akik hanyatlást mutatnak, azoktól, akik egészségesek maradnak” – nyilatkozta a Neurology április 13-i számában megjelent tanulmány vezető szerzője, Leyla deToledo-Morrell, a Rush Egyetem kutatója. „Az atrófia mértéke alapján még azt is meg tudtuk határozni, milyen gyorsan fog kifejlődni az Alzheimer.”

Dr. Jeffrey Burns, a Kansasi Orvostudományi Egyetem Alzheimer-programjának igazgatója szerint már régóta tudjuk, hogy az Alzheimer alattomos betegség, és az elváltozások már jóval az első tünetek megjelenése előtt bekövetkeznek az agyban. Ez a kutatás a korábbi tanulmányokkal együtt azt bizonyítja, hogy az Alzheimer patológiája valószínűleg már évekkel, sőt akár évtizedekkel a tünetek jelentkezése előtt jelen lehet.

A kutatók azt remélik, hogy egy szép napon sikerül kifejleszteni egy olyan gyógyszert, amely lelassítja a betegség előrehaladását (jelenleg nincs ilyen gyógyszer). Az Alzheimer-kór korai diagnosztizálásának lehetősége azt jelentené, hogy már akkor el lehetne kezdeni a kezelést, amikor a betegekben még nem következett be jelentős hanyatlás.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: Az Alzheimer-kór és a memória változása



Új kezelés Alzheimer-kórra



https://www.elitmed.hu/kiadvanyaink/ideggyogyaszati_szemle/elni_az_egyeniseg_elvesztese_utan_a_sulyos_alzheimer_betegek_orvosi_ellatasanak_sajatos_szempontjai_6469/Ideggyógyászati Szemle - 2010; 63(11-12) Élni az egyéniség elvesztése után. A súlyos Alzheimer-betegek orvosi ellátásának sajátos szempontjai>







HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma