Hírvilág

Az alkoholos energiaitalok veszélyesebbek az alkoholnál

2011. AUGUSZTUS 15.


Kockázatosabb az alkoholos energiaitalok fogyasztása, mint önmagában az alkohol, ugyanis a fiatalok kevésbé érzik magukat részegnek tőle, és emiatt könnyebben ülnek volán mögé – olvasható egy új tanulmányban.

Az energiaitalok koffeinlökete és az alkohol részegítő hatása együttesen nagyobb veszély jelentenek a fiatalokra nézve, mint az alkohol, ugyanis felelőtlenebbé válnak tőle - állítja egy új tanulmány.

A fiatalok körében egyre népszerűbb vodkát és Red Bullt tartalmazó koktél hatásait az Észak-Kentucky egyetem kutatói 56 főiskolai hallgató részvételével vizsgálták. A 21 és 33 év közötti tanulókat a kutatók négy csoportra osztották, és különféle italokkal kínálták őket. Az egyik csoport alkoholos italt kapott, egy másik csoport energiaitalt, voltak, akik alkoholos energiaitalt, és voltak, akik placebót.

Mind a négy ital egyformán nézett ki, emiatt a résztvevők mind úgy tudták, hogy alkoholtartalmú energiaitalt kaptak. Ezt követően a kutatók felmérték, hogy milyen hatással voltak a résztvevőkre az elfogyasztott italok. A felmérések alapján kiderült, hogy azok a tanulók, akik pusztán alkoholos italt fogyasztottak, kevésbé veszítették el az önkontrolljukat, mint azok a résztvevők, akik előzőleg alkoholtartalmú energiaitalt ittak, annak ellenére, hogy mind a kétféle ital azonos mennyiségű alkoholt tartalmazott.

Cecile Marczinski, a tanulmány szerzője szerint a gyártóknak figyelmeztetést kellene elhelyezniük az energiaitalok dobozain, miszerint az italt nem ajánlatos alkohollal keverni. A koffeintartalmú italok és az alkohol keverése nem új keletű találmány, elég csak a rumos kólára gondolni, csakhogy az energiaitalok körülbelül háromszor annyi koffeint tartalmaznak, mint a kóla - mondta Marczinski.

A tanulmány az Alcoholism: Clinical & Experimental Research című folyóirat online kiadásában jelent meg.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: Az energiaitalok alkoholfüggőséget okozhatnakIndokolatlan az energiaitalok fogyasztása

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Idegtudományok

Neurokannabisz

Főleg a Cannabis/kender hatóanyagainak idegrendszeri működéséről és neurológiai, pszichiátriai kórképekben kifejtett terápiás hatásairól volt szó a második magyarországi Orvosi Kannabisz Konferencián, aminek első napján a szakemberek, második napján a betegek és a laikus érdeklődők nyelvén folyt a kommunikáció.

Klinikum

A korunk népbetegsége: az elhízás

A túlsúly problémája mára népbetegséggé nőtt ki magát: akár orvosként, akár betegként (vagy esetleg mindkét oldalról) szembesülünk az elhízás egészségromboló hatásaival, a kérdéskör nem hagyhat közömbösen bennünket.

Gondolat

Megoszthatatlan belső magány

Börcsök Enikő Nemsenkilény - monológ nemmindegyembereknek címmel hozott létre egy előadást, mely egy autista egy napját dolgozza fel. A magányról, a normális meghatározásáról, a nem figyelés trendjéről, a gondolat megosztásának a képtelenségéről beszélget vele Gyimesi Ágnes Andrea.

Hírvilág

Sürgősségi kijózanítás

Budapesten is a sürgősségi osztályokon detoxikálják az ittas személyeket január 1-től