Hírvilág

Áttétek előrejelzése melanomában

2011. AUGUSZTUS 15.

A melanoma kezelésében bevett gyakorlat, hogy ha az összes azonosított őrszem-nyirokcsomó negatív, szoros megfigyelés alatt kell tartani az egész feltérképezett nyirokcsomó-medencét, ha pedig bármelyik őrszem-nyirokcsomó tartalmaz áttétet, teljes terápiás nyirokcsomó-dissectiót kell végezni. Mivel az utóbbi beavatkozás jelentős morbiditással jár, és mivel az őrszem-nyirokcsomó biopsziája után megmaradó nyirokcsomók gyakran nem érintettek, szükség lenne egy megbízható módszerre annak előre jelzésére, hogy kiújul-e a daganat.

Ilyen tényezőket keresve értékelték amerikai kutatók 2203, melanomában megbetegedett beteg adatait, akik esetében klinikailag nem lehetett áttétet találni, és eltávolították a primer daganatot és az őrszem-nyirokcsomó(ka)t. E betegek 16,3%-ában találtak metasztázist az őrszem-nyirokcsomó(k)ban, őket teljes terápiás nyirokcsomó-dissectióval kezelték. Az eltávolított nyirokcsomók patológiai vizsgálatával az összes teljes nyirokcsomó-dissectión átesett beteg 14%-a esetében találtak áttétet ezek valamelyikében is. Az őrszem-nyirokcsomón túl terjedő érintettség következő statisztikailag szignifikáns előrejelző tényezőit azonosították:
- csak egy őrszem-nyirokcsomó található (szemben azzal, ha legalább három),
- 50 év feletti életkor,
- a daganat vastagsága több mint 2 mm,
- a Clark-féle inváziós stádium >III-as,
- a primer daganat az alsó végtagon található,
- a legnagyobb őrszemnyirokcsomó-áttét legnagyobb átmérője >10 mm.

A szerzők regressziós modell segítségével az őrszem-nyirokcsomóktól különböző nyirokcsomók érintettségét leginkább előre jelző tényezőkhöz pontszámokat rendeltek a következők szerint:
- a daganat vastagsága (0 vagy 1 pont),
- az őrszem-nyirokcsomóban talált legnagyobb áttét mérete (0, 1, 2 vagy 3 pont),
- az eltávolított őrszem-nyirokcsomók száma (0, 1 vagy 2 pont).

Az ezekből kapott összpontszám jó összefüggést mutatott a további daganatos érintettséggel: 0 pont esetén az érintettség kockázata 0%-nak, 1–2 pont esetén 4%-nak, 2–3 pont esetén 22%-nak és 5–6 pont esetén 47%-nak adódott.

Ez a modell használhatónak tűnik az őrszem-nyirokcsomón túl terjedő daganatos érintettség előre jelzésére, és valószínűleg más kutatók is készíteni fognak ilyen modelleket. Az eredmények legfontosabb üzenete meglepően egyszerű: igenis számít a daganat mérete, legyen az akár a primer tumor vastagsága, akár a nyirokcsomó-áttét átmérője. A prognosztikai pontszám számításában szerepel még az eltávolított őrszem-nyirokcsomók száma, ennek az összefüggésnek az lehet a magyarázata, hogy több nyirokcsomó eltávolításával nő az esély arra, hogy az összes daganatszövet eltávolításra került. A vizsgálat módszertani hiányosságai közé tartozik, hogy illett volna tesztelni a modellt egy független mintán. Az eredméynek alkalmazása előtt mindenképpen prospektív vizsgálatban kell értékelni a felvetett előrejelzési rendszert.

Forrás: J Clin Oncol 2008 Sep 10; 26:4296.

Szemlézte: eLitMed.hu, dr.Kern Dávid

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Klinikum

Átoltottságot növelő stratégiák

Az Egyesült Államok 10 milliárd dollárral támogatta a Covid-19 elleni oltások fejlesztését, az USA állami szervei ezért is fontosnak tartják az átoltottság növelését. Tavaly novemberi adatok szerint az amerikai lakosság 40%-a nem akarta beoltatni magát, és az oltást nem akarók mindössze 46%-a mondta, hogy esetleg megfontolja a vakcinációt, ha majd több információ áll rendelkezésre. Ezek az adatok is alátámasztják, hogy az oltásfelvételt promotáló kommunikációs szakmai csoportoknak hatalmas munkát kell elvégezniük: ahhoz, hogy az élet visszatérhessen a normális kerékvágásba, az átoltottságnak el kell érnie a 80%-ot.

Klinikum

A humán immunrendszer rendszerelvű megközelítése

A nukleotidpolimorfizmusok kutatása révén kiderült, hogy az autoimmun betegségek kialakulásában nagyon kis hatáserősséggel nagyon sok genetikai lokusz közreműködik, és itt is kiderült, hogy egy-egy kórkép molekuláris heterogenitása – pl. SLE esetén – milyen óriási. E betegségek kezelését forradalmasította a biologikumok rendszerimmunológiának köszönhető bevezetése.

Klinikum

Gastrointestinalis stroma tumorok

A gastrointestinalis stroma tumorok (GIST) mesenchymalis eredetű solid daganatok. Incidenciájuk 11-14 beteg / 1 millió ember / év. A betegek átlagéletkora a betegség felismerésekor 60 év, a férfiakat és a nőket hasonló arányban érinti. A GIST-ok leggyakrabban a gyomorfalban (60%) és a vékonybelek falában (30%) alakul ki.

Klinikum

A korai agyi MRI vizsgálat jól jelzi a későbbi esetleges motoros zavarokat

A hypoxiás-ischaemiás károsodást szenvedett újszülöttek prognózisának előrejelzése