Hírvilág

Árny az árnyban

2012. NOVEMBER 09.
Turek Miklós Radnótiról szóló versszínház-előadását mutatják be Londonban Árny az árnyban címmel a Magyar Kulturális Központban pénteken a Stage in London szervezésében.

Az előadás színházi és irodalmi elemeket ötvözve nemcsak Radnóti költészetét mutatja be, hanem a költő alakját is megidézi a bemutatott verseken keresztül. Radnótit 68 éve, 1944. november 9-én munkaszolgálatos társaival együtt tömegsírba lőtték nyilas keretlegények a nyugat-magyarországi Abdánál. Turek Miklós előadásával Radnóti életét és költészetét kívánja közelebb hozni a nézőkhöz, bepillantást nyújtva a tragikus sorsú költő életének utolsó időszakába - mondta el az MTI-nek Végh Gyöngyi, az intézet munkatársa.

Több mint színház és több mint irodalom - így jellemezte Turek Miklós a versszínházat, amelynek fő célkitűzése az, hogy a magyar közönség újra fölfedezze páratlan nyelvi értékeit. A londoni előadás a költő életét Radnóti őrangyalának szemszögéből mutatja be, de az angyal képtelen megvédeni Radnótit a rá váró sors beteljesülésétől - idézte a színészt Végh Gyöngyi.

"Turek Miklós célja, hogy a megszólaltatott verseken keresztül megszüntesse a határokat költemények és emberek között, és rámutasson, hogy az irodalom és a történelem sokkal közelebb van hozzánk, mint azt gondolnánk" - tette hozzá a sajtótitkár.

A Stage in London 2010-ben alakult azzal az elképzeléssel, hogy a Londonban és környékén élő magyaroknak minőségi szórakozási lehetőséget nyújtson. 2011-ben színházi sorozatot indított a Juhász Edit és Juhász Gábor által vezetett rendezvényszervező vállalkozás, amely az elmúlt időszakban vendégül látta Laár Andrást, Somogyi Andrást, a Mystery Gang együttest, Kálloy-Molnár Pétert, Nagy-Kálózy Esztert és Rudolf Pétert.


MTI
2012. november 8., csütörtök

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Hölderlin betegsége

1843. június 7.-én meghalt Hölderlin, aki élete java részét szellemi homályban töltötte. A költő tragikus és és elmeállapotának fordulata máig foglalkoztatja kutatókat.

Hírvilág

Sötét árny a tojásevésen

Hatvanéves vita. A tojás csaknem annyira káros, mint a dohányzás?