Hírvilág

André Bretontól az álnaiv rajzokig

2012. AUGUSZTUS 12.
Sokan utaznak az idei nyáron a Loire menti Nantes-ba, hogy ott lehessenek a Nantes-i utazáson - ezen a címen ugyanis nem akármilyen multidiszciplináris fesztivál zajlik a városban.

Aki Agnes Varda klasszikus filmjeit keresi a folyó mentén, megtekintheti őket, de az sem csalódik, aki II. Ferencnek, Bretagne utolsó hercegének a nyomát keresi: a XVI. század óta ott pihen márványpárnáin, angyalok, kutyák és kimérák, mesebeli szörnyek vigyázzák álmát. Jean Nouvel, a talán leghíresebb francia építész viszont hús-vér valóságában tűnik fel, Laetitia Casta, a "korzikai sellő", a híres modell is ott hajózik a Saint-Félix csatornán.

Daniel Buren optikai- és konceptművész karikái pedig a londoni olimpiai játékokat idézik.
A Le Figaro című lap tudósítása szerint a város mindig is vonzotta az írókat, a művészeket Jules Verne-től (Verne Gyulától), a népszerű tudományos-fantasztikus írótól Jacques Demy-ig, a franciák kedvelt filmeséig, André Breton szürrealista költőtől egészen Julien Gracqig, az ő lelkes hívéig, a francia irodalmi élet elszánt ostorozójáig, aki azzal is irodalmi hírnévre tett szert, hogy elveihez híven az irodalmi elit által neki ítélt legrangosabb elismerést, a Goncourt-díjat sem volt hajlandó átvenni.

Néhány név azonban legfeljebb a paletta szélességét érzékeltetheti, mert arra a párizsi újságban sincs elég hely, hogy maradéktalanul ismertesse a fesztivál 40 különböző fejezetét és az eseményeinek helyet adó 27 kulturális színhelyet.

A Nantes-i utazásra érkező számára a nagysebességű vasút pályaudvarán kezdődik a program, amelyet valahogy úgy járhat végig, mint aki Jancsi és Juliska elszórt kavicsait követi az erdőben: a legkülönbözőbb rendezvények és látványosságok szegélyezik az útvonalat, amely a Loire deltájáig vezet.

A folyó és az óceán találkozásánál Huang Jung Ping kínai kortárs művész óriási Tengeri kígyója látható, Saint-Nazaire-től 2 kilométerre pedig a geometrikus témájú műveiről ismert svájci Felice Varini Suite de triangles című, régi raktártetőkre festett piros háromszögsora tekinthető meg. Nantes egyike a legszebb városoknak a maga 16 híres történelmi épületével, a fesztivállal azonban modern, ökologikus, játékos hellyé vált.

A place Royale terének nevezetes szökőkútját mesterséges hegy falta fel az "utazás" keretében a Block Architectes építészkollektíva jóvoltából, az argentin Leandro Erlich pedig azzal szórakoztatja a látogatókat, hogy egy mechanikus karra hamis épülethomlokzatot erősített. A Bretagne-torony tetejére Jean Jullien álnaiv gyermekes rajzaihoz lehet felmászni, Krzysztof Wodiczko lengyel művész és Julian Bonder építész pedig 2000 emléklappal idézi fel a Nantes városából Afrikába és Amerikába indult rabszolga-kereskedő hajóexpedíciókat, illetve a rabszolga-kereskedelem elleni mozgalmak történetét.

Ezt a kétévente megrendezett művészeti odüsszeiát kevesen képesek egymaguk végigjárni, jobbára csak csemegézni lehet a rengeteg látnivalóból és eseményből. Kiállítások mutatják be a város különböző nevezetességeinek, gyönyörű katedrálisának, a bretagne-i hercegek várának történetét, de különc kortárs művek is sokasodnak a tereken. Az osztrák Erwin Wurm felfújt hajókkal és házakkal kelt feltűnést, a vásárok hangulatát idézi Nagy elefánt nevű köpködő elefántja. Aki viszont tudományos ismeretekre vágyik, az a városépítészetről és a városfilozófiáról rendezett szemináriumon vehet részt.

Nantes a bretagne-i hercegség fővárosa volt mindaddig, amíg ezt a történelmi tartományt a XVI. században be nem kebelezte a francia királyság, ekkor Rennes került előtérbe. Idén viszont a ma mintegy 300 ezer lakosú város eddigi polgármestere, Jean-Marc Ayrault lett Franciaország miniszterelnöke, A Nantes-i utazás fesztiválján túl ez is ráirányította a figyelmet a történelmi városra: érdemes odautazni.


MTI 2012. augusztus 11., szombat

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Holnaplányok

Borgos Anna azonban teljesen új, és eddig a nemzetközi irodalomban is mellőzött szempontból mutatja be ezt az érdekfeszítő, tanulságos és tragikus történetet: mégpedig a pszichoanalízis budapesti iskolájához kapcsolódó nők szempontjából.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a szülész szemével: csökken a fertilitás - A Figyelő 2017;1

PAJOR Attila

A gyulladásos reumatológiai betegségek többnyire nőkben fordulnak elő, és gyakran a családtervezés időszakában. Míg a rheumatoid arthritis (RA), a juvenilis idiopathiás arthritis és a spondyloarthritis ízületi gyulladással és kevés szervi manifesztációval, addig a kevert, differenciálatlan kötőszöveti betegségek, a szisztémás lupus erythematosus (SLE), az antifoszfolipid szindróma (APS), a szisztémás sclerosis, a Sjögren-szindróma, a gyulladásos myopathiák és a vasculitisek különféle autoantitestek megjelenésével és különböző szervi érintettséggel járnak.

Idegtudományok

Neurofiziológiai agyújraélesztés

Egy nemzetközi kutatócsapat, a Yale Egyetem idegtudósai vezetésével, négy órával a halál beállta után képes volt helyreállítani és fenntartani a teljes emlősagy (sus scrofa) keringését, valamint sejtjeinek molekuláris és celluláris funkcióit. Az eredmény szerint az emlősagy regenerációs képessége jóval nagyobb, mint eddig gondoltuk.

PharmaPraxis

A gyógyszerész által nyújtott információs program hatása a diabeteses betegek állapotára

A közvetlen lakossági gyógyszerellátásban dolgozó gyógyszerészek egyszerű és rövid intervenciója révén is szignifikánsan és klinikailag jelentősen javul a 2-es típusú cukorbetegek HbA1c-szintje. A gyógyszerész által nyújtott információs program pozitív hatása azért is figyelemre méltó, mert az Európai Unió országaiban a HbA1c-szint a diabeteszesek 42%-a esetében lépi túl a 7%-os ajánlott értéket, és az egészségügyi költés 15-25%-át fordítják a cukorbetegek ellátására.

Ökológia

Keselyűk csöndes halála

A Namíbiai Bwabwata Nemzeti Parkban közel 600 keselyű pusztult el.