Hírvilág

Amikor a víruskezelés, a gyermekegészségügy és az innováció találkozik a K&H 17. alkalommal hirdeti meg műszerbeszerzési pályázatát

2020. SZEPTEMBER 21.

A vírusjárvány az egészségügy területén egyértelműen radikális változásokat eredményezett, a jövőben pedig még több innovatív változtatást követel. A K&H gyógyvarázs programja ezért az idén 17. alkalommal meghirdetett műszerbeszerzési pályázatát a járványhoz igazította: online felületen és új, Magyarországon korábban még nem használt innovatív eszközökre, eljárásokra is nyújthatnak be támogatási kérelmet a kórházak, mentőállomások, gyermekmentő alapítványok, gyermekháziorvosok és vegyes praxisú háziorvosok, október 28-ig.

Az egészségügyi területekre globálisan jellemző tendencia, hogy a piacon már meglévő eszközök olcsóbban reprodukálhatók, de az új technológiák fejlesztése, folyamatos megjelenése és használata egyre nehezebben megfizethető az egészségügyi intézmények számára. A KSH adatai alapján a tavalyi évre jelentős, 36 százalékos csökkenés történt az orvosieszköz-gyártás területén, ami az innovatív eszközökhöz és eljárásokhoz területi, mennyiségbeli és anyagi szempontól is nehezebb hozzáférést eredményez. A vírusjárvány még tovább rontja ezt a helyzetet, hiszen a folyamatosan változó eszköz- és ellátási igényekkel egyébként sem könnyű tartani a lépést, az aktuális krízishelyzetben pedig fokozottan nehezebb dolguk van a kórházaknak, szakembereknek. A K&H gyógyvarázs program keretein belül meghirdetett, október 28-ig benyújtható műszerbeszerzési pályázat ezeket a nehézségeket enyhíti, vagyis úgy támogatja a gyermekegészségügyet, hogy közben innovatív megoldást is nyújt a gyermekek egészségének megőrzéséhez, gyógyításukhoz. A 2004 óta minden évben meghirdetett K&H gyógyvarázs műszerbeszerzési pályázaton ezért idén kiemelt figyelmet kapnak azok a gyermekgyógyító intézmények, amelyek új, hazánkban korábban még nem használt eszközöket, berendezéseket vagy még nem alkalmazott eljárások bevezetését pályázzák meg.

„A K&H-nál vezető pénzügyi intézetként hisszük, hogy ügyfeleink okos döntéseinek elősegítésén túl felelősek vagyunk azért a társadalomért és környezetért, amelyben dolgozunk és élünk. Hosszú távú elköteleződésünket bizonyítja, hogy az elmúlt évek során 477 alkalommal, összesen eddig 686 millió forint értékben járultunk hozzá a gyermekek mielőbbi gyógyulásához, hogy egészséges és teljes életet élhessenek. A gyermekegészségügy támogatása számunkra továbbra is kulcsfontosságú, ezért idén a járványhelyzethez igazítva a teljes pályázati anyagot online rendszeren keresztül lehet benyújtani. A jóval egyszerűbb és gördülékenyebb digitális pályázási eljárás reményeink szerint nagyban megkönnyíti az egészségügyi dolgozók munkáját és a pályázatok benyújtását. Az őszi K&H gyógyvarázs műszerbeszerzési pályázatunkkal nemcsak az elavult eszközök új berendezésekre való cseréjét tesszük lehetővé, hanem az innovatív eljárások támogatásával elősegítjük a gyermekek gyorsabb és fájdalommentesebb gyógyulását is. Bízunk benne, hogy minél több intézmény él majd a lehetőséggel, a jelenlegi körülmények között is” – nyilatkozta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója az idei K&H gyógyvarázs műszerbeszerzési pályázat kapcsán.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma