Hírvilág

Amerika nem kér a "szocializmusból" - amerikai egészségügyi reform

2011. AUGUSZTUS 15.

Több ezren tiltakoztak Barack Obama amerikai elnök egészségügyi reformterve ellen Washingtonban 2009. szeptember 12-én.

Hétfői hírek szerint a megegyezés irányába tartott mérsékelt demokrata és republikánus szenátorok, a pénzügyi bizottság a sajtóban a "hatok bandájaként" emlegetett tagjainak egyeztetése. A talán legfontosabb fejlemény, hogy - ellentétben azzal, amit Obama szerdán a kongresszus két háza előtt szorgalmazott - a szenátusban teljesen ad acta került a "közérdekű opció".

Az elnök úgy vélte: az állami finanszírozású megoldás "tisztességre kényszerítené" a jelenlegi piacot uraló magánbiztosítókat. A Fehér Ház számításai szerint az amerikaiak kevesebb mint 5 százaléka élne csak ezzel, és csak "végső esetben" fordulna ehhez a - hangsúlyozottan nem kötelező - megoldáshoz.

Kent Conrad demokrata szenátor, a hatok egyik tagja vasárnap azt mondta: a képviselőházban elfogadott, a "közérdekű" opciót tartalmazó szövegváltozatok nem mennének át a szenátusban. Ha a demokraták mégis ragaszkodnak ehhez, úgy a két ház egyeztetésén kell majd visszacsempészniük azt. Obama "jobbkeze", David Axelrod azt nyilatkozta: nem hajlandó lemondani a biztosítási rendszer állami mankójáról, ugyanakkor - némileg ennek ellenmondva - hozzátette ehhez, hogy ez az elem nem állhat az egész reform útjába. Az elnök eltökélt: "Én leszek a felelős ezért. Mindenféleképp rendben teszem ezt a kérdést" - mondta vasárnap.

Már a fogalom is bizonytalan: az angol eredeti (public option) az ellenzők számára nem annyira a közérdekűt, mint - az amúgy is csillagászati mértékű - költségvetési hiányt és államadósságot növelő "közfinanszírozásút" idézi fel. Obama ugyan világossá tette, hogy semmilyen törvényt nem ír alá, "ami akár csak tíz centtel is növeli a költségvetési hiányt - akár most, akár a jövőben", vagyis a reformnak önfenntartónak kell lennie, ezt azonban a közölt felmérés szerint az amerikaiak kétharmada nem hiszi el neki.

Félnek továbbá a polgárok a szolgáltatások színvonalának romlásától, a szabad orvosválasztás lehetőségének korlátozásától, a jelenlegi 47 millió biztosítás nélkülinek a rendszerbe való beáramlását követő hosszabb várólistáktól és soroktól, mint ahogyan attól is: az egészségügyi szolgáltatók felverik az árakat, hogy "bespájzoljanak" a nagyüzem miatt megszaporodó műhibaperekre. (Ezért egy republikánus követelés korlátozná a horribilis összegre rúgó ún. büntető kártérítéseket; ezt az amerikaiak csaknem kétharmada támogatja is.)

A túlzottnak tartott kormányzati részvétellel zajló programoktól sok amerikai hagyományosan idegenkedik. Extrém esetben - mint az amis keresztények- , a nyugdíjat sem fogadják el. "Szocializmuson" sem Kubát kell érteni - a konzervatív kommentárokban még Franciaország is eléggé elrettentő példa. A 90-es évek közepén Clinton akkori elnök bicskája is beletört az átfogó egészségügyi reformba; most a már futó nagy programok - bankok, autógyárak megmentése - is erősíti a félelmeket. Ennek az ügynek a jövő évi kongresszusi választások előtt nagy tétje lesz. "Obama = szocializmus" és "El a kormány kezével az egészségügytől!" táblákat tartottak a magasba a több tízezres szombati konzervatív felvonulás résztvevői.

Forrás: AP/CNN

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma